Növényvédelem

Fitoftóra – végre áttörés a védelemben?

Agrofórum Online

A 19. század nagy, írországi éhínségeit okozó hírhedt Phytophtora infestans, vagyis a burgonyavészt okozó kórokozó fertőzési mechanizmusa kapcsán közöltek új eredményeket a Wageningen Egyetem (WUR) kutatói. A patogén szervezet a mai napig jelentős veszélyt jelent az növénytermesztés zavartalanságára nézve.

Sokáig homály fedte, hogy ezek a mikroszkopikus növénypatogén gombák miként törik meg – mechanikai értelemben – a gazdaszervezet védelmi vonalát. A Wageningen Egyetem növénypatológusai, sejtbiológusai és fizikusai egy egyedülálló együttműködés keretein belül most választ adtak erre a kérdésre. A felfedezés a kórokozóval szembeni védekezés hatékonyságának fokozására és fenntarthatóbbá tételére vonatkozóan is megfogalmaz javaslatokat.

A Phytophtora (jelentése: növénypusztító) genusba tartozó fajok rendkívül széles gazdanövénykörrel rendelkeznek, és évről évre jelentős, globális léptékű károkat okoznak. A burgonyatermelés például a fertőzés következtében évente 6-7 milliárd euró kárt szenved. A nemesítők hatalmas erőbefektetést végeznek a rezisztens fajták kialakítása érdekében, ugyanakkor az évtizedes kutatások ellenére sem derült fény arra, hogy pontosan miként zajlik le a betegség kezdeti szakasza.

A kutatók szerint a fertőző sporangiospórák „trükkös” megoldással, mintegy kiélesítve csíratömlőjüket felmetszik a növény felszínét, majd behatolnak az extracelluláris térbe. Ennek a stratégiának köszönhetően a kórokozó képes minimális energiabefektetéssel kolonizálni a gazdanövényt. „Első ízben sikerült feltárni ezt a mechanizmust” – mondta Joris Sprakel fiziko-kémikus professzor.

,,A mechanika törvényei szerint a Phytophthora nem képes behatolni a növényi szövetbe anélkül, hogy először szorosan rögzülne a levél felületén.” –  Francine Govers fitopatológus professzor szerint.

A felfedezéstől vezérelve a burgonyalevelet tapadásgátló, nem toxikus, könnyen hozzáférhető anyaggal vonták be, amely 65%-kal csökkentette a fertőzési rátát. A hatás mesterséges felületeken végzett optimalizált kísérletek során akár a 100%-ot is elérte.

Forrás: https://www.wur.nl/en/news-wur/Show/Wageningen-scientists-discover-how-the-potato-blight-pathogen-penetrates-the-plant.htm

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az invazív ázsiai lódarázs visszaszorításában magyar kutatók is segítenek

2024. szeptember 16. 11:10

A módszer lényege, hogy egy miniatűr jeladót rögzítenek a darazsakra, így azok elvezetnek a fészekhez.

A Salmonella baktérium lehet a klímaváltozás egyik nyertese

2024. szeptember 6. 13:10

A meleg és a pára nemcsak a növénybetegségeknek kedvez, hanem a nyomukban elszaporodó Salmonellának is, amely a nyers zöldségekkel fertőz.

Legfontosabb tudnivalók a gyomirtó szerek okozta károkról

2024. szeptember 2. 14:40

A gyomirtó szerek használata körültekintést igényel, mert elővigyázatlan használatukkal több kárt lehet okozni, mint hasznot.

Szántóföldi védekezés a meztelencsigák ellen

2024. augusztus 27. 10:40

Az év első fele kedvezett a csigák felszaporodásának. Bár még nem tudjuk, mit hoz az ősz, érdemes rájuk felkészülni, különösen repce vetése esetén.

Lisztharmat, tűzelhalás, varasodás - Ezek ellen is védekezni kell a napokban

2018. július 5. 20:01

Szőlőben a fürtök záródása miatt fontos a mostani védekezés, főként a lisztharmat ellen, de a fiatal hajtásokon újabb peronoszpórás olajfoltok jelentek meg.

Ismét támad a bogáncslepke szójában

2020. január 30. 16:32

A bogáncslepke kártételének megelőzése, csökkentése érdekében legfontosabb a kártevő korai felismerése.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: végezzünk regulátoros szabályozást az őszi káposztarepcén!

2022. október 5. 07:36

A sürgető feladat most a regulátoros növekedésszabályozás elvégzése, nehogy a zavartalan növekedés veszélyeztesse a növények télállóságát.