Növényvédelem
Fizetett tartalom
Növényvédelem
Fizetett tartalom

Ne csak álom legyen a magas terméshozam! – Alkalmazza a Syngenta teljes regulátor/gombaölő szeres technológiáját ősszel és tavasszal is repcében

Ne csak álom legyen a magas terméshozam! – Alkalmazza a Syngenta teljes regulátor/gombaölő szeres technológiáját ősszel és tavasszal is repcében

Syngenta Kft.

A repce a második legfontosabb olajos növényünk, mivel a vetésszerkezet fontos eleme, ezért vetés területe viszonylag stabil. 2018-ban 295 ezer hektáron termesztettünk repcét (Forrás: Vetőmag Szövetség). A növénynemesítő házak fejlesztéseiből folyamatosan kerülnek köztermesztésbe a legmagasabb szintű genetikai tulajdonságokkal rendelkező hibridek, amelyek intenzív termesztéstechnológiai szint és szigorú technológiai fegyelem betartása mellett magukban hordozzák a nyereséges termesztés lehetőségét.

A repce növekedésszabályzása és gombebetegségek elleni védelme – ősszel és tavasszal

A gazdaságos termesztés feltétele a megfelelő agrotechnika, növényvédelem és tápanyagellátás. Mint általában minden növénynél,a repce esetében is sok múlik a kezdeteken. Tapasztalatok alapján a legjobb kelés és őszi fejlődés az augusztus végén elvetett repcétől várható.  A cél hogy a télbe hektáronként kb 400 000-500 000 darab 10-12 leveles legalább 10 mm gyökérnyak átmérőjű repce menjen, amelyek gyökerei legalább 30 cm mélyre lehatolnak.
Ha az ősz meleg ez csak regulátor használatával biztosítható. Regulátor nélkül a repce túlfejlődik, a csúcsrügy túlságosan kiemelkedik, ezáltal a télállósága romlik, és megnő a kifagyás esélye.

Őszi Toprex kezelés hatása a véletlenszerűen kiválasztott repce leveleken az ötödik levélszinten tavasszal (2018 Környe, dózis: 0,5 l/ha)

A repcében tehát a mi viszonyaink között regulátor használata elengedhetetlen. A növekedésszabályozásra az optimális időpont a repce 4-6 leveles fejlettsége. Olyan készítményt érdemes választani, amelyik biztosan, hosszú tartamhatással bír és egyben széles a gombaölő spektruma is. A Toprex őszi alkalmazásával megbízhatóan tudjuk a repce szik feletti szárrészét lerövidíteni. Lelassul a levelek hosszirányú növekedése, zömökebb, zöldebb, jobb télálló képességű levelek fejlődnek, a tenyészőcsúcs a tőlevélrózsában védve lesz (1. ábra). A Toprex-ben található paklobutrazolt a repce gyökéren keresztül is fel tudja venni, ezért a 4-6 leveles fejlettségnél kijuttatott Toprex hosszú tartamhatással bír, mind száraz, mind nedves körülmények között biztosan hat.

1. ábra: Őszi Toprex kezelés hatása a növényállományra (forrás: Syngenta magyarországi fejlesztői kísérlet)

A Toprex előnye, hogy védelmet nyújt a korai fómás fertőzés ellen, difenokonazol tartalma révén megakadályozza a fóma fertőzést. A fóma  első tünetei a kelő repceleveleken megjelenő  kifehéredő foltok, bennük fekete pontszerű képletekkel, a piknídiumokkal, melyek a kórokozó termőtestei. Az ezekben képződő piknokonídiumok (konídiumok) segítségével fertőződnek az újabb és újabb növények. Később a fertőzött folt közepe ki is eshet a levélszövet elhalása (nekrotizálódása) miatt. A levélfoltok még nem okoznak komoly  problémát, de a spórák fertőzhetik a gyökérnyakat és a szárat is. Az itt fellépő fertőzés már roncsolhatja az edénnyalábokat, fekete korhadás léphet fel.
A szárfertőzést minden elősegítheti ami a szár/gyökérnyak roncsolódásával jár. Ilyen tényezők pl. a rovarkártétel (bolhafélék, szárormányos), fagy hatására bekövetkező szárrepedés vagy gyökérnyak sérülés erős szél hatására. A fóma ellen tehát az egész szezonban védekezni kell. Ha ősszel védtük a leveleket, kisebb az esély a téli-kora tavaszi szárfertőződésre.Előfordulhat, hogy az ősz meleg és hosszú, egy kezelés nem elég, a repce ismételt regulátort igényel. Esetleg tavasszal akarunk védekezni a gombabetegségek ellen és a fajtánk olyan, amelyik szárszilárdítást igényel. Mivel a Toprex egy vegetációban egy alkalommal használható őszi megismételt kezelésre, vagy a tavaszi védekezésre a Magnello a megoldás. A Magnello is tartalmaz difenokonazolt és melette tebukonazolt, ezért jó megoldás tavaszi gombaölőszeres/regulátoros kezelésre (2. ábra). A tavaszi Magnello megakadályozza a repce túlságosan gyors felnyurgulását, segíti az oldalhajtások fejlődését amelyen a termés nagy része képződik. A Magnello nem igényel külön permetezést, kijuttatása egybeeshet a szárormányoselleni védekezéssel és a bóros lombtrágyázással.

2. ábra: Magnello hatékonysága fómás levélfoltosság és szárrák ellen (forrás: Syngenta fejlesztői kísérlet, 2009, CZ-DE, n=7)

Szárbaindulást követően gyorsan virágzás állapotába kerül a növényállomány, ekkor sem szabad kihagynunk a gombaölőszeres védekezést, amely ekkor már elsősorban a repce szklerotíniás betegsége ellen irányul. A Syngenta Kft. Amistar Sun nevű terméke megbízható védelmet biztosít az említett kórokozóval szemben. Az Amistar SUN a kiemelkedő élettani hatásáról ismert azoxistrobin és egy erősebb triazol, a difenokonazol tökéletes kombinációja. Hatásspektrumába tartoznak a szklerotíniás, fómás és alternáriás betegségek. Hatékony gombaölő hatásán kívül kiemelkedő élettani mellékhatással is bír. Az azoxistrobinnal kezelt növény tovább marad zöld, hiszen növeli a klorofilltartalmat, a növény hosszabban asszimilál, ezáltal nő a várható termés mennyisége (3. ábra), csökkenti a sejtek öregedését, így a kezelt állomány ellenállóbbá válik bizonyos abiotikus stresszhatásokkal szemben is.

3. ábra: Az Amistar SUN kezelés plusz 200 kg/ha terméstöbbletet jelentett a kezeletlen kontrollhoz képest (forrás: Syngenta fejlesztői kísérlet, 2019, HU, n=2)

Kijuttatása 0,8 – 1,0 l/ha dózisban javasolt. Fertőzésre hajlamosító időjárás, illetve fogékony hibrid termesztésekor magasabb dózisban alkalmazzuk.

Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy a Syngenta Kft. a cikkben ismertetett fungicid és növekedésszabályozó készítményeivel jelentősen hozzájárul a repcetermesztés sikerességéhez és magas szintű kórokozók elleni védelmet biztosít a tenyészidőszak kezdetétől egészen a becőképződésig-érésig (4. ábra).

4. ábra: Syngenta fungicid technológia őszi káposztarepcében

Horváth András – fejlesztőmérnök, Syngenta Kft.

Boros Szilárd – fejlesztőmérnök, Syngenta Kft.

Homoki prérifű: futótűzként terjed homokterületeinken az új inváziós fűfaj

2019. október 16. 05:36

A homoki prérifüvet 2017 óta számos helyen találták meg a kiskunsági homokterületeken, ahol korábbi parlagokon és elsődleges homoki gyepekben fordul elő, valamint Debrecen belterületén, fajszegény leromlott gyepekben megtelepedve, gyakorlatilag egynemű, összefüggő foltokat, néhol többhektáros állományokat képez.

Elatus Era – új fejezet a kalászosok védelmében

2019. október 8. 13:47

A Syngenta idén bevezetett új fungicid terméke az Elatus Era idén is bizonyította a kórokozók elleni hatékonyságát, magas fokú biztonságot, teljes körű védelmet biztosított.

Veszélyes kártevők: Repcedarázs

2019. szeptember 20. 04:36

A repcedarázs elleni sikeres védekezés kulcsa a kártevő helyes, több szempontot mérlegelő előrejelzése, a gyakori táblabejárás és az időben elvégzett kezelés.

A csávázás és a Bayer neve elválaszthatatlan

2019. szeptember 16. 11:36

Elérkezett az őszi vetésű gabona vetőmagok csávázásának ideje. A munka megkezdése előtt nem árt felfrissíteni a tudásunkat, feleleveníteni az elmúlt évek tapasztalatát.

A Nufarm vásárlásai fokozzák a versenyképességet a kulcsterületeken

2018. március 20. 08:06

A Nufarm jelentősen fokozta az európai vásárlók számára kínált növényvédelmi szolgáltatást, miután megállapodás született több mint 50 növényvédelmi formuláció megvásárlásáról az Adama és Syngenta cégektől.

Medallon Premium - a tarlókezelés hatékony eszköze

2019. június 13. 11:28

A tarlókezelés kihagyhatatlan művelési elem. Ezzel az egyszerű, jól tervezhető gyomirtási beavatkozással tudunk a legtöbbet tenni azért, hogy a területeinken ne szaporodjon a gyommagkészlet, visszaszorítsuk az állományból nehezen irtható, gyakran már rezisztenciát mutató évelőket. Utána szebb, könnyebb és olcsóbb a következő évi gyomirtás.

Nem lesz több vadkár-vita?

2018. június 28. 13:09

Várhatóan hónapokon belül megjelenik az egységes vadkárfelmérési útmutató, amely új alapokra helyezi majd a vadkár felmérését.

Az időjárás miatt idén nagyobb területen vetnek tavaszi árpát Európában

2018. március 25. 10:16

A heves esőzések és a késő-téli fagyok miatt az idén várhatóan emelkedik a tavaszi árpa vetésterülete az Európai Unióban.