Szőlő-Bor

Rooftop Reds, avagy borszőlő a tetőn – Tudósítás Brooklynból

Agrofórum Online

December közepén New Yorkban járva, hirtelen jött az ötlet, hogy az „urban farming” (városi gazdálkodás) szőlészetet érintő újdonságát Brooklynban felkeressem.

Kilátás a tetőről: jól látható az 541 méteres, 104 szintű One World Trade Center új toronyépülete is

Bár tél van, s hűvös szél fújt az East River felől, és lombok sem voltak már a vesszőkön, az ügyvezető igazgató – Mr. TJ Provenzano – mégis szívélyesen fogadott és kalauzolt körbe a hat emeletes, egykori gyár- és raktárépület nyitott tetején létrehozott szőlőültevény tenyészedényei között.

Az ötlet a két tulajdonostól, Mr. Devin Shomakertől és társától, Mr. Chris Papalia-tól származik. Az egykori tengerészeti bázis, a Brooklyn Navy Yard elhagyott raktárépületeinek egyikét szemelték ki és határozták el, hogy szőlőlugast telepítenek a tetőn, amelyik fantasztikus panorámát (is) nyújt a folyó túlpartján lévő Manhattan  felhőkarcolóira, többek között a háttérben megcsillanó, 541 méteres, 104 szintű One World Trade Center új toronyépületére.


A tenyészedények sora a tetőn

A 43 tenyészedénybe egyenként 3-4 tő szőlőt telepítettek, kizárólag a tipikus Bordeuax-i fajtákból: Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Merlot, Petit Verdot és Malbec. Ezért kapta az ültetvény a „Rooftop Reds” elnevezést, azaz a „Vörösök a tetőről” címkét. A teljes terület 1/4 acre (1000 m2), ami könnyedén körbesétálható. A talajt gondos válogatás után a Finger Lakes-i borvidékről hozták (New York állam), de a „művelés” egyéb részleteit mély hallgatással védelmezik. Annyit azért elárultak, hogy a környezetkímélő és organikus szempontok döntő szerepet játszanak.

Az első szüret késő szeptemberben történt meg, s a műanyag ládákba helyezett gyümölcsöt (kifejezetten a „fruit” szót használják) hűtött rakterű gépkocsiban szállították Finger Lakes-be, ahol rögtön fel is dolgozták. Terveik szerint – ha eljő’ az idő – palackonként 1.000 USD-ért fogják eladni, és ha igaz a hír – mert „Fama volat” (azaz szárnyal a hír) –, a teljes mennyiséget már le is foglalták.


Az egykori tengerészeti bázis, a Brooklyn Navy Yard

Bízom benne, hogy egy kóstolásnyi mennyiség talán marad a tudósítónak is.

(Dr. Séllyei Gábor – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A szőlőlisztharmat előrejelzésének fejlesztése a Szekszárdi borvidéken

2024. november 12. 12:10

A szőlőlisztharmat előrejelzése napjainkra sokat fejlődött, s mára a legjobban prognosztizálható szőlőbetegségként számolunk vele.

Borászkodás egy fiatal magyar vulkánon

2024. november 9. 16:10

A turisták közül, akik ellátogatnak Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyébe, igen kevesen folytatják útjukat a szatmári látványosságokon túl ide, a Beregbe.

A fiatalok egyértelműen a „szörpi” rozé felé fordultak, de ez nem kihívás Villánynak

2024. augusztus 21. 16:10

A borvidék borai, az oltalom alatt álló eredetmegjelölés termékleírása szerint super premium, premium, classicus és táj/asztalibor kategóriában elérhetőek.

Nyári teendők a szőlőben

2024. július 10. 07:40

A gyors növekedés időszakában a szőlő érzékenyebb a különböző betegségekre, mint például a lisztharmatra és a peronoszpórára.

Szőlőből készül a magyar pesto

2018. június 15. 05:59

Olaszországban a mozsárban összetört, összezúzott, sajttal, fenyőmaggal, finomra aprított és ízesítő növények (bazsalikom) őrlésével készítenek pesto-t, ami olaszul is az eljárás nevére utal. A franciáknál Provence-ban pistou, persillada néven ismert.

Van-e most szőlőlisztharmat veszély?

2018. május 24. 09:44

M. István kérdése: Van-e most szőlő lisztharmat veszély?

Késik Európa, ezzel együtt hazánk első szürete

2019. augusztus 12. 12:33

Elsőként Európában a Varga Pincészet ma megkezdte a Csabagyöngye szőlő szüretelését. Immár sok éves hagyomány, hogy minden évben a Balatonboglári borvidéken található Ordacsehiben kezdődik a szüret Magyarországon, így az is hagyomány, hogy a Csabagyöngyéből készül Európa első újbora.

A nitrogénpótlás mértékének irányelvei szőlőültetvényekben

2018. október 14. 02:34

A nitrogén fontos a szőlőben. A szőlőültetvényekben ezért helyesen kell megállapítani a nitrogénpótlás mértékét. A számításhoz számos tényezőre kell figyelni: talajtani sajátosságok, a tőkék növekedési ereje, a talajápolás módja, az évjárat hatásai.