Zöldség
Zöldség

Válasz az olvasói kérdésre – Megfőtt a paradicsom?

Válasz az olvasói kérdésre – Megfőtt a paradicsom?

Agrofórum Online

Sajnos, a rendkívüli meleg újabb és újabb káros jelenségek formájában hat a zöldségfélékre. A napégés jelenséget szinte mindenki ismeri, már nemcsak a babon, a paprikán és a paradicsomon fordult elő tömegesen, de a dinnyén, a spárgatökön, a káposztaféléken is jelentkezett, és előfordult a gyümölcsféléken, valamint a szőlőn is.

A paradicsombogyó csészelevele mentén jelentkező, a zöldtalpasság betegséghez hasonló barnás elszíneződése is egyre gyakoribb, ami a nagy melegben jelentkező, rossz színanyag-képződés következménye. A paprika (fehér termésű fajták, fűszerpaprika) esetében a kényszerérés, az idő előtti bepirosodást is a nagy meleg, az intenzív napsugárzás következménye.

Az idén gyakori volt a paradicsombogyó „megfövése”. A gyengébb, azaz ritkább lombozatú fajták, vagy erősebben levelezett tövek esetében jobban, de más fajták esetében is megfigyelhetően a bogyók összetöppedtek, megpuhultak a nagy meleg hatására. Az így kialakult ráncos, alaktalan termés piacképtelen, de ehetetlen is.

A jelenség ellen némi védelmet nyújt a raschelhálós takarás vagy árnyékolás, dupla, illetve háromszoros réteg alkalmazásával, de a 35 oC feletti hőmérséklet esetén ez sem segít.

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A jó növénykondíció fokozza a termést, javítja a minőséget és a termésbiztonságot, II. rész

2024. május 16. 10:10

Ha a nitrogéntúltrágyázás jelentős mennyiségű víz jelenlétében történik, akkor vegetatív növekedést generál, ha vízhiány mellett adunk sok nitrogént (sóstressz), akkor az a virágzást váltja ki.

A jó növénykondíció fokozza a termést, javítja a minőséget és a termésbiztonságot, I. rész

2024. május 15. 12:40

Nemcsak a sok tápanyag és víz okozhatja a növényi kondíció leromlását, a meleg, a magas pára, vagy a hideg időjárás is előidézheti a kedvezőtlen állapotot.

Az új-zélandi-spenót és termesztése

2024. május 7. 10:10

Az új-zélandi-spenót - ami semmi rokonságban nem áll a közönséges spenóttal (parajjal) - egész nyáron termeszthető és fogyasztható.

Fűszer, zöldség vagy gyógynövény? – Gumós vagy édeskömény termesztése

2024. május 6. 09:10

A gazdasági értelemben vett termése, azaz a fogyasztható része botanikai értelemben a megvastagodott levél alap, amit a termesztésben általában gumónak neveznek.

Idén több hajtatott zöldséget takaríthatnak be a termelők

2018. április 23. 11:53

A magyar primőráru több szempontból jobb az importnál: a frissesség mellett a belföldön termelt fajták döntő többsége megfelel a magyar fogyasztói elvárásoknak és élelmiszerbiztonsági szempontból is megbízhatóbbak

70 ezer idénymunkást vár a brit mezőgazdaság

2020. május 20. 09:33

A mezőgazdaságban segédkező kelet-európai idénymunkások ilyenkor szokásos számának hozzávetőleg a harmada érkezett Nagy-Britanniába a koronavírus-járvány miatt - mondta kedden a brit környezetvédelmi és élelmezésügyi miniszter.

Miért szárad ki nyár közepén az uborka?

2023. augusztus 21. 04:39

Miért szárad ki minden nyár közepén az uborkám? A leveleken kezdetben barnuló foltosodás jelenik meg, mely egyre nagyobb mértékben terjed és a levél leszáradását okozza. Hogyan előzhetném meg ezt a problémát?

Mit érdemes tudni az articsókáról és termesztéséről?

2023. március 13. 04:38

Mit lehet tudni az articsókáról és termesztéséről? Állítólag nagyon egészséges a fogyasztása.