Agrárközélet

Még mindig az alma áremelkedése a legnagyobb

Agrofórum Online

Annak ellenére, hogy októberhez képest 32 forinttal 462 forintra csökkent az alma átlagos kilogrammonkénti ára, éves szintem még mindig 50 százalékos pluszban van a gyümölcs ára. Pedig az augusztusi 624 forintról folyamatosan csökken az árszint – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) fogyasztói árakról szóló gyorstájékoztatójából.

Utoljára április és május környékén került ennyibe egy kilogramm alma. Az elmúlt egy évet nézve a narancs 33 százalékos, az uborka 27 százalékos ás a citrom 17 százalékos drágulása is kiemelkedőnek számít a zöldségek és gyümölcsök közt. Ezeken kívül csak a paradicsom drágult, de az csak 5 százalékkal. Az inflációs kosárban szereplő többi zöldség vagy gyümölcs mind olcsóbb lett egy év alatt. Legjobban, 11 százalékkal a burgonya ára zuhant, de a vöröshagyma is 7 százalékkal, a most kilogrammonként átlagosan 453 forintba kerülő banán pedig 6 százalékkal kerül kevesebbe.

A húskészítmények közül a gépsonka 20 százalékkal, a párizsi felvágott 16 százalékkal, az olasz felvágott pedig 14 százalékkal drágult tavaly novemberhez képest. A kategóriában ezek emelkednek ki leginkább. Csak a pulykamellfilé lett olcsóbb ezen az időtávon, de az is csak 0,5 százalékkal.

A szeszes italok mind drágultak, legjobban, 9 százalékkal az ízesített szeszes ital, de a fehér asztali bor is 7 százalékot, a vörös asztali bor is 6 százalékot szedett magára. Legkevésbé a világos sör drágult, a 259 forintos palackonkénti átlagos ár 4 százalékos pluszt jelentett, a vodka is 4 százalékkal kerül többe.

A többi, az inflációs kosárban szereplő élelmiszer közül legjobban 19 százalékkal a hántolt, fényezetlen rizs drágult. Egy kilogramm 413 forintba került átlagosan novemberben. A fehér kenyér 18 százalékkal, a zsemle 15 százalékkal kerül többe. Egy kilogramm fehér kenyér 369 forint, egy zsemle 30 forint átlagosan. Itt csak a tejes margarin ár csökkent, a 3 százalékos mínusz után egy 200-250 grammos darab átlagosan 278 forintba kerül.

Az elmúlt 12 hónapban összességében az élelmiszerek ára 6,2 százalékkal nőtt, októberhez képest 0,1 százalékos a plusz a KSH adatai szerint.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fiatalok nélkül elapad a vidéki élet – mit léphet az EU?

2025. augusztus 21. 16:10

Az EU agráriuma munkaerőhiánnyal küzd: sürgősen vonzóbbá kell tenni a gazdálkodást a fiatalok számára a jövő élelmiszerbiztonságáért.

Mit hozhat az új KAP ciklus? + podcast

2025. július 15. 16:10

A KAP átalakítása számos kérdést vet fel, ugyanakkor nehéz konkrétumokról beszélni. A BASF és NAK olyan platformot hoztak létre, ahol a témával kapcsolatos kérdéseket vitatták meg a meghívottak.

Gödöllőn kap új otthont a Mezőgazdasági Múzeum

2025. június 11. 13:10

Gödöllőre, a MATE területére költözik a Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Az új létesítmény 2029-re készülhet el.

Akkumulátorok új élete: elindult a BASF új üzeme

2025. június 9. 13:10

A BASF új üzeme évente 40.000 EV-akkumulátor feldolgozására képes – kulcsszerepet kap az EU nyersanyagfüggetlenségi céljaiban.

Hajtatott fejes saláta tápanyagellátása

2022. február 12. 09:36

A fejes saláta termesztéstechnológiája sokat javult, ami köszönhető a betegségeknek ellenálló fajtákon kívül, a korszerűbb termesztő berendezéseknek is, amelyekben jobb lehetőség nyílik a pontos klímaszabályozásra.

Van elég primőr zöldség

2019. április 8. 06:02

Idén kicsit korábban kezdődött a szezon, és mivel az előző évhez képest most több a fény, ezért bőséges a kínálat primőr zöldségekből.

A permetező gazda is egészséges élelmiszert enne

2020. február 28. 09:31

A jelenleg megtermelt élelmiszerek 40%-a is kárba veszne növényvédő szerek nélkül a károsítók és kórokozók miatt.

Miért nem csírázik ki soha az összes elvetett zöldségmag? Hogyan javítható a kelés aránya?

2023. január 28. 04:37

Magvetésre készülök, szeretném megtudni, hogy miért nem csírázik ki soha az összes elvetett zöldségmag? Előáztatással, előcsíráztatással javítható a kelés aránya?