Agrárközélet

Az almatörköly alkalmas lehet bioetanol előállítására

Agrofórum Online

Az almatörköly, vagyis az almalé előállításából származó maradványok hidrolízissel és fermentációval tovább feldolgozhatók, és így nagy lehetőségeket kínál a gyümölcspréselők üzemeltetői számára Németországban.

A Drezda közelében lévő Bergakademie Freiberg Műszaki Egyetem (TU) Martin Bertau professzor által vezetett csoportja egy olyan optimalizált eljárást mutatott be, amellyel akár 6 százalék alkoholtartalmú bioetanolt lehet előállítani. A korábbi módszerek csak 4,7 százalékos etanoltartalmat értek el az almatörköllyel kapcsolatban.

Kép: de.wikipedia.org

Annak érdekében, hogy tisztább etanolt állítsanak elő az almatörkölyből, a tudósok egy alternatív enzim komplexet használtak, amelyet a Penicillium verruculosum mikroorganizmusból nyertek – jelentette be a Bergakademie Freiberg munkacsoportja. Az új eljárás képes arra, hogy a hosszú láncú cukormolekulákat egyszerű cukrokká hasítsa. Ha az egyszerű cukrokat élesztő segítségével erjesztik és a vizet tartalmazó oldatot desztillálják, a vegyészek a kívánt koncentrációban kapják az etanolt – számolt be a német Proplanta agrároldal.

Az egyetem kutatási eredményei szerint a Penicillium verruculosum különösen robusztusnak bizonyult a reakció zavaró tényezőivel szemben. Az eljárás segítségével nagyobb mennyiségű almatörkölyt lehetne felhasználni, mint a hagyományos fermentációs folyamatokban, és ennek eredményeként magasabb etanol-koncentráció érhető el.

A bioetanolt a fertőtlenítőszerekben alapvegyszerként vagy bioüzemanyag-adalékként lehet használni. Eddig elsősorban cukorrépából és gabonából készítették ezeket. Az almalé-termelés maradékaiból elegendő alapanyag áll rendelkezésre a termeléshez.

Évente hozzávetőleg 650 millió liter almalevet állítanak elő Németországban, így akár 300 ezer tonna almatörköly melléktermék is keletkezhet. Az alkoholos fertőtlenítőszer nagyon jól alkalmazható olyan fertőtlenítőszerek előállítására alapanyagként, amelyeket az almalé-gyártók közvetlenül a vállalkozásaikban használhatnak többek között tisztításhoz. Az oldat felhasználható bioüzemanyagok előállítására is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Földvásárlás előtt áll? Ezt a hibát ne kövesse el!

2025. október 8. 10:10

Magyarországon földet csak földműves vásárolhat – ehhez pedig szinte kötelező az aranykalászos gazda végzettség.

KÁN Egyetemi Napok: új irányok a növénytáplálásban

2025. szeptember 30. 11:00

A kaposvári KÁN Egyetemi Napok részeként idén is megrendezték a IV. Alkalmazott Növénytudományi Konferenciát, fókuszban a tápanyagutánpótlással.

Nemzetközi figyelem övezi a MATE új MSc szakját

2025. szeptember 15. 15:10

Elindult a MATE Haltenyésztő mérnöki MSc-je, amely a fenntartható akvakultúrában képez új generációt.

Von der Leyen terve: mi marad a gazdáknak?

2025. szeptember 11. 16:10

A Bizottság 300 milliárdos KAP-keretet ígér, védzáradékokkal. A termelők szerint a kockázat így is jelentős.

Az alma tárolásának hibái

2019. november 1. 10:58

J. Attila kérdése: Saját termelésű almáim között sok beteg, rohadt szokott előfordulni tárolás alatt. Mi okozza megbetegedésüket?

Mi volt az Édenben valójában a „tiltott gyümölcs”? 

2023. október 8. 08:10

A legtöbb Édenkert-ábrázoláson valamiért egy alma szerepel a „bűnbe esés gyümölcseként” Ádám és Éva kezében, annak ellenére, hogy a Biblia csak a „gyümölcs” szót említi.

Megújulóban van az almatermesztés Magyarországon

2024. augusztus 8. 09:10

A Fruitnet, a frisstermék-iparággal foglalkozó honlap írt a magyarországi almatermesztés javuló helyzetéről. Merre tart a hazai almaágazat?

Az almamolytól "kukacos" a termés?

2018. augusztus 21. 07:30

H. János kérdése: mitől kukacos az alma? Tavaly rengeteg ilyen almám lett, mit tehetek, hogy idén ne forduljon elő?