Agrárközélet

Az almatörköly alkalmas lehet bioetanol előállítására

Agrofórum Online

Az almatörköly, vagyis az almalé előállításából származó maradványok hidrolízissel és fermentációval tovább feldolgozhatók, és így nagy lehetőségeket kínál a gyümölcspréselők üzemeltetői számára Németországban.

A Drezda közelében lévő Bergakademie Freiberg Műszaki Egyetem (TU) Martin Bertau professzor által vezetett csoportja egy olyan optimalizált eljárást mutatott be, amellyel akár 6 százalék alkoholtartalmú bioetanolt lehet előállítani. A korábbi módszerek csak 4,7 százalékos etanoltartalmat értek el az almatörköllyel kapcsolatban.

Kép: de.wikipedia.org

Annak érdekében, hogy tisztább etanolt állítsanak elő az almatörkölyből, a tudósok egy alternatív enzim komplexet használtak, amelyet a Penicillium verruculosum mikroorganizmusból nyertek – jelentette be a Bergakademie Freiberg munkacsoportja. Az új eljárás képes arra, hogy a hosszú láncú cukormolekulákat egyszerű cukrokká hasítsa. Ha az egyszerű cukrokat élesztő segítségével erjesztik és a vizet tartalmazó oldatot desztillálják, a vegyészek a kívánt koncentrációban kapják az etanolt – számolt be a német Proplanta agrároldal.

Az egyetem kutatási eredményei szerint a Penicillium verruculosum különösen robusztusnak bizonyult a reakció zavaró tényezőivel szemben. Az eljárás segítségével nagyobb mennyiségű almatörkölyt lehetne felhasználni, mint a hagyományos fermentációs folyamatokban, és ennek eredményeként magasabb etanol-koncentráció érhető el.

A bioetanolt a fertőtlenítőszerekben alapvegyszerként vagy bioüzemanyag-adalékként lehet használni. Eddig elsősorban cukorrépából és gabonából készítették ezeket. Az almalé-termelés maradékaiból elegendő alapanyag áll rendelkezésre a termeléshez.

Évente hozzávetőleg 650 millió liter almalevet állítanak elő Németországban, így akár 300 ezer tonna almatörköly melléktermék is keletkezhet. Az alkoholos fertőtlenítőszer nagyon jól alkalmazható olyan fertőtlenítőszerek előállítására alapanyagként, amelyeket az almalé-gyártók közvetlenül a vállalkozásaikban használhatnak többek között tisztításhoz. Az oldat felhasználható bioüzemanyagok előállítására is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Nemzetközi figyelem övezi a MATE új MSc szakját

2025. szeptember 15. 15:10

Elindult a MATE Haltenyésztő mérnöki MSc-je, amely a fenntartható akvakultúrában képez új generációt.

Von der Leyen terve: mi marad a gazdáknak?

2025. szeptember 11. 16:10

A Bizottság 300 milliárdos KAP-keretet ígér, védzáradékokkal. A termelők szerint a kockázat így is jelentős.

OMÉK 2025: agrárinnováció és hagyomány a Hungexpón

2025. szeptember 9. 09:10

Modern gépek, őshonos állatok, kézműves ételek és exportpiacokat nyitó üzleti találkozók – szeptemberben ismét megnyílik az OMÉK.

Sztereotípiák helyett teljesítmény: női vezetők az állattenyésztésből

2025. szeptember 7. 08:10

A FarmerExpón először ültek egy asztalhoz női vezetők, hogy őszintén beszéljenek pályájukról, kihívásaikról és sikereikről.

Lamardor - csak mondjon igent!

2018. június 29. 12:11

A csávázószerek és a csávázási eljárások kutatásában és fejlesztésében a Bayer több mint 100 éves múltra tekint vissza.

Lassan, de csökken az alma ára

2021. január 22. 08:12

A decemberinél olcsóbb csak tavaly áprilisban volt az alma, amely 2020-ban 42,4 százalékkal drágult.

Jó gyümölcstermésnek örülhetnek idén a lengyel gazdálkodók

2020. augusztus 16. 08:38

Bár az enyhe tél és a késői fagyok miatt volt félnivalójuk a lengyel kertészeknek, az idei szezonjuk miatt mégsem lehetne elégedetlenek.

Hogyan tároljuk az almát házi körülmények között?

2020. október 26. 09:20

A gyümölcsfajok közül tárolás szempontjából az almának és a körtének van a legnagyobb jelentősége hazánkban.