Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Kissé csökkentek az orosz búza exportárai a kvótabővítés miatt

Kissé csökkentek az orosz búza exportárai a kvótabővítés miatt

Agrofórum Online

Az orosz búza exportárai enyhén csökkentek a múlt héten az aktív szállítások és az orosz gabona exportkvótájának bővítése miatt. Mindeközben a száraz időjárás kezdete befolyásolja a betakarítási előrejelzéseket.

A 12,5 százalékos fehérjetartalmú orosz búza ára a fedélzeten átadva, úgynevezett FOB-szállítással, amikor az eladó saját költségén juttatja el a kikötőbe a termést május végén-június elején 208 dollár volt tonnánként, az előző heti 210 dollárhoz képest.

Nagyobb várakozás

Dmitrij Rylko, az IKAR mezőgazdasági tanácsadó cég vezetője az árcsökkenést a magasabb exportra vonatkozó várakozásokhoz kötötte a kiegészítő gabonakvóta bevezetése után.

Plusz ötmillió tonna

Oroszország további 5 millió tonnás kvótát vezetett be búzára, a rozsra, az árpára és a kukoricára, a 2024. február 15. és június 30. közötti időszakra így a hatályos exportkvóta 24 millió tonna.

210 és 212 dollár között

A Sovecon mezőgazdasági tanácsadó cég ugyanilyen osztályba sorolt búzája tonnánként 210 és 212 dollár között változott.

A világ legnagyobb búzaexportőrének számító Oroszország mennyisége 1,25 millió tonnára csökkent a múlt héti 1,31 millió tonnáról. Az export 1,07 millió tonna búzát tartalmazott, az előző heti 1,14 millió tonnát követően – írta a Sovecon kikötői adatokra hivatkozva.

Rekordszint

A Sovecon rekordmagasságra becsüli az áprilisi búzaexport szintjét, amelyet 4,6 millió tonnára vár, szemben az előző évi 4,4 millió tonnával.

Az IKAR megemelte a 2023/2024-es gazdálkodási szezon orosz búzaexport előrejelzését 53 millió tonnára a korábbi 52 millió tonnáról a az export magas ütemének következtében.

Vetési adatok

Április 12-ig a gazdálkodók 2,0 millió hektáron vettek gabonát, szemben a 2023-as esztendő ugyanebben az időszakban mért 1,8 millió hektárral. Ebben benne volt 0,3 millió hektár tavaszi búza, amely ugyanaz az adat, mint tavaly – írta a Sovecon.

Jön a májusi eső

A főbb orosz búzatermelő régiók szárazak és melegek voltak a múlt héten, jegyezte meg az ügynökség – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva.

„Az időjárási viszonyok romolhatnak az új termés esetében, május elejére esőket jósolnak, de nem vagyunk biztosak benne, hogy ez elegendő lesz a déli vidékeken a termésviszonyok javításához” – emelték ki.

A Sovecon a múlt héten rontotta a 2024-es búzatermés előrejelzését 1 millió tonnával 93 millió tonnára, köszönhetően a romló időjárási viszonyok.

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ukrán termékek: vámok és mennyiségi korlátozások nélkül érkezhetnek továbbra is

2024. június 9. 10:10

Az Európai Bizottság ezúttal vészfékmechanizmust vezet be a különösen érzékeny mezőgazdasági termékek esetében.

Élénken érdeklődtek a befektetők az agrárcégek papírjai iránt

2024. június 6. 05:40

A mezőgazdasági szektor cégeit követő ETF-ek, azaz a tőzsdén kereskedett indexkövető befektetési alapok kurzusai 1,1 százalékos emelkedés és 5,6 százalékos csökkenés között szóródnak 2024 eddigi időszakára vonatkozóan.

Az EU júliustól vámot vet ki az orosz és fehérorosz gabonára

2024. június 2. 16:10

Július 1-től az Európai Unió vámot vet ki az Orosz- és Fehéroroszországból származó gabonafélékre, olajos magvakra, hogy leállítsa a behozatalukat.

Emelkedett az orosz búza exportára

2024. május 31. 10:10

Az orosz búza exportára tovább emelkedett. Ugyanis várhatóan kisebb mennyiséget tudnak majd betakarítani és a vetési munkálatok is elhúzódtak.

Az emelkedő gabonaárak miatt több őszi búzát vetnek

2020. november 25. 06:44

Az őszi búza nagyobb vetésterülete az első következménye az augusztusban kezdődött mezőgazdasági nyersanyagár-ralinak.

A pénteki amerikai termésjelentésére vár a piac

2023. május 11. 06:36

A gabona- és olajosmag-kereskedők egyre inkább az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) pénteki nagy termésjelentésére összpontosítottak.

A déli félteke kulcsfontosságú exportőreinél sújthatja a termést a szárazság

2023. szeptember 26. 06:10

Alapvetően áremelkedéssel indult a hét a terménypiacokon, a tengerentúlon és Európában is a repce árcsökkenése jelentette a kivételt.

Az exportadatokra vár az agrárpiac

2020. szeptember 10. 05:53

A párizsi árutőzsdén sem volt határozott iránya a kereskedésnek. A kukorica és a takarmánybúza ugyan drágább lett, de a repce kurzusa csökkent.