Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Rosszabbul járunk az ukrán méznél a kínaival

Rosszabbul járunk az ukrán méznél a kínaival

Agrofórum Online

A magyar méhészek helyzete tovább romlott, amióta megtiltották az ukrán méz importját hazánkba, mivel helyette Kínából érkezik a sok esetben hamisított termék – írja az Index.

Az ukrán méz, ami Magyarországot ily módon elkerüli, legalább valódi, ráadásul a tiltást követően ugyanúgy Európában landol, csak éppen nem nálunk, hanem a saját exportpiacainkon, főleg Németországban, Olaszországban és Franciaországban.

Az igazán nagy bajt nem is az ukrán, hanem a Kínából egyre nagyobb mennyiségben az uniós országokba érkező, egy széles körű vizsgálat eredménye alapján közel háromnegyed részben hamisított kínai méz okozza, amelynek importja az elmúlt két évben 85%-kal megnőtt.

Ugyan magyar felvetésre elkezdődött egy európai uniós döntéshozói folyamat a mézek eredet megjelöléséről, de ennek kötelező erejűvé válásáig még éveket kell várni.

A számok feketén-fehéren elárulják, hogy mennyire rossz a helyzet: míg egy átlagos évben Magyarországról 24-25 ezer tonna méz kerül külföldre, tavaly csak 16 400 kg. Tehát az ukrán méz kitiltása az égvilágon semmi másra nem volt jó, mint a hazai méhészek hamis reményekbe ringatására.

Eddig legalább a két ország erőit – és mézét – egyesítve stabil piacot tudhatott a magáénak, ugyanis a diszkontáras, de jó minőségű termék a nyugat-európai élelmiszerláncokban biztosan eladható volt. Viszont az ukrán termék hiányában már a következő évi szerződések megkötése is veszélybe kerül.

A halmozódó készletek következtében a méz ára is nagyon alacsony, 600-650 forint körül alakul a felvásárlási ár, míg a méhészek szerint minimum ezer forintos árra lenne szükség, hogy a tevékenységük rentábilis legyen. 

Ami itthon némi reménykedésre ad okot, hogy ha végképp elfogy az elmúlt években betárolt ukrán méz, akkor talán, ha a haza üzletláncok is partnerek ebben, a magyar méz újra nagyobb mennyiségben kap helyet a polcokon, és az évente elfogyó körülbelül 10 ezer kilogramm méz jelentős része származik majd helyi termelőktől.

Ám esélyes, hogy ez nem lesz elég ennek a szép és a méhek beporzó tevékenységének köszönhetően kifejezetten környezet- és diverzitás barát szakmának a fennmaradásához.

(Fotó: Gasfull/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az orosz búza exportára tovább csökkent

2024. július 13. 10:10

A 12,5%-os fehérjetartalmú orosz újtermesztésű búza ára a fedélzeten átadva, augusztusi szállítással 216 dollár volt tonnánként.

Szinte kirabolják a termelőket és fogyasztókat a belga burgonyapiacon

2024. július 11. 10:10

Egy friss Greenpeace-felmérés szerint a belga burgonyapiac 90 százalékát 7 nagyobb társaság tartja ellenőrzés alatt.

Inkább eladják a befektetők az agrárcégek papírjait

2024. július 8. 11:40

A június eladói fölényt mutatott a 25 vizsgált, agráriumhoz kötődő cég tőzsdei árfolyammozgása alapján.

Az idénymunkásokat elsősorban a fizetés érdekli, a munkaminőségre általában keveset adnak

2024. július 4. 08:40

Nemcsak a szakképzett munkaerő hiánya jelent egyre nagyobb problémát a mezőgazdaságban (is), de az idénymunkásoké úgyszintén.

Kevesebb amerikai agrárterméket vehet Kína a koronavírus miatt

2020. február 5. 12:17

A koronavírus-járvány miatt a kínai kormány lefelé módosíthatja a növekedési prognózisát, a kiszivárgott hírek szerint 6 százalék környékére.

Másfél éves csúcson járt a búza és a szójabab

2019. december 28. 10:02

A szakértők mindkét emelkedés hátterében a Kína és az Egyesült Államok közötti első szakaszában aláírt kereskedelmi megállapodást és az amiatt várható keresletnövekedést látják.

Gond lehet a kereskedelmi megállapodás aláírásával

2020. január 12. 06:38

Pár napja Pekingben kiderült, hogy január 13-án indul a kínai delegáció Washingtonba, melynek tagja lesz Liu He miniszterelnök-helyettes, a kereskedelmi tárgyalásokért felelős megbízott.

Sokemeletes sertésistállókban hizlalnak több tízezernyi jószágot

2023. október 30. 15:10

Európában éppen a közelmúltban zárták be az utolsó többemeletes sertésistállót, Kínában azonban változatlanul elterjedtek az ilyen létesítmények.