Növényvédelem
Növényvédelem

Széles körű, rovarokkal szembeni rezisztenciát eredményező géneket fedeztek fel

Széles körű, rovarokkal szembeni rezisztenciát eredményező géneket fedeztek fel

Agrofórum Online

A növények egyes betegségekkel szembeni rezisztenciáját eredményező gének azonosítása meglehetősen bonyolult folyamat. Egyetlen gén általában egy betegség vagy kártevő elleni védelmi mechanizmust képes kódolni.

A Wageningen Egyetem kutatói azonban a lúdfű (Arabidopsis thaliana) esetében olyan géneket tártak fel, amelyek a zöld őszibarack-levéltetűn (Myzus persicae) kívül egyéb levéltetvek és liszteskefélék (Aleyrodidae) családjába tartozó fajok ellen is hatékony védelmet nyújtanak, de közel sem az összes faj ellen.

A növényi nedvekkel táplálkozó levéltetvek széles körben elterjedt kártevők és vírusvektorok. A mezőgazdaságban használatos növényvédő szerek alkalmazásának csökkentésére irányuló törekvéseknek szerves része a növények természetes védelmi mechanizmusaival kapcsolatos kutatások is.

Karen Kloth, az Egyetem Rovartani laboratóriumának kutatója erre a területre specializálódva találta meg azt a gént a lúdfűben, amely a zöld őszibarack-levéltetűvel szemben ellenállóbbá teszi a növényt. A Plant, Cell & Environment folyóiratban bemutatott új kísérletben ő és kutatótársai bizonyítják, hogy ez a gén megtalálható a növény minden részében (a gyökerekben, levelekben, szárban és rügyekben), de csak az úgynevezett phloem-sejtekben aktív, amelyek a cukorban gazdag nedvet a növényen keresztül szállítják. Azt is felfedezték, hogy a gén más levéltetű- és lepkefajok ellen is működik, amelyek a zöld őszibarack-levéltetvekhez hasonlóan a phloem-nedvből táplálkoznak.

Forrás: https://www.wur.nl/en/news-wur/Show/New-broad-type-of-resistance-against-insects-found-in-plants.htm

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Illatanyag csalogathatja a végzetébe a tuják veszélyes kártevőjét

2024. május 9. 13:10

Vegyszer nélkül, csalogató hatású illatanyagokkal veszik fel a küzdelmet magyar kutatók a tujákat pusztító kártevővel, a borókaszúval szemben.

Növényvédelmi drónpilótaképzés indul májusban

2024. május 6. 16:10

A pilóta nélküli légijármű irányítói igazolvány megszerzését követően a növényvédelmi drónpilóta tanúsítványt is megszerezhetik a jelentkezők.

Vírus pusztítja a kakaófákat, veszélyben a világ csokoládéellátása

2024. április 29. 11:10

Vírus pusztítja a kakaófákat és csökkenti a kakaótermést, veszélyeztetve a csokoládé alapanyagát. Kutatók új megoldást dolgoztak ki a leküzdésére.

Figyelem: lejárhatott sok használt növényvédő gép tanúsító matricája

2024. április 24. 13:10

A rendszer bevezetése óta eltelt az első 3 éves ciklus, így 2023 nyara óta számos növényvédő gépnél esedékessé vált a műszaki vizsga.

Mire ügyeljünk az ősszel termő alma nyári növényvédelme során?

2023. július 20. 04:36

Várom szíves válaszukat almával kapcsolatos kérdésemre! Mire ügyeljek az ősszel termő almafám nyári növényvédelme során?

A gesztenye krifonektriás kéregkárosodása és az ellene való védekezés lehetőségei

2019. március 22. 06:47

A Cryphonectria parasitica gombát az USA-ban először 1904-ben írták le. Európába valószínűleg amerikai közvetítéssel került be, a járványszerű pusztítás Észak-Olaszországból indult.

Biztos lehet a Zamir és a Mavrik hatékonyságában

2019. február 18. 09:17

Megállapítható, hogy a vizsgált kombinációkban történő kijuttatásuk nem jelent kockázatot a méhekre.

BASF: A mezőgazdaság a legfontosabb hivatás

2020. április 13. 06:36

A gazdálkodás a biztonságos élelmiszer-ellátás kulcsa. A mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – főként mostanában.