Agrárgazdaság

Megvétózták az olaszok egy vetőmagtermelő kínai kézbe kerülését

Kép: verisemseeds.com

Olaszország megakadályozta, hogy a kínai tulajdonú Syngenta csoport megvásárolja a Verisem zöldségvetőmag-termelőt – közölték kormánytisztviselők, hangsúlyozva Mario Draghi miniszterelnök elkötelezettségét, hogy megvédje az ország kulcsfontosságú eszközeit a nem kívánt külföldi felvásárlásoktól.

Az október 19-i kormányülésen született meg a döntés, de eddig még nem hozták nyilvánosságra, hogy Olaszország megvétózta az agrár-élelmiszeripari szektorban a felvásárlást – mondta el a Reutersnek két, az ügyben közvetlenül érintett tisztviselő. Róma egy speciális szabályozását használ a nem kívánt ajánlatok blokkolására a stratégiai jelentőségű iparágakban, például a távközlésben, a bankszektorban és az egészségügyben.

A svájci székhelyű Syngenta csoportot 2017-ben 43 milliárd dollárért vásárolta meg a ChemChina, amely az év elején a Sinochem Holdings Corp-ba került. Egy harmadik forrás szerint körülbelül 200 millió eurót ajánlottak fel a Verisem megvásárlására.

A Verisem, amelyet a Paine Schwarts and Partners amerikai alap bocsátott forgalomba, weboldalán globális vetőmag-termelőként jellemezte magát, amelynek feldolgozó létesítményei Olaszországban, Franciaországban és Észak-Amerikában találhatók.

A Coldiretti mezőgazdasági lobbicsoport felszólította Draghit, hogy akadályozza meg a Syngenta felvásárlását, azzal érvelve, hogy az Ázsiába mozdította volna el a világ stratégiai egyensúlyát a zöldség- és fűszernövény-termesztésben használt vetőmagok piacának ellenőrzésében.

A Syngenta csoport szóvivője nem kívánta kommentálni az általa „pletykáknak és találgatásoknak” nevezetteket.

Róma 2012 óta eddig négyszer használta fel speciális eszközeit arra, hogy megakadályozza a külföldi érdekeltségű cégek terjeszkedését Olaszországban.

Draghi nemzeti egységkormánya áprilisban megakadályozta, hogy a Shenzhen Invenland Holdings Co. Ltd. kínai vállalat irányító részesedést vásároljon egy milánói székhelyű, félvezető berendezéseket gyártó cégben. A kormány jelenleg is vizsgálja a fegyveres erők számára csúcstechnológiás drónokat gyártó cég kínai állami befektetőknek történő eladását.

Olaszország ezt az speciális eszközt használja fel számtalan egyesülési ügylet alapos vizsgálatára, amelyeket a legtöbb esetben a nemzeti érdekek védelmét szolgáló ajánlásokkal hagynak jóvá.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az élelmiszerek kiskereskedelme két százalékkal bővült

2024. szeptember 15. 16:10

Az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom 817,2 milliárd forintot tett ki 2024 júliusában.

Az élelmiszerek kivitele nőtt, behozatala csökkent júniusban

2024. szeptember 14. 16:10

Jelentősen nőtt az export, elsősorban gabonafélékből, és csökkent az import, főleg zöldség-gyümölcsből. A termék-külkereskedelmi egyenleg romlott.

Egyre drágább a vaj Európában

2024. szeptember 13. 14:40

A vaj ára egyre jobban emelkedik, a szakértők láthatóan új rekordárra számítanak ősszel. A vaj így hamarosan drágább lehet, mint valaha.

Egymilliárd dolláros kár a kurszki agrárrégióban, de már itt az ellentámadás

2024. szeptember 12. 11:40

A helyi kormányzó adatai szerint több mint 300 000 tonna gabona maradt a jelenleg az ukrán erők által megszállt területen lévő raktárakban.

Rossz állapotú legelőket állít helyre a Syngenta

2021. november 10. 07:36

A kezdeményezés egyfajta válasz a leromlott legelők méretének növekedésére Brazíliában, ez a folyamat az elmúlt évek során felgyorsult.

Robotikával a jobb minőségű zöldségekért

2023. május 3. 12:39

Nagy kihívások előtt áll a paradicsomtermesztés világszerte: a rovarkártevők, a növénybetegségek, valamint a munkaerő-problémák is komoly gondot okoznak a termelőknek. A Syngenta innovatív zöldségvetőmag üzletágának munkatársai világszerte azon dolgoznak, hogy a legjobb paradicsomfajták mellett megoldást nyújtsanak ezekre a kihívásokra is.

Szekszárdi, tolnai, tokaji és badacsonyi volt a legjobb bor

2018. március 9. 11:21

Rekordszámú, összesen 539 nevezés érkezett az ország valamennyi borvidékéről a tizenhetedik alkalommal rendezett Országos Syngenta Borversenyre.

Osztozunk a kockázatvállalásban - AgriClime időjárási garancia a Syngenta termékekre

2018. november 5. 12:55

Az AgriClime révén a Syngenta 2019-től már nem csupán az Artesian hibridekkel és a technológiai ajánlásokkal járul hozzá az eredményesebb kukorica termesztéshez, de pénz visszafizetési garanciával a termelésbe fektetett kockázatvállalásban is osztozik a termelőkkel.