Gyümölcs

Diótermesztési tapasztalatok Lovasberényből

Agrofórum Online

Egy napsütéses, kellemes kora őszi napon látogattunk el az Engelhardt Dióbirtokra Lovasberénybe, ahol a családi diótermelő gazdaság legifjabb tulajdonosa, Ádám fogadott minket.

„Harmadik generációs diótermesztő család vagyunk. Nagypapám még kicsiben művelte ezt. Körülbelül 20 éve váltott édesapám teljesen más irányú karrierjéről a diótermesztésre, én pedig másfél éve döntöttem úgy, hogy elkezdjük a gazdaságátvételt és az informatikai munkából a diótermesztés felé fordulok.”

Gazdaságuk 50 hektáron termeszt diót válogatott magyar fajtákból, korszerű körülmények között, az agrár-környezetgazdálkodási program tagjaként, környezetbarát módon.

A birtokon idősebb és fiatalabb ültetvény is található – gondolnak a következő generációkra is (Drónfotó: Hanula Gábor)

A dióburok fúrólégy megjelenése új kihívás elé állította a diótermelőket. Új technológiát, plusz költséget jelent ez a gazdálkodóknak.

„A legtöbb ember, akinek van diófa a környékén ezt tudja. A dióburok fúrólégy gyakorlatilag elterjedt az országban, aki nem védekezik ellene, annak nem lesz diója. Mi nem vagyunk bio termesztők, a kártevő a bio diótermesztőknek még nagyobb kihívást jelent. Meg kellett tanulni megvédeni tőle az ültetvényt. Sok kérdést kapunk ezzel kapcsolatban kiskertesektől, mi igyekszünk nekik válaszolni és segíteni, de az a tapasztalatunk, hogy egy-egy fát nem tudnak megvédeni. Ültetvény szintjén lehet ellene védekezni, de ez körülbelül 5-6 plusz permetezést jelent. Mindez költségben nagyságrendileg 150 ezer forint többlet költség hektáronként. Tegyük hozzá, hogy a dió ára nem követi ezt jelen pillanatban. Részben emiatt is döntöttünk úgy tavaly, hogy létrehozunk egy webshopot, hogy ne csak a kereskedőket tudjuk kiszolgálni, hanem a végfelhasználók számára is, közvetlenül tudjunk jó minőségű diót kínálni. Sokan keresik is, hiszen ahol eddig volt a nagymamának egy-egy diófája, ott most nem tudnak már az egészséges terméshez hozzájutni.”

Az exportálásra szánt dión kívül az Engelhardt Dióbirtok most már Ádám terveit is megvalósítva a hazai diókedvelőknek is értékesít. Webshopjukban megtalálható a dióbélen kívül a dióolaj és a dióliszt is.

„A célunk az a feldolgozással, hogy több lábon álljunk. Látszik, hogy nagyon kitett a héjas dió piac, akár a világpolitikának is. Korábban nem gondoltuk volna, hogy egy amerikai–kínai gazdasági háború, vagy egy orosz–ukrán konfliktus a magyar dióexportra komoly hatással lehet, de sajnos így van.”

A dióból olajat és lisztet is készítenek, ezek elérhetőek a webshopjukban is. Ezekkel a feldolgozott termékekkel igyekeznek több lábon állni (Fotó: Harcsa Marietta)

A gépi betakarítást követően a teljes feldolgozási folyamat a saját üzemükben történik.

„A héjas dió feldolgozása a buroktalanítással kezdődik, utána mosás következik, majd még egy tisztítási folyamaton esik át a termés. Ezután a szárításra kerül sor, amely körülbelül 3 nap alatt lezajlik. A diót a kívánt nedvességtartalomra a 37-38 ℃-os levegőn szárítjuk. A száraz diót konténerekbe ürítjük, ahol méret szerint válogatjuk azokat. Ez az exportminőségű dióra igaz, ebben az esetben ugyanis nem lehet több 10% hibánál. A méretre válogatás után 10 kilós zsákokba csomagoljuk a diót, és úgy értékesítjük elsősorban Nyugat-Európában.”

Ádám és édesapja (Fotó: Engelhardt Dióbirtok)

Ádám szívügye a dió, és abban hisz, hogy ő is és annak idején édesapja is jó döntést hoztak, amikor a diótermesztésért feladták korábbi munkájukat.

„Jó évben az ilyen méretű gazdaság már szerencsére kifizetődő, de az érem másik oldala az életvitel. Nyolc évig ültem egy irodában, ahol szerettem dolgozni, de az, hogy itt kint vagyunk a természetben, az, hogy én osztom be az időmet; az, hogy látom a gyerekeimet felnőni (mondjuk nem ilyenkor októberben, diószezonban nem nagyon látnak, de ezen kívül), ez más életminőség, ezt nem lehet forintosítani.”

Engelhardt Ádámmal készült riportunkat az Agrofórum YouTube csatornáján is megnézhetik!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gyümölcsfajok tápanyag-tartalékolása télre

2024. november 15. 09:40

Tavasszal a csonthéjasok virágzási időszakában még hideg a talaj, a gyökerek még nem kezdtek el igazán dolgozni, nincs jelentős tápelemfölvétel a talajból.

Ehetjük-e nyersen a kökényt?

2024. november 8. 06:40

A kökény magja, hasonlóan a sárgabarack és a mandula magjához, amygdalint tartalmaz, amely a szervezetben ciánsavra bomlik, és súlyos mérgezési tüneteket okozhat.

Hogy éri meg diót termelni?

2024. október 23. 13:10

A dió termesztésének sikerességéről kérdeztük az Engelhardt Dióbirtok tulajdonosát: évről évre színesebb a tapasztalatok köre.

Így teleltethető a pomelo

2024. október 23. 10:10

Közép-európai éghajlaton a cserepes Citrus maxima nyáron a szabadban tartható, mégpedig ott, ahol elegendő fényt és meleget kap.

Szőlő: látványosan elszaporodott a filoxéra

2018. július 19. 08:18

Gyümölcsöseinkben egymás után érnek a fák termései. Ennek ellenére nem lehet megszakítani a betegségek és a kártevők elleni védelmet.

Akna és sodrat a dió levelén – a diógöngyölő keskenymoly

2024. március 13. 14:10

A közösségi médiában a diófatulajdonosok a diógöngyölő keskenymoly hernyója által okozott tünetekkel kapcsolatosan tesznek fel kérdéseket. Az utóbbi években a dió növényvédelmével foglalkozó írásokban alig említik.

Mi teszi tönkre a dió termését? Mit lehet tenni ellene?

2018. május 14. 09:14

C. Dezső kérdése: Nem kis területen termesztek diót, két éve az egész termést tönkretette, tavaly is rengeteg problémám volt a dióburok-fúróléggyel. Mit javasol?

Betakarítás mellett a kártevőkről se felejtkezzünk meg

2018. szeptember 26. 07:30

Az őszi rezes- kénes lemosó permetezés elvégzésével, valamint a lehullott levelek összegyűjtésével és komposztálásával sokat tehetünk a jövő évi egészséges lombozat érdekében.