27℃ 15℃
június 12. Villő, Orfeusz, Adelaida
Agrárközélet

Az almatörköly alkalmas lehet bioetanol előállítására

Agrofórum Online

Az almatörköly, vagyis az almalé előállításából származó maradványok hidrolízissel és fermentációval tovább feldolgozhatók, és így nagy lehetőségeket kínál a gyümölcspréselők üzemeltetői számára Németországban.

A Drezda közelében lévő Bergakademie Freiberg Műszaki Egyetem (TU) Martin Bertau professzor által vezetett csoportja egy olyan optimalizált eljárást mutatott be, amellyel akár 6 százalék alkoholtartalmú bioetanolt lehet előállítani. A korábbi módszerek csak 4,7 százalékos etanoltartalmat értek el az almatörköllyel kapcsolatban.

Kép: de.wikipedia.org

Annak érdekében, hogy tisztább etanolt állítsanak elő az almatörkölyből, a tudósok egy alternatív enzim komplexet használtak, amelyet a Penicillium verruculosum mikroorganizmusból nyertek – jelentette be a Bergakademie Freiberg munkacsoportja. Az új eljárás képes arra, hogy a hosszú láncú cukormolekulákat egyszerű cukrokká hasítsa. Ha az egyszerű cukrokat élesztő segítségével erjesztik és a vizet tartalmazó oldatot desztillálják, a vegyészek a kívánt koncentrációban kapják az etanolt – számolt be a német Proplanta agrároldal.

Az egyetem kutatási eredményei szerint a Penicillium verruculosum különösen robusztusnak bizonyult a reakció zavaró tényezőivel szemben. Az eljárás segítségével nagyobb mennyiségű almatörkölyt lehetne felhasználni, mint a hagyományos fermentációs folyamatokban, és ennek eredményeként magasabb etanol-koncentráció érhető el.

A bioetanolt a fertőtlenítőszerekben alapvegyszerként vagy bioüzemanyag-adalékként lehet használni. Eddig elsősorban cukorrépából és gabonából készítették ezeket. Az almalé-termelés maradékaiból elegendő alapanyag áll rendelkezésre a termeléshez.

Évente hozzávetőleg 650 millió liter almalevet állítanak elő Németországban, így akár 300 ezer tonna almatörköly melléktermék is keletkezhet. Az alkoholos fertőtlenítőszer nagyon jól alkalmazható olyan fertőtlenítőszerek előállítására alapanyagként, amelyeket az almalé-gyártók közvetlenül a vállalkozásaikban használhatnak többek között tisztításhoz. Az oldat felhasználható bioüzemanyagok előállítására is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gödöllőn kap új otthont a Mezőgazdasági Múzeum

2025. június 11. 13:10

Gödöllőre, a MATE területére költözik a Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Az új létesítmény 2029-re készülhet el.

Akkumulátorok új élete: elindult a BASF új üzeme

2025. június 9. 13:10

A BASF új üzeme évente 40.000 EV-akkumulátor feldolgozására képes – kulcsszerepet kap az EU nyersanyagfüggetlenségi céljaiban.

Fügepálinka, aszú, libamáj – ilyen bonbont még nem evett!

2025. június 8. 13:10

Rekordszámú nevezéssel zárult a Brillante-2025 verseny, ahol a legjobb párlatok és pálinkás bonbonok is díjazásban részesültek.

Tengerentúli kapcsolatait erősíti az Állatorvostudományi Egyetem

2025. június 3. 12:40

A Purdue Egyetemmel kötött együttműködési megállapodást az Állatorvostudományi Egyetem – cél a tudományos és oktatási jelenlét bővítése.

Komoly károkat okozhatnak az almásokban az aknázómolyok?

2018. szeptember 13. 04:00

I. Katalin kérdése: A képen látható tüneteket találtam almafám levelein, mi okozza ezt és mit tehetek ellene?

Az alma 2018. évi növényvédelmi érdekességei

2018. október 29. 07:37

A vegetáció kezdetén – március 19. és 24. között – az ültetvényeknek el kellett viselni egy komolyabb lehűlést, melynek közvetlen hatása az almástermésűeket kevésbé érintette.

A minőségmegőrzés záloga: fluopiram

2024. augusztus 5. 11:40

A betakarításhoz közeledve egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a tárolási betegségek megelőzésére szolgáló növényvédelmi kezelések.

Együnk rendszeresen almát!

2018. december 6. 15:02

A rendszeres almafogyasztás immunstimuláló hatású és segíti a szellemi frissességet, mérsékli a fáradékonyságot, a stressz hatásait, a látásromlást, a fogak romlását.