Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Válságállóbbá akarják tenni a mezőgazdaságot

Válságállóbbá akarják tenni a mezőgazdaságot

Agrofórum Online

Oroszország ukrajnai háborújának egyik tanulsága, hogy az esetleges zsarolással szemben kevésbé lesz kitéve az az ország, amely független az orosz olajtól és gáztól, a fontos ásványoktól és az agrártermékektől. Szakértők szerint a globalizációnak nincs vége, de a biztonsággal kapcsolatos területeken jobban érdemes védeni és változatosabbá tenni a beszerzési forrásokat.

A világ különösen ki van téve a zsarolásnak és függőségben van az élelmiszer-termelés terén – az ukrajnai háború itt is feltárt számos gyenge pontot, amelyek valójában évek óta ismertek, és amelyekről nem beszélnek eleget, csak most, amikor már késő. A világ néhány országtól függ a búzához hasonlóan a műtrágyaellátás terén is. Csak ezeknek a függőségeknek köszönhető, hogy az ukrán kikötők orosz katonák általi blokádja, az oroszországi és kínai műtrágyaexport tilalma ilyen rövid időn belül növelheti az éhínség kockázatát az olyan országokban, ahol amúgy is drámai helyzetre – talán a második világháború óta a legrosszabb – figyelmeztetnek a szakértők.

Rövid és középtávon most kell lépéseket tenni a mezőgazdasági piacok vezetőinek és a fejlett országoknak. Emberek millióinak túlélése szempontjából döntő jelentőségű lesz, különösen Afrikában, hogy találnak-e megoldást Oroszország ukrán kikötőkkel szembeni blokádjára. 20-25 millió tonna búza vár ott a globális piacra történő szállításra. A mennyiségnek csak egy töredéke exportálható szárazföldön.

Kérdés, hogy az olyan országok, mint például Nagy-Britannia, létrehozhatnak-e nemzetközi védelmi övezetet a Fekete-tengeren, lehetővé téve az ukrán hajók biztonságos áthaladását a búza szállítására? A Fekete-tenger lehet az ukrajnai háború következő frontvonala. Ez azt mutatja, hogy a geopolitika milyen közvetlen hatással van sokak táplálkozására – írta a Bloomberg.

A „biztonságos zóna” úgy hangzik, mint a „repülési tilalom” -, mint valami, amit könnyű megvalósítani. De a nemzetközi közösségnek nem sikerül kiszállítania a gabonát az ukrán kikötőkből. Ám, ha sikerül is időben kiüríteni a silókat Ukrajnában a következő betakarításig, az idei élelmiszerválság csak enyhül, nem kerülhető el. Szárazság jöhet a Közel-Keleten, hőhullám Indiában, magasabb üzemanyagárak a mezőgazdasági termelőknek Afrikában, kevesebb műtrágya Európában, Észak- és Dél-Amerikában: 2022 mindenképpen nehéz év lesz.

A három fő globális élelmiszer, a búza, a kukorica és a rizs termelése és feldolgozása néhány régióban összpontosul. Ez a magas koncentráció túl kockázatos a szakértők szerint. Sokáig velünk maradhat a kérdés, hogy ha ma 7,9 milliárd embert nem tudunk megfelelően ellátni, akkor milyen lépésekkel sikerülhet ez a 2050-ben várható kilencmilliárd ember számára a klímaváltozás idején.

Kiemelt kép: Unsplash

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Özönvízszerű esőzések rontották le a francia búzatermést

2024. június 17. 11:40

Franciaországban várhatóan meredeken csökken a búza termése idén, miután az özönvízszerű esőzések megzavarták a vetési munkálatokat.

Nagyon rossz lehet az idei orosz búzatermés

2024. június 15. 16:10

A szárazság és a fagy okozta károk miatti aggodalmak jelentősek Oroszországban, a világ legnagyobb búzaexportőrénél.

Négyéves mélypontot hozhat az EU 2024/25-ös búzatermése

2024. június 13. 13:10

Az Európai Bizottság az előző szinten hagyta az Európai Unió fő búzatermésére vonatkozó havi előrejelzését a következő gazdálkodási szezonra.

Ukrán termékek: vámok és mennyiségi korlátozások nélkül érkezhetnek továbbra is

2024. június 9. 10:10

Az Európai Bizottság ezúttal vészfékmechanizmust vezet be a különösen érzékeny mezőgazdasági termékek esetében.

Egyhavi mélyponton a búza ára

2024. január 4. 08:10

Amerikában és Európában is inkább az eladók kerültek fölénybe a szerdai kereskedési nap során a terménypiacokon.

Ingadozó piacokat várnak a szakértők

2024. május 16. 14:10

Európában a malmi búza és a kukorica drágult, a repce és a takarmánybúza kurzusa pedig mínuszban zárt.

17 hónapos mélypontra esett a búza ára

2023. március 7. 08:03

A búza olcsóbb lett, mivel a kereskedők a fekete-tengeri régióból származó exportálható készletekre összpontosítottak.

A vártnál kisebb lehet a vetésterület: drágult a szójabab

2023. április 1. 08:37

Amerikában inkább áremelkedést, míg Európában árcsökkenést hozott a pénteki kereskedési nap a terménypiacokon.