Agrárközélet

Az almatörköly alkalmas lehet bioetanol előállítására

Agrofórum Online

Az almatörköly, vagyis az almalé előállításából származó maradványok hidrolízissel és fermentációval tovább feldolgozhatók, és így nagy lehetőségeket kínál a gyümölcspréselők üzemeltetői számára Németországban.

A Drezda közelében lévő Bergakademie Freiberg Műszaki Egyetem (TU) Martin Bertau professzor által vezetett csoportja egy olyan optimalizált eljárást mutatott be, amellyel akár 6 százalék alkoholtartalmú bioetanolt lehet előállítani. A korábbi módszerek csak 4,7 százalékos etanoltartalmat értek el az almatörköllyel kapcsolatban.

Kép: de.wikipedia.org

Annak érdekében, hogy tisztább etanolt állítsanak elő az almatörkölyből, a tudósok egy alternatív enzim komplexet használtak, amelyet a Penicillium verruculosum mikroorganizmusból nyertek – jelentette be a Bergakademie Freiberg munkacsoportja. Az új eljárás képes arra, hogy a hosszú láncú cukormolekulákat egyszerű cukrokká hasítsa. Ha az egyszerű cukrokat élesztő segítségével erjesztik és a vizet tartalmazó oldatot desztillálják, a vegyészek a kívánt koncentrációban kapják az etanolt – számolt be a német Proplanta agrároldal.

Az egyetem kutatási eredményei szerint a Penicillium verruculosum különösen robusztusnak bizonyult a reakció zavaró tényezőivel szemben. Az eljárás segítségével nagyobb mennyiségű almatörkölyt lehetne felhasználni, mint a hagyományos fermentációs folyamatokban, és ennek eredményeként magasabb etanol-koncentráció érhető el.

A bioetanolt a fertőtlenítőszerekben alapvegyszerként vagy bioüzemanyag-adalékként lehet használni. Eddig elsősorban cukorrépából és gabonából készítették ezeket. Az almalé-termelés maradékaiból elegendő alapanyag áll rendelkezésre a termeléshez.

Évente hozzávetőleg 650 millió liter almalevet állítanak elő Németországban, így akár 300 ezer tonna almatörköly melléktermék is keletkezhet. Az alkoholos fertőtlenítőszer nagyon jól alkalmazható olyan fertőtlenítőszerek előállítására alapanyagként, amelyeket az almalé-gyártók közvetlenül a vállalkozásaikban használhatnak többek között tisztításhoz. Az oldat felhasználható bioüzemanyagok előállítására is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Földvásárlás előtt áll? Ezt a hibát ne kövesse el!

2025. október 8. 10:10

Magyarországon földet csak földműves vásárolhat – ehhez pedig szinte kötelező az aranykalászos gazda végzettség.

KÁN Egyetemi Napok: új irányok a növénytáplálásban

2025. szeptember 30. 11:00

A kaposvári KÁN Egyetemi Napok részeként idén is megrendezték a IV. Alkalmazott Növénytudományi Konferenciát, fókuszban a tápanyagutánpótlással.

Nemzetközi figyelem övezi a MATE új MSc szakját

2025. szeptember 15. 15:10

Elindult a MATE Haltenyésztő mérnöki MSc-je, amely a fenntartható akvakultúrában képez új generációt.

Von der Leyen terve: mi marad a gazdáknak?

2025. szeptember 11. 16:10

A Bizottság 300 milliárdos KAP-keretet ígér, védzáradékokkal. A termelők szerint a kockázat így is jelentős.

Tűzelhalás betegségre számíthatunk az almatermésű gyümölcsösökben

2019. április 13. 08:36

A kórokozó baktérium korábban zárlati (karantén) státuszú volt, ami ellen hatóságilag irányított, kötelező védekezést kellett folytatni valamennyi termelőnek. A betegség ellen ma is szükséges fellépni, de a növényvédő szeres kezelések csak pontos időzítés és megfelelő kijuttatás mellett biztosítanak védelmet.

Már támad a vértetű is?

2019. július 26. 07:36

G. Krisztina kérdése: A csatolt képeket nem nálam fotóztam, de rá két hétre a saját almafámon is megtaláltam, kevésbé súlyos formában. Fehér, nedves pamacsok, szabad szemmel nem látni, mi van bennük?

Fókuszban az almalisztharmat

2018. május 24. 10:42

A gyümölcsösök aktuális növényvédelmi problémáira és a lehetséges megoldásokra hívjuk fel a szakemberek figyelmét szakcikkünkben.

Mi lesz veled magyar alma?

2023. március 24. 08:02

A folyamatos fejlesztés jelentheti az almatermesztés számára a jövőt. A siker kulcsa tehát a termelőkben rejlik.