Terményárak
Terményárak

Jó napot zárt a párizsi gabonatőzsde

Jó napot zárt a párizsi gabonatőzsde

Agrofórum Online

Chicagóban csaknem három százalékkal ugrott meg a búza kurzusa, a szójabab is 0,5 százalékot szedett magára. A kukorica ára viszont 0,4 százalékkal csökkent. A párizsi piacon mind a négy kiemelten fontos termék ára emelkedett, így jó napot zárt az európai piac.

A 2,9 százalékos rali után egy tonna búza 188,26 dollárnyit ért a chicagói árutőzsdén. Napközben még ennél is magasabban, 190,19 dollárnyin is járt az árjegyzés. Szintén pluszt hozott a szójabab kereskedése, a 10,99 dollár/tonnás ár 0,8 százalékos drágulást követően alakult ki. A kukorica ára viszont 0,4 százalékkal a 126,02 dollár/tonnás értékre csökkent. Kanadában a repce enyhén, 0,2 százalékkal a 473,3 kanadai dollár/tonnás árra kúszott fel.

A búza kurzusa azt követően lódult meg, hogy a fekete-tengeri régióból olyan hírek érkeztek, mely szerint a terméskilátások alacsonyabbak a korábban vártnál. Ez plusz keresletet jelenthet az észak-amerikai búzatermelőknek.

„Oroszországban várhatóan 120 millió tonna gabonát takarítanak majd be 2020-ban és az ország három fő búzatermelő és az export szempontjából is kulcsfontosságú régiójában a korábbinál alacsonyabb hozamokra lehet számítani” – mondta Dimitrij Patrusev, mezőgazdasági miniszter.

Mindehhez hozzájárult, hogy a technikai alapon kereskedők is vételi jelzést kaptak a grafikonok elemzését követően.
Európában drágulást hozott a kereskedés az agrárpiaci termékekkel. A fontosabb mezőgazdasági termékek közül kivétel nélkül mindegyiknek az ára emelkedett, ráadásul nem csak a következő határidőre, hanem a két azt követőre is.

Egy tonna malmi búzáért 188 eurót adtak, ami 3 eurós drágulást jelentett meglehetősen magas forgalom mellett. Összesen 21 851 üzletkötés történt. A 188 eurós ár mindössze 25 eurócenttel maradt el a napi maximumtól. A takarmánybúza ára szintén emelkedett, a tonnánkénti 161,25 eurós szint 3,55 eurós drágulást jelentett. A repce kereskedése szintén drágulást hozott, a 2,5 eurós plusz 376,25 euró/tonnás szintet eredményezett. Jó napja volt a kukoricával kereskedőknek, is a 165,5 euró/tonnás szint 2,25 eurós emelkedés után alakult ki.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tovább csökken a búza ára a terménypiacokon

2024. július 4. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, de a repce értéke növekedett.

Csökken a búza ára az orosz betakarítási kilátások javulásával

2024. július 3. 07:10

Európában a malmi búza olcsóbb lett, ám a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Drágult a búza az orosz időjárási problémák miatt

2024. július 2. 07:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Nem várt készletadatok miatt zuhant a kukorica ára

2024. június 29. 07:10

Árcsökkenésekkel fejeződött be a hét terménypiacokon, egyedül az európai repce árszintje emelkedett a pénteki kereskedési napon.

Már csak a cukorrépa betakarítása maradt

2018. november 9. 07:47

A cukorrépa kivételével befejeződött az őszi szántóföldi növények betakarítása, kukorica, napraforgó és szója termésekből megfelelő árualap áll rendelkezésre, biztonságos az ország ellátása, és jelentős mennyiség marad exportra is.

Nem várt készletadatok miatt zuhant a kukorica ára

2024. június 29. 07:10

Árcsökkenésekkel fejeződött be a hét terménypiacokon, egyedül az európai repce árszintje emelkedett a pénteki kereskedési napon.

Nem állt meg a gabonaárak esése

2020. január 31. 05:47

A koronavírus terjedése miatt komoly kétségek merültek fel a a kínai importkereslettel kapcsolatban. Emiatt már egymás után nyolc kereskedési napon is csökkent a szójabab ára.

Az árak csökkenésével zárult a hét a terménypiacokon

2023. július 22. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárta a hét utolsó napját.