Szőlő-Bor

Kutatás a szőlő aszálytűrő képességéről

Agrofórum Online

Marcus Keller, a Washington Állami Egyetem szőlész-kutatója, A szőlőtudomány: anatómia és fiziológia című könyv szerzője, nyugalomra inti a szőlőtermelőket a szárazság és hőség növényfejlődésre gyakorolt kedvezőtlen hatásaival kapcsolatban, legyen szó bor-, csemege-, vagy mazsolának szánt szőlő előállításáról.

,,A szőlő meglehetősen rugalmas szervezet az említett tényezők tekintetében. Származási helyén éveken át tartó aszállyal is képes megbirkózni – nagy sikerrel. Jóllehet van egy határ, amelyet már ezek a növények sem viselnek el.” – mondja a szakértő.

A farmprogress.com szerint, mint a Chateau St. Michelle Szőlészet kiváló szakembere, Keller elmondta: svájci, ausztrál és amerikai kutatásai során széles körű rálátásra tett szert a szőlő fiziológiai sajátosságai kapcsán. Olyan, a vízhiány hatásait értékelő megfigyelések zajlanak, amelyek során riesling és chardonnay, fehér szőlőfajták bevonásával vizsgálják a különböző vízmennyiségek növényfejlődésre, termésképzésre, -minőségre és -mennyiségre, valamint borminőségre gyakorolt hatását.

“Öntözési gyakorlattól függő ízanyagvizsgálatokat végzünk, melyek eredményei támogatják a termelők öntözési stratégia-fejlesztését, és fény derülhet arra is, hogy a vízhiány miképpen befolyásolja a fehérbor minőségét.”

Számos európai országban a szőlőtőkék terméséréskori öntözése tilos, mely azon a félelmen alapul, hogy a többlet víz a bogyók beltartalmi értékének leromlásához vezethet. Kevés olyan tudományos adat áll rendelkezésre azonban arra vonatkozóan, hogy a szezonvégi vízfelvétel károsítja a gyümölcs minőségét. ,,Olyan technikákkal kísérletezünk, amelyek segítségével meghatározzuk, hogyan jut be a víz a szőlőbogyókba és azokból ki, valamint, hogy ez a mozgás a bogyó méretének vagy az oldott anyag koncentrációjának megváltozásához vezet-e.”

Az 1900-as évek javallatával ellentétben – miszerint minél több napfény érje a termést – a szakértő most a szőlőfürtök védelmére, árnyékolására buzdítja a szőlészeket, a kiterjedtebb lombfelület megőrzése útján.

A termelők nagy része nem tartja jónak a korai vegetációfejlődés és a termésérés folyamán bekövetkező vízhiányt, azonban szakértő vizsgálati eredményei alapján – különösen a kékszőlők esetében – a minőség kiteljesedésének kulcsát látja benne.

Forrás: https://www.farmprogress.com/grapes/washington-advances-grapevine-science

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A vulkánok íze a poharunkban: tűzben született borok titka

2025. október 23. 11:10

A vulkanikus talajból születő borok a föld energiáját hordozzák – mélyek, tüzesek és utánozhatatlanul magyarok.

Palackba zárt marketing: amikor a bor külseje dönt helyettünk

2025. október 19. 14:10

Forma, szín, címke, kupak: a borospalack minden részlete üzen a vásárlónak. De vajon mennyire hagyjuk magunkat befolyásolni?

Az amerikai szőlőkabóca: egy veszélyes jövevény a hazai szőlőkben. Hogyan került ide?

2025. október 10. 12:10

Az amerikai szőlőkabóca apró rovar, mégis egész borvidékeket tehet tönkre – fitoplazmát terjeszt, amely halálos a tőkéknek.

Természet adta minőség – mitől különleges a Reizer-bor?

2025. szeptember 17. 08:10

A túrterebesi Reizer Pincészet a tradíciót és a modern borászatot ötvözi – Reizer Gergő autodidakta módon vált díjnyertes borásszá.

Hagyományos és biológiai védekezéssel a szürkepenész ellen

2023. július 6. 12:39

A szőlő és bortermelésben mindig nagy hangsúlyt kap az évjárat szerepe. Vannak kimagaslóan jó évjáratok és kevésbé emlékezetesek.

A Goёmar BM 86 növénykondicionáló készítmény használata szőlőben

2021. április 27. 11:49

A Goёmar BM 86 készítmény az algaalapú biostimulátor család azon tagja, amely a GA142 algakrémen túl további hozzáadott nitrogént, kenet, magnéziumot, molibdént és bórt tartalmaz. A készítményről bátran elmondhatjuk, hogy a kiváló minőségi termés előállítását megcélzó, intenzív termelést szolgáló technológia fontos eleme.

A jelenlegi időjárás segíti az aszúsodást

2019. október 21. 12:37

Az idei kifejezetten jó évjáratnak tűnik, az eddig bejött tételek szép egyensúlyt mutatnak, a szőlőknek kiváló az érettségi fokuk, a beltartalmi értékek sem vesztek el a nyári melegben.

Tarra rágott bokrok: még rajzik a puszpángmoly

2018. szeptember 19. 10:15

Az elmúlt hét időjárását a csendes, nyugodt nyárvégi napok jellemezték. Eső nem hullott, így semmi sem zavarta a betakarítási és talaj előkészítési munkákat. Az alma és a körte szüretelése javában tart, a szőlőé pedig a finiséhez közelít.