Agrárközélet

Még mindig az alma áremelkedése a legnagyobb

Agrofórum Online

Annak ellenére, hogy októberhez képest 32 forinttal 462 forintra csökkent az alma átlagos kilogrammonkénti ára, éves szintem még mindig 50 százalékos pluszban van a gyümölcs ára. Pedig az augusztusi 624 forintról folyamatosan csökken az árszint – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) fogyasztói árakról szóló gyorstájékoztatójából.

Utoljára április és május környékén került ennyibe egy kilogramm alma. Az elmúlt egy évet nézve a narancs 33 százalékos, az uborka 27 százalékos ás a citrom 17 százalékos drágulása is kiemelkedőnek számít a zöldségek és gyümölcsök közt. Ezeken kívül csak a paradicsom drágult, de az csak 5 százalékkal. Az inflációs kosárban szereplő többi zöldség vagy gyümölcs mind olcsóbb lett egy év alatt. Legjobban, 11 százalékkal a burgonya ára zuhant, de a vöröshagyma is 7 százalékkal, a most kilogrammonként átlagosan 453 forintba kerülő banán pedig 6 százalékkal kerül kevesebbe.

A húskészítmények közül a gépsonka 20 százalékkal, a párizsi felvágott 16 százalékkal, az olasz felvágott pedig 14 százalékkal drágult tavaly novemberhez képest. A kategóriában ezek emelkednek ki leginkább. Csak a pulykamellfilé lett olcsóbb ezen az időtávon, de az is csak 0,5 százalékkal.

A szeszes italok mind drágultak, legjobban, 9 százalékkal az ízesített szeszes ital, de a fehér asztali bor is 7 százalékot, a vörös asztali bor is 6 százalékot szedett magára. Legkevésbé a világos sör drágult, a 259 forintos palackonkénti átlagos ár 4 százalékos pluszt jelentett, a vodka is 4 százalékkal kerül többe.

A többi, az inflációs kosárban szereplő élelmiszer közül legjobban 19 százalékkal a hántolt, fényezetlen rizs drágult. Egy kilogramm 413 forintba került átlagosan novemberben. A fehér kenyér 18 százalékkal, a zsemle 15 százalékkal kerül többe. Egy kilogramm fehér kenyér 369 forint, egy zsemle 30 forint átlagosan. Itt csak a tejes margarin ár csökkent, a 3 százalékos mínusz után egy 200-250 grammos darab átlagosan 278 forintba kerül.

Az elmúlt 12 hónapban összességében az élelmiszerek ára 6,2 százalékkal nőtt, októberhez képest 0,1 százalékos a plusz a KSH adatai szerint.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Új szintre lép az agrárszakmai tudásátadás

2025. április 26. 16:10

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. az Agrárminisztérium támogatásával új, digitális alapú tananyagokat jelentetett meg az agrárszakoktatás korszerűsítésére.

Emlékmorzsák Farády Lászlóról: búcsú egy kivételes embertől

2025. március 24. 17:10

A megemlékezést március 23-án, vasárnap délelőtt tartották a Turisztikai Központban, ahol több tucatnyi résztvevő idézte fel közös emlékeit.

Géntechnológia: EU-megállapodás a küszöbön

2025. március 9. 08:10

Az Európai Unió egyre közelebb kerül ahhoz, hogy közös álláspontot alakítson ki az új növénynemesítési technológiák (NZT) szabályozásáról.

Különleges magyar megoldásokat díjaztak, amelyek versenyképesebbé tehetik a mezőgazdaságot

2025. február 18. 14:40

Kihirdették a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat nyerteseit. A pályázók az agráriumhoz köthető problémákra keresik a választ.

Eperrel, görögdinnyével és fehér paprikával is átverik a fogyasztókat

2019. május 8. 10:47

Az import nagyon sok esetben hordozza annak a kockázatát, hogy olyan növényvédő szerrel volt kezelve, ami a magyar ellenőrzéseken megbukna.

A sikeres zöldségtermesztés és zöldségfeldolgozás lehetőségei napjainkban

2021. szeptember 30. 05:42

Szabadföldi és üzemi sajtószemlére nyílt lehetőség a Malagrow Kft. és a Róna Mezőgazdasági Szövetkezet szervezésében Szabadszálláson.

Természetes bevonatok segíthetnek az élelmiszer-pazarlás csökkentésében

2021. május 16. 04:38

A termékvédelem egyik módszere olyan bevonatok alkalmazása, amelyek hosszabb távon megakadályozzák a vízveszteséget, és lassítják a betakarítást követő bomlási folyamatokat, így meghosszabbítják a termékek eltarthatóságát.

Klór: méreg vagy tápanyag?

2019. május 7. 08:41

A növénytermesztésben, különösen a zöldség- és gyümölcskultúrák esetében, gyakran említjük a klórérzékenységet, mint fontos növénytulajdonságot a trágyaanyagok megválasztásánál.