Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Csak a péksütemények harmada készül helyi gabonából Ausztriában

Csak a péksütemények harmada készül helyi gabonából Ausztriában

Agrofórum Online

A szupermarketben található kenyér és pékáruk csupán közel harmada készül Ausztriából származó gabonából. Ez a Wirtschaftsten am Land egyesület és a Wiener Bauernbund által az élelmiszer-kiskereskedelemben és a diszkontokban végzett regionális ellenőrzés eredménye.

Az összesen 250 vizsgált termékben, köztük 153 féle kenyérben és 97 féle péksüteményben, a termékek mindössze 32%-a készült igazolhatóan Ausztriából származó gabonából. Összesen 58%-ban, azaz ötből három terméken egyáltalán nem volt feltüntetve az eredet

– mondja Elisabeth Wolff bécsi gazdálkodók szövetségének igazgatója és szövetségi tanácsos.

A szupermarketek és diszkontok önkiszolgáló boltjaiból, kenyérpultjaiból a vizsgált termékek 32 százalékánál sikerült meghatározni az eredetet és azonosítani a származási országot, Ausztriát. A termékek további hét százalékánál egyértelműen kiderült az alapanyagok uniós származása, a többiről nem derült ki kellőképpen.

A gabona önellátási foka Ausztriában 94%. – Kérdéseket vet fel ezután, miként fordulhat elő, hogy még minden harmadik kenyér és minden harmadik zsömle sem készült kimutathatóan osztrák gabonával. Ezzel éles ellentétben egy felmérés szerint a megkérdezett fogyasztók 70%-a arra számít, amikor „osztrák” kenyeret vásárol, hogy az tartalmaz helyi gabonát. Ahelyett, hogy eleget tennének ennek a kívánságnak, a fogyasztók megnehezítik a regionális nyersanyagok és az importáruk megkülönböztetését – panaszkodott Wolff.

A regionális ellenőrzés azt mutatta, hogy továbbra is óriási szükség van a cselekvésre. Ezért követelik néhányan egy jóváhagyási pecsét kiterjesztését a kenyérre és a pékárukra. Ily módon megakadályozható a kiskereskedelmi macska-egér játék a fogyasztók és gazdálkodó családjaink kárára – számolt be az osztrák Bauern Zeitung. Az úgynevezett AMA minőségi pecsét az ellenőrzött osztrák származás garanciája, és biztonságot ad a fogyasztóknak a vásárlás során. „Ez az életbiztosítás mindenkinek szól – a gazdálkodótól a molnáron és péken át a fogyasztóig” – teszi hozzá.

Az „Ausztriából származó liszttel” megjelölés csak az őrlés helyét jelzi, a gabonatermesztést nem.

Ha Ausztriában őrölnek külföldi gabonát, a kereskedők „Ausztriából származó liszt” megjelöléssel forgalmazhatják azt

– mutatott rá Wolff. Ugyanez vonatkozik a „Made in Austria” vagy „Baked in Austria” népszerű kijelentésekre. A földrajzi adatok, mint például az „Österreichische Kaisersemmel”, nem adnak információt a gabona eredetéről. Ez csak a recept. A bécsiek szerint ezek az eredetmegjelölések 100 százalékban félrevezetőek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Zuhanórepülésbe kezd idén az ukrán gabonatermelés?

2024. április 20. 14:10

Csökken a gabona, kukorica, napraforgó, olajos magvak vetésterülete és a várható termésmennyiség Ukrajnában.

Megérte a magyar mezőgazdaságnak az elmúlt két évtized uniós tagsága?

2024. április 19. 13:10

Kereken 20 éve, 2004. május 1-jén csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz. Vajon a mezőgazdaság szempontjából okos lépésnek bizonyult ez?

Még mindig a cukor drágulása a legdrámaibb

2024. április 19. 09:10

2024. márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

Ukrajna 35 százalékkal kevesebb gabonát exportált Konstancán át

2024. április 18. 12:10

Az Ukrajnából a romániai Konstancán keresztül exportált gabona mennyisége 35,1 százalékkal 2,16 millió tonnára esett vissza az első negyedévben, közölte a kikötői hatóság a Reuters hírügynökséggel.

Felavatták az új tésztagyárat Gyermelyen

2018. szeptember 28. 06:09

A gyár kapacitása meghaladja a magyarországi tésztafogyasztás méretét, egy európai szinten is jelentős, a leghatékonyabbak közé tartozó tésztagyár kezdte meg most a működését.

Kilő a hüvelyesekből készített lisztek piaca

2020. május 23. 14:47

A lencse az ágazat egyik legdinamikusabban növekvő terméke. A teljes kiőrlésű lencselisztből készült termékek érzékszervi tulajdonságait kedvelik a fogyasztók.

Már ősgabona lisztből is készülhet a kenyér

2022. január 17. 10:16

A tájfajta ősgabonák kiállták az idő próbáját és a jövőben is kulcsszerepet kaphatnak. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) többéves munkája eredményeként a napokban kerülnek kiskereskedelmi forgalomba azok a hazai ökológiai termesztésből származó tönke és alakor tájfajta ősgabona lisztek, amelyek izgalmas sokszínűséget hoznak a gasztronómiába. A magas beltartalmi értékű, egészséges, különleges ízvilágú lisztek elsőként hazai kézműves pékségek kemencéiben bizonyítottak. Legújabb receptjeiket mi is megmutatjuk cikkünkben.

Tovább drágul a liszt

2019. február 11. 13:33

A liszt átadási árát körülbelül 6 százalékkal, kilónként öt forinttal emelik, amit néhány malom már ebben a hónapban meglép.