Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Emelkedett az orosz búza exportára

Emelkedett az orosz búza exportára

Agrofórum Online

Az előrejelzések szerint a korábbi becslésekhez képest csökkent az esedékes betakarítási mennyiség a rossz időjárás és a vetési munkálatok elhúzódása miatt. Utóbbi hatéves mélyponton van.

Emiatt a 12,5%-os fehérjetartalmú orosz búza ára a fedélzeten átadva, úgynevezett FOB-szállítással, amikor az eladó saját költségén juttatja el a kikötőbe a termést, június végi szállításra 247 dollár volt tonnánként az előző heti 239 dollárhoz képest az IKAR tanácsadócég adatai szerint.

A Sovecon mezőgazdasági tanácsadó cég ugyanilyen osztályba sorolt búzája tonnánként 242-246 dollárba kerül, míg FOB-szállítással tonnánként 236-240 dollárba.

Bejelenthetik a vészhelyzetet

Az iparági elemzők továbbra is leminősítik az idei szezon termését, valamint a májusi fagyok és az aszály miatti export-előrejelzések is csökkentek a déli és középső régiókban. Víz áztatta a talaj Szibériában az elemzők szerint, amit még nem is vettek figyelembe.

Az orosz mezőgazdasági minisztérium nem tervezi a gabonatermésre vagy az exportra vonatkozó előrejelzésének felülvizsgálatát, de bejelentheti az országos vészhelyzet a termést ért fagykár miatt – mondta Oksana Lut újonnan kinevezett mezőgazdasági miniszter. Kijelentette: egy vészhelyzet segíthet a gazdálkodóknak a biztosítási kárigények érvényesítésében.

2 millió hektár is lehet a kár

Oroszországban mintegy 1,5 millió hektáron termesztett növényt ért fagykár idén tavasszal, és a teljes szám akár 2 millió hektárra emelkedhet az orosz gabonaunió vezetője, Arkagyij Zlocsevszkij szerint.

Az időjárási kilátások tovább romlanak az új búzatermés kapcsán – jegyezte meg a Sovecon. „A tavaszi búzával bevetett 4,1 millió hektár 2018 óta a legkisebb terület” – közölte a tanácsadó cég a heti jegyzetében.

Májusi rekord

Oroszország a világ legnagyobb búzaexportőre. A gabonaexportja 1,0-ról 1,07 millió tonnára nőtt a múlt héten – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva. Az exportban 0,97 millió tonnát tesz ki a búza, az egy héttel korábbi 0,79 millió tonnával szemben – írta a Sovecon kikötői adatokra hivatkozva.

A Sovecon 0,2 millió tonnával növelte májusi búzaexportbecslését, a 4,3 millió tonna így rekord, szemben a 4,1 millió tonnával, ami a 2023. májusi adat.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tíz százalékkal erősödött az élelmiszeripar

2024. július 20. 16:10

Egy kivételével minden élelmiszeripari alágazatban nőtt a kibocsátás. Az ipari termelés volumene viszont visszaesett.

Eladhatják a magyar és lengyel Viterra olajos magvak részlegeit

2024. július 18. 16:10

A Bunge eladná a Viterra lengyel- és magyarországi olajos magvak részlegét, hogy 34 milliárd dolláros cégegyesülést hajthasson végre.

Oroszország „el van átkozva”, a háború kitörése óta folyamatosan csökken a betakarított gabona mennyisége

2024. július 18. 08:40

A Rosztovi területen a gazdák 50 fokos forróságban végzik a gabona betakarítását, amit korábban fagyok és árvizek is tizedeltek.

Aki őstermelőnek adja ki magát, gyorsan lebukhat

2024. július 17. 16:10

A Nébih nyári akciójában 32 őstermelő tevékenységét ellenőrizték és 10 esetben indult eljárás jogsértés miatt.

Miért haltak el a beültetett muskátlipalánták?

2023. április 11. 04:36

Beültetett muskátlinövényeim levelei elhaltak. Évek óta futómuskátlit nevelünk, gyönyörűek szoktak lenni, idén pórul jártunk. Mi történhetett velük? Mindent úgy csináltunk, ahogy szoktuk, az ablakpárkányon vannak.

Április közepéig jelenthető be a téli fagykár

2018. március 20. 11:00

A 2018-as kárenyhítési évre április 15-ig jelenthető be a téli fagykár.

A tél nem viccel

2021. február 16. 13:14

Február közepe van és a tél eddigi legdurvább fagyhullámát éljük át a napokban. Ez nem csak ránk, gazdálkodókra igaz, hanem a szántóföldeken a tél viszontagságainak kitett szántóföldi növénykultúrákra is. A hótakaró elolvadása után több kultúra esetében láthatóak a téli fagy okozta károsodások.

Sok a gabona-levéltetű a kalászos állományokban

2020. április 9. 04:36

Jellemzően sok a gabona-levéltetű, amit jelez a kalászosok sárgulását előidéző komplex vírusfertőzés gyakori előfordulása. A kártevő szaporodásának és a vírusok terjesztésének kedvezett a hosszú és enyhe ősz és a tél.