31℃ 19℃
június 6. Norbert, Norberta, Cintia
Zöldség

A sikeres zöldségtermesztés és zöldségfeldolgozás lehetőségei napjainkban

Agrofórum Online

Szabadföldi és üzemi sajtószemlére nyílt lehetőség a Malagrow Kft. és a Róna Mezőgazdasági Szövetkezet szervezésében Szabadszálláson.

A Malagrow Kft., Malatinszki György ügyvezető igazgató hazai alapítású vállalataként, többek között biostimulátor készítményei segítségével támogatja növénytermesztő partnerei eredményességét. A Malagrow, termékeivel új kategóriát teremtett a hazai tápanyag-utánpótlási piacon.

Pálinkó Zsolt a Malagrow Kft. (balra), Nagy István (középen), Malatinszki György (jobbra)

Nagy István a Róna Mezőgazdasági Szövetkezet elnöke a termesztés jelenlegi helyzetéről, sikereiről, nehézségeiről osztotta meg tapasztalatait. A szövetkezet termel, integrálja a tagokat, biztonságos alapanyag-bázist nyújt, míg a szövetkezettel szerves kapcsolatban álló Róna Ker-Tész Kft. tárolási, tisztítási, osztályozási, csomagolási és értékesítési feladatokat lát el. Hozzátartozik a sorhoz egy új, korszerű (magyar viszonylatban a legnagyobb) hűtőház létesítése is. Büszkeségre ad okot, hogy az import, vagy szövetkezeten kívüli, egyéb termelői forrás mértéke csupán 8%, a többit mind a szövetkezet tagjai állítják elő. A térség munkalehetőségeinek gyarapításához hozzájárulhat egy, a tervek között szereplő feldolgozóüzem megalapítása is. Az eredményes gazdálkodási stratégia megközelítőleg 2,3 milliárd forintnyi árbevételt eredményez, miközben az elnyert támogatásokat rendszeres fejlesztésekre fordítják.

Az eseményen részt vett továbbá Pálinkó Zsolt a Malagrow Agro kereskedelmi vezetője is.

A Róna KER-TÉSZ répafeldolgozó-üzeme, Szabadszállás

Varga István, a Róna Mezőgazdasági Szövetkezet kertészeti ágazatvezetője a szabadszállási terepi szemlék során elmondta: megközelítőleg 20 éve folyik sárgarépa-termesztés 120-130 ha területen. A korai sárgarépa vetése március 15-20 tájékán kezdődik szakaszosan, 10-14 naponta 10-15-20 ha kiterjedésű területek bevonásával. Mint mondta, az eredményes sárgarépa-termesztés alapköve az öntözés. 1,5-1,8 millió szem/ha vetési sűrűség mellett 100-150 t/ha átlagos termésmennyiségre lehet számítani.

Az április-május vetés szempontjából igen kedvezőtlen időszaknak tekinthető. Az ezt követő júniusi, akár 30 oC-ot is elérő hőmérséklet hatására a magok 7 nap alatt csírázhatnak. Ugyanez alacsonyabb hőmérsékleten akár 2-3 hétre is elhúzódhat. 

Technológiai szempontból a legfontosabb a talajelőkészítés, a vetésforgó, és az öntözés megszervezése.

Arra a kérdésre, hogy szükség van-e biostimulátorokra, a szakember szerint határozott igen a válasz: 15-16 éve szerves részét képezi a termesztéstechnológiának. A megfelelő fenológiai fázisban kijuttatott készítmények kedvező hatásait összehasonlító kísérletek eredményei is alátámasztják: a sárgarépa betegségekkel szembeni ellenállóképessége javul. A megfelelő technológiai törvényszerűségek követése elengedhetetlen, mely mellett az év 10-11 hónapjában kellő mennyiségű répatermés állhat rendelkezésre.

Az elmúlt évtized tendenciája szerint a kisebb termesztők eltűntek, mivel alapjában véve egy tőkeigényes kultúráról van szó. Az áruházláncok részére történő előállítás megközelítőleg 5-600 millió forintos beruházást igényel. A répának 1,5-2 millió forint/ha költsége van, és ilyen anyagi tényezők mellett elengedhetetlen a magas szintű technológiai fegyelem.

Száradó vöröshagyma a szövetkezeti területen, Szabadszállás

Vöröshagymát 140-150 hektáron állítanak elő, ebből 110-120 ha tavaszi, 25-30 ha áttelelő vöröshagyma. Az átlagtermés 55-70 t/ha között alakul az elmúlt 15 év átlagában. A szaporítóanyag beszerzése első sorban holland, illetve olasz vetőmagházak kínálatából zajlik. A vöröshagyma gazdaságos hazai termesztése öntözés és megfelelő szakmai felkészültség hiányában nem lehetséges. A szélsőséges tavaszi időjárás, nyári hőség miatt a biostimulátorok nélkül eredményes termesztés nehezen várható: termésbiztonságban, növényvédelmi tekintetben sokkal kiegyenlítettebb állományok alakíthatók ki a Malagrow termékeinek köszönhetően. A hagymatermesztés Magyarországon jelenleg kockázatos vállalkozásnak mondható, így nemzetünk ,,hagymatermesztő” jelzője kikopni látszik, első sorban a piaci, és időjárási tényezők alakulása miatt. A vöröshagyma hozama 60-70 t/ha, azonban ennek kitermelése gépesítést igényel, ami jelentős beruházási potenciált feltételez.

Vetési ideje március 15. és április 10. közé tehető, általában egymillió szem/ha sűrűséggel, amelyet követő 20-30 nap (a szakértő szavaival élve) ,,tünetmentesnek” nevezhető időszak. Ezalatt az agrárszakember feladata az egyenletes vízellátás, a megfelelő sorközművelés, és ezekkel a stabil kelés biztosítása. Május vége felé, az 5-6 leveles fenológiai fázist elérő növények érzékenyek: ettől kezdve 8-10 naponta kötelező a biostimulátorok használata a heti egy leveles fejlődés elérése érdekében.

A Meteor fajtájú fűszerpaprika szedésének kezdete egyhéten belül várható

A Mezőgazdasági Szövetkezet területén jelenleg 13-15 hektáron termesztenek fűszerpaprikát. Az elmúlt 7-8 évben viszonylag elfogadható, stabil hozamokat adó fajtát (Meteorit – folytonnövő fajta) és termesztéstechnológiát sikerült beállítani. A kultúra kihívásokkal teli irányvonalnak számít: a folyamatosan csökkenő termőterület jelenleg megközelítőleg 1200-1500 ha hazánkban. Az elmúlt években a gyomirtás alapját képező Devrinol csak szükséghelyzeti engedéllyel érhető el. A 2000-es évektől kezdve a fűszerpaprika helyzete nem olyan kedvező Magyarországon, mivel jelentősen költséges kultúrának számít. Márpedig a minőségi fűszerpaprika ára rendkívül borsos lehet, amire az itthoni, zömében árérzékeny ,,közönség” nem feltétlenül mutat nyitottságot.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az étkezési paprika ökológiai igényei

2025. június 6. 08:10

A paprika sikeres termesztése a fény, a hőmérséklet, a víz és a tápanyagok pontos összehangolásán múlik – különösen hajtatásban.

A tárolás fejlesztése: nagy lépés az önellátás útján! + videó

2025. június 3. 16:10

A tárolást igénylő zöldségek, gyümölcsök posztharveszt folyamatainak megtámogatásával nagyot léphetnénk előre az önellátás útján. Videoriportunkban Apáti Ferenc, a FruitVeb elnöke osztja meg velünk gondolatait.

Rebarbara fagyasztása: őrizze meg a szezon ízét egész évre!

2025. június 1. 11:10

A fagyasztás az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módszer arra, hogy megőrizzük a zöldségek és gyümölcsök frissességét, tápanyagait, ízvilágát.

Bőséges a kínálat, de közel sem mindegy, hogy melyiket választjuk!

2025. május 31. 14:10

Csírázóképesség, tisztaság, csomagolás – 22 hónapos retekvetőmagot vizsgált a Nébih, meglepő eredményekkel és tanulságokkal.

Idén is palántákat adományozott az agráregyetem

2023. május 28. 06:34

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem 15.000 paradicsom-, paprika-, tök- és uborkapalántát nevelt karitatív célra az idei esztendőben.

Burgonya- és zöldségtermesztés tavaszi munkálatainak támogatása a megfelelő gépekkel

2019. április 11. 09:06

A burgonya és zöldségtermesztés tavaszi munkái területén elvárt a termesztés technológia igényeinek magas színvonalon megfelelő, de mindemellett költséghatékony gépek megléte, amelyek segítségével tartósan biztosítható a versenyképes, erős értékesítési háttér.

Élelmiszer-pazarlás megelőzése szüretkor

2023. szeptember 26. 11:40

A zöldségek és gyümölcsök feldolgozása nemcsak az öngondoskodást teszi lehetővé, de csökkenti a kidobni való alapanyag mennyiségét is.

Így növelhető akár negyedével a gyümölcsök minősége

2023. augusztus 21. 12:10

A gyümölcsök minősége közel egynegyed részben függ a beporzó állatok jelenlététől, az állati beporzás kulcsszerepet játszik a mezőgazdasági termelés minőségének meghatározásában.