Agrárközélet

Az almatörköly alkalmas lehet bioetanol előállítására

Agrofórum Online

Az almatörköly, vagyis az almalé előállításából származó maradványok hidrolízissel és fermentációval tovább feldolgozhatók, és így nagy lehetőségeket kínál a gyümölcspréselők üzemeltetői számára Németországban.

A Drezda közelében lévő Bergakademie Freiberg Műszaki Egyetem (TU) Martin Bertau professzor által vezetett csoportja egy olyan optimalizált eljárást mutatott be, amellyel akár 6 százalék alkoholtartalmú bioetanolt lehet előállítani. A korábbi módszerek csak 4,7 százalékos etanoltartalmat értek el az almatörköllyel kapcsolatban.

Kép: de.wikipedia.org

Annak érdekében, hogy tisztább etanolt állítsanak elő az almatörkölyből, a tudósok egy alternatív enzim komplexet használtak, amelyet a Penicillium verruculosum mikroorganizmusból nyertek – jelentette be a Bergakademie Freiberg munkacsoportja. Az új eljárás képes arra, hogy a hosszú láncú cukormolekulákat egyszerű cukrokká hasítsa. Ha az egyszerű cukrokat élesztő segítségével erjesztik és a vizet tartalmazó oldatot desztillálják, a vegyészek a kívánt koncentrációban kapják az etanolt – számolt be a német Proplanta agrároldal.

Az egyetem kutatási eredményei szerint a Penicillium verruculosum különösen robusztusnak bizonyult a reakció zavaró tényezőivel szemben. Az eljárás segítségével nagyobb mennyiségű almatörkölyt lehetne felhasználni, mint a hagyományos fermentációs folyamatokban, és ennek eredményeként magasabb etanol-koncentráció érhető el.

A bioetanolt a fertőtlenítőszerekben alapvegyszerként vagy bioüzemanyag-adalékként lehet használni. Eddig elsősorban cukorrépából és gabonából készítették ezeket. Az almalé-termelés maradékaiból elegendő alapanyag áll rendelkezésre a termeléshez.

Évente hozzávetőleg 650 millió liter almalevet állítanak elő Németországban, így akár 300 ezer tonna almatörköly melléktermék is keletkezhet. Az alkoholos fertőtlenítőszer nagyon jól alkalmazható olyan fertőtlenítőszerek előállítására alapanyagként, amelyeket az almalé-gyártók közvetlenül a vállalkozásaikban használhatnak többek között tisztításhoz. Az oldat felhasználható bioüzemanyagok előállítására is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mit hozhat az új KAP ciklus? + podcast

2025. július 15. 16:10

A KAP átalakítása számos kérdést vet fel, ugyanakkor nehéz konkrétumokról beszélni. A BASF és NAK olyan platformot hoztak létre, ahol a témával kapcsolatos kérdéseket vitatták meg a meghívottak.

Gödöllőn kap új otthont a Mezőgazdasági Múzeum

2025. június 11. 13:10

Gödöllőre, a MATE területére költözik a Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Az új létesítmény 2029-re készülhet el.

Akkumulátorok új élete: elindult a BASF új üzeme

2025. június 9. 13:10

A BASF új üzeme évente 40.000 EV-akkumulátor feldolgozására képes – kulcsszerepet kap az EU nyersanyagfüggetlenségi céljaiban.

Fügepálinka, aszú, libamáj – ilyen bonbont még nem evett!

2025. június 8. 13:10

Rekordszámú nevezéssel zárult a Brillante-2025 verseny, ahol a legjobb párlatok és pálinkás bonbonok is díjazásban részesültek.

Jót tett a bőséges őszi-téli csapadék az almaültetvényeknek

2023. január 25. 11:07

Ha nem kellene számolni rendkívüli időjárással a következő hónapokban, a tavalyi gyenge termés után legalább átlagos mennyiségre lehetne számítani az idén.

Méltatlanul elfeledett régi almafajták

2019. február 12. 04:47

Mára a régen sokak által kedvelt almafajták termesztése kezd háttérbe szorulni, helyüket átveszik a modern fajták. Vannak azonban olyan gazdálkodók, akik nem feltétlenül csak a profitot nézik, hanem feltett szándékuk a régi almafajták megőrzése.

Viszlát málna, hello kivi?

2018. július 16. 11:47

A közelmúltban látott napvilágot a hír, miszerint a klimatikus változások hatására több bogyósgyümölcs termesztése is ellehetetlenül hazánkban. Talán ez volt az első eset, amikor a hazai fogyasztók szembesültek azzal, hogy a sokat emlegetett időjárási változások következménye már nem csak a távoli jövőben határozza meg a mindennapjainkat, hanem itt és most.

Az almamolytól "kukacos" a termés?

2018. augusztus 21. 07:30

H. János kérdése: mitől kukacos az alma? Tavaly rengeteg ilyen almám lett, mit tehetek, hogy idén ne forduljon elő?