Zöldség

A tápoldatos zöldségtermesztés szabályai

Agrofórum Online

A tápoldatos termesztés nem csupán a szilárd műtrágyák feloldása, és folyékony formában történő kijuttatása, az eredményes és hatékony tápoldatozásnak több technológiai, műszaki, elméleti és ökológiai feltétele van.

A tápoldatos termesztés legfontosabb feltétele a jó minőségű öntözővíz, amiből eddigi vizsgálataink szerint nálunk meglehetősen kevés van, a kertészeti üzemekben jelenleg használt öntözővizeknek mintegy 25 %-a a szikesítő hatása miatt alkalmatlan tápoldat készítésére. A termesztési gyakorlatban az olyan vizeket, amelyek EC értéke meghaladja az 1,5 mS/cm-t, már tápoldat-készítésre nem javasolnak. (Optimális érték a 0,5-1,5 mS/cm.)

Míg a növény egy bizonyos határon belül szelektálja a számára fontos tápelemeket és kevésbé jelentős kémiai anyagokat, védekezik az alacsony és a magas hőmérséklet és páratartalom ellen, átmeneti tápanyaghiány esetén átépíti szervezetében a tápanyagokat, addig a tápoldat magas töménységével szemben „védtelen”, a magas sóérték a gyökérrendszert is közvetlen károsítja, ezen keresztül az egész asszimilációt alapvetően befolyásolja. Ezért a tápoldat készítése során különösen nagy figyelmet kell fordítani a tápoldat töménységére. Az egyes növényfajok, de néhány zöldségféle esetében a fajták között is jelentős különbség van a só-, azaz a tápoldat töménysége iránti érzékenység tekintetében.

A növény sótűrő-képessége, azaz a sóérzékenysége a fejlődése folyamán is változik. A zöldségek a csírázáskor, a gyökeresedéskor, egyes fajok esetében a virágzás vagy a terméskötés idején, továbbá palántakorban fokozott mértékben érzékenyek a közeg EC értékére, ennek megfelelően kell a műtrágya adagokat, illetve a tápoldat töménységét szabályozni.

Zöldségfélék csoportosítása sóérzékenységük alapján

Kevésbé sóérzékeny fajok:

fejes káposzta
hónapos retek
kelkáposzta
karalábé
bimbós kel
leveles kel
brokkoli
paradicsom
spárga
spenót
cékla

Közepesen sóérzékeny fajok:

vöröskáposzta
hónapos retek
kínai kel
burgonya
görögdinnye
sárgadinnye
tojásgyümölcs
borsó
spárgatök
sütőtök
téli retek
torma
csemegekukorica
fűszerpaprika
földimogyoró
gumós kömény

Sóérzékeny zöldségfajok:

karfiol
TV paprika
fejes saláta
zeller
bab
palánták
vöröshagyma
póréhagyma
fokhagyma
sárgarépa
petrezselyem
paszternák

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Túl sok cukkini? Így dolgozza fel okosan!

2025. augusztus 11. 11:10

Fagyassza, savanyítsa, fermentálja vagy főzze be! A cukkini kreatív tartósításával egész télen élvezheti a nyár ízeit.

Hatalmas hiba, ha így szedi a fokhagymát!

2025. augusztus 8. 08:10

Nem mindegy, mikor és hogyan szedi fel a fokhagymát – a helyes időzítés és óvatos eljárás garantálja az aromát, a tartósságot és a minőséget!

Hagymavágás sírás nélkül – bevált trükkök és tudomány

2025. augusztus 7. 08:10

A hagymapucolás és -vágás gyakran könnyfakasztó élmény. Lássuk, milyen trükkökkel kerülhetjük el a könnyezést – tudományos magyarázattal.

Így lesz ízletes a paradicsom – szakértők tippjei kezdőknek

2025. július 31. 11:10

Ne hagyja, hogy a paradicsom ízetlen és puha legyen! Íme a szakértők szerinti legfontosabb hibák, amelyeket jobb elkerülni!

Gazdainfó: januári teendők, változó jogszabályok

2022. január 13. 16:15

Az évkezdet a gazdálkodóknak nem csak a tervezésről szól, hanem a jelentési kötelezettségekről is. Ezen kívül is érdemes résen lenni, hiszen több jogszabály is változott, ezekről is olvashatnak az alábbi összefoglalóban.

Kukoricatermesztés: van hova fejlődni

2019. augusztus 26. 09:07

Ha augusztus, akkor FarmerExpo és természetesen Növénytermesztési Konferencia is. Az idei rendezvény előadásai a fenntartható kukoricatermesztés témája köré rendeződtek.

Csernozjom talajok bemutatása I.: öntés és kilúgzott csernozjom

2021. november 3. 05:36

Most a csernozjom talajtípus kategóriába tartozó két altípus kerül bemutatásra, az öntés és a kilúgzott csenozjom talajok.

Alba Milagro Hungária Kft. - professzionális partner a növénytáplálás és talajaktiválás területén

2019. május 24. 09:53

Az Alba Milagro termékportfóliójának kialakításában sok éves tápanyagtervezési tapasztalatuk volt az irányadó. Olyan termékeket kerestek szerte az európai piacon és Magyarországon, melyek megoldást jelentenek a hazai problémákra.