Terményárak

Európában 14 százalékkal drágult a repce egy nap alatt

Agrofórum Online

A párizsi árutőzsdén a kifutó határidős repce kurzusa 84 eurót ralizott csütörtökön. A kukorica enyhén drágult, a malmi búza pedig stagnált. Közben Londonban a takarmánybúza olcsóbb lett. Az Egyesült Államokban a búza és a kukorica 0,9, illetve 0,6 százalékkal drágult, de a szójabab és a repce 0,9 és 0,8 százalékot vesztett értékéből.

Az amerikai kukorica határidős kereskedése csütörtökön vegyesen alakult, mivel a kereskedők a piac erős fellendülését követően profitot realizáltak, miközben a globális ellátási aggályok támogatást nyújtottak az árnak. Végül a nap végén pluszban zárt a kukorica piaca.

A szójabab ára viszont csökkent, amikor a szójaolaj árszintje lejjebb került a legutóbbi csúcsokról. A búza az Egyesült Államok termőterületeiről érkező szárazsággal kapcsolatos hírek miatt drágult.

A globális termelés bizonytalansága ellenére a nyereség és az ígéretes amerikai vetési időszak alacsonyabbra süllyesztette a szójabab árát. „Több napos emelkedés után oldalazás várható. Meglehetősen ingatag most a piac” – mondta Jack Scoville, a Price Futures Group piaci elemzője.

Az előrejelzések szerint Brazília déli részén száraz marad az időjárás május elejéig, de az Egyesült Államok középnyugati részén várható hőmérséklet-emelkedés és a zápor elősegítheti a vetést és a növények korai fejlődését. „Még mindig hűvös az idő, de legalább van némi eső a környéken, jobb a helyzet így a vetés szempontjából” – mondták szakértők.

Európában is vegyes volt az összkép, de kiemelkedett a repce ralija. A kifutó, májusi határidőre 84 euróval, azaz 14 százalékkal a 681,25 euró/tonnás szintig szaladt a kurzus, napközben 685 eurón is kötöttek üzletet. A következő, augusztusi határidőre már csak kisebb mértékben, 5,25 euróval emelkedett az árszint, amely 498,5 eurón zárt. A malmi búza májusra 251,25 euró/tonnán stagnált. Szeptemberre 8 eurós mínusz után 218,75 euróig ment le a kurzus. A kukorica ára 25 eurócenttel 236,75 euró/tonnáig emelkedett. Londonban a takarmánybúza 2,25 angol fontot vesztett értékéből és 204,75 angol font/tonnán állt záráskor.

Kiemelt kép: Canva

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A szójabab drágult a brazil időjárás miatt

2024. szeptember 19. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ám a repce pluszban zárt.

Olcsóbb a búza az orosz kockázati prémium kiárazásával

2024. szeptember 18. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ám a repce pluszban zárt.

Kihátráltak a kereskedők és bezuhant a búza ára

2024. szeptember 17. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, a repce viszont drágult.

A búza drágult az európai bizonytalanságok miatt

2024. szeptember 14. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, de a repce olcsóbb lett.

A betakarítás lassulása miatt drágul a kukorica és a szójabab

2021. október 30. 08:28

A kukorica és a szójabab további támogatást kapott a friss exportüzletekről szóló hírekből. A határidős búza kereskedése vegyes volt.

Az Avaunt® 150 EC kulcsszerepe a repce-fénybogár elleni védekezésben

2022. február 17. 09:39

Az elmúlt néhány évben gyökeresen megváltozott az őszi káposztarepce növényvédelmi technológiája. Ennek oka elsősorban a növényvédőszer hatóanyagok kivezetése (klórpirifosz, tiakloprid), valamint a piretroid rezisztencia kialakulása a repce-fénybogár populációk esetében.

Megújulás, megújulás, megújulás!

2021. július 7. 09:05

A KITE Zrt. neve korunk mezőgazdaságában egyet jelent a komplexitással és az innovációval.

Legyen Ön is büszke RAPOOL-repcéjére!

2019. július 4. 07:29

Ha megosztja velünk RAPOOL-repcéje betakarításkor mért terméseredményeit, megajándékozzuk egy hordó sörrel!