Agrárgazdaság

Szén-dioxid-kibocsátás csökkentés az agráróriás ADM-nél

Agrofórum Online

Az Archer-Daniels-Midland Co közölte, hogy szándéknyilatkozatot írt alá a Wolf Carbon Solutions vállalattal egy olyan csővezeték megépítéséről, amely az ADM Clinton és Cedar Rapids, Iowa állambeli etanolgyáraiban termelt szén-dioxidot köti meg és szállítja el.

A gázvezeték a mezőgazdasági és energiaipari vállalatok legújabb lépése a bolygó felmelegedését okozó szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére, és a szén-dioxid-leválasztási technológiát tesztelnék, amely egy potenciálisan hatékony eszköz az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, amely viszonylag új és nem teljes mértékben bizonyított.

A mezőgazdasági termékek, főleg a gabona, az olajos magvak és fehérjenövények egyik vezető kereskedő és feldolgozó cége, az amerikai Archer-Daniels-Midland Company szerint az évi 12 millió tonna szén-dioxid szállítására képes 350 mérföldes acélcsővezeték támogatná a szén-dioxid-mentesítési céljait. A csővezetéket a Wolf Carbon Solutions fogja megépíteni, tulajdonosa és üzemeltetője, és a projekt nem igényel tőkebefektetést az ADM-től – mondta Jackie Anderson, az ADM szóvivője.

Ahelyett, hogy a légkörbe kerülne, a szén-dioxidod a föld alatt tárolnák az illinoisi Decatur szigetén, ahol az ADM több mint egy évtizede végez hasonló tevékenységet. Két ADM által vezetett projektben eddig körülbelül 3,5 millió tonnát tároltak.

A gabona- és olajosmag-feldolgozó létesítményei által termelt szén megkötése és tárolása lehetővé teszi az ADM számára, hogy alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású összetevőket kínáljon ügyfeleinek, akik közül sokan elkötelezték magukat saját ellátási láncuk kibocsátásának csökkentése mellett. A vezetéknek lenne szabad kapacitása a szén-dioxid-mentesítésre vágyó ADM-ügyfelek kiszolgálására is.

„Ez egy izgalmas lehetőség az ADM számára, hogy összekapcsolja néhány legnagyobb feldolgozó létesítményünket szén-dioxid-leválasztási képességeinkkel” – mondta Chris Cuddy, az ADM szénhidrátmegoldások részlegének elnöke.

Egy másik vállalat, a Summit Carbon Solutions a gazdálkodók ellenkezésével szembesült egy 2000 mérföld hosszú, 4,5 milliárd dolláros szén-dioxid-vezeték megépítésének tervei miatt Közép-Nyugaton, a földhasználattal és a termésben okozott károk miatt.

Az amerikai Energiaügyi Minisztérium szerint az Egyesült Államok földalatti geológiai képződményei 2,6 billiárd tonna bolygómelegítő szén-dioxid tárolására képesek, ami elegendő lenne Amerika összes eddigi és egy évszázados kibocsátásának fedezésére.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kínai elektromos autók letarolhatják az európai tejpiacot

2024. október 18. 14:40

Az Európai Unió és Kína között a kínai elektromos autókra kivetett vámok miatt kialakult feszültség most az európai tejtermelőket is érintheti.

Elszállhatnak a műtrágyaárak?

2024. október 17. 14:40

Nőnek az energiaárak, és emelkedik a karbamid világpiaci ára is. A közel-keleti háború hamarosan rányomhatja bélyegét a műtrágyapiacra.

Fellendülőben van a gabona világpiaci ára

2024. október 15. 09:40

A gabonaárak egy héten belül globálisan a gabona fajától és típusától függően 1,5-3,0%-kal emelkedtek a határidős piacokon.

Közepesen alakult a szeptember az agrárcégeknek a tőzsdén

2024. október 13. 14:10

A Case, Steyr és New Holland márkákkal fémjelzett globális traktorgyártó CNH Industrial NV árfolyama 10,1 százalékkal emelkedett szeptemberben.

Több mint kétszeresére nőtt a gabonakereskedő ADM nyeresége

2021. október 29. 06:36

A növekedés a gyenge agráriumi szolgáltatások ellenére következett be, a Louisiana-öböl partvidékéről érkező export késedelme közepette.

A Covid-19 ellenére is harmadával nőtt a gabonakereskedő cég nyeresége

2021. február 5. 05:47

Az Archer Daniels Midland Co profitja 36 százalékkal ugrott meg a negyedik negyedéves számok alapján, ezt a növekvő szójafeldolgozási árrésnek és a szilárd exportnak köszönheti a cég. Az exportpiacok közül különösen a kínai emelkedik ki.

Hétmilliárd dollárral zuhant az agráróriás árfolyama egy nap alatt

2024. január 24. 15:40

Az Archer-Daniels-Midland (ADM) részvényei több mint húsz százalékkal, pontosan 24,4 százalékkal estek a hétfői kereskedés során, miután a társaság elküldte pénzügyi igazgatóját, és csökkentette egész éves profit-előrejelzését.

Az ADM profitja az erős kereslet miatt múlta felül a várakozásokat

2023. július 27. 08:10

Az ADM kihasználta az édesítőszerek és keményítők iránti erős keresletet, bár az eredményeket rontotta a gyengébb etanol árrés.