Agrárközélet

Mi mennyi a Budapesti Nagybani Piacon?

Agrofórum Online

Egyes zöldségfélék és gyümölcsök olcsóbbak, míg mások drágábbak a tavaly ilyenkori árakhoz viszonyítva. Mélyen kell a pénztárcájába nyúlni annak, aki ribiszkét vagy szedret vásárolna.

A Budapesti Nagybani Piacon a belföldi gömb típusú paradicsom termelői ára átlagosan 49, a fürtös típusú paradicsomé 34 százalékkal haladta meg ezen a héten a tavalyi év azonos hetében mért árat. Mérettartománytól függően az előbbit 235–250 forint/kilogramm, az utóbbit pedig 275–280 forint/kilogramm közötti leggyakoribb áron értékesítették.

A hazai gömb-csíkos típusú görögdinnyét a 28. héten 105 forint/kilogramm, a gömb-sötétzöld típust 125 forint/kilogramm, a hosszú-csíkos típust 115 forint/kilogramm áron kínálták.

A belföldi fejes káposzta 90 forint/kilogramm termelői ára 20 százalékkal volt magasabb a 28. héten a tavalyi év azonos hetének átlagárához viszonyítva. A kelkáposzta 140 forint/kilogramm termelői ára 27 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor a kínai kel 180 forint/kilogramm ára 8 százalékkal, a brokkoli 280 forint/kilogramm ára 11 százalékkal elmaradt a megfigyelt héten a 2016
ugyanazon hetében jellemző ártól.

A nyári alma ára csökkent és 13 százalékkal volt alacsonyabb (213 forint/kilogramm), mint az előző év azonos hetében. A belpiaci fehér húsú őszibarackot mérettől és típustól függően 240–325 forint, a sárga húsút mérettől és típustól függően 220–300 forint között kínálták kilogrammonként. A kajszi 425 forint/kilogramm leggyakoribb áron szerepelt a felhozatalban.

A Budapesti Nagybani piac kínálatában új termék a ringló 300 forint/kilogramm, a Cacanska lepotica 240 forint/kilogramm és a nagyobb méretű Cacanska rana
szilvafajta 250 forint/kilogramm leggyakoribb áron. Megjelent még a feketeribiszke 950 forint/kilogramm, valamint a szeder is 1475 forint/kilogramm leggyakoribb
áron.

A Budapesti Nagybani Piacon a korai meggyfajták a 22. héten jelentek meg 625 forint/kilogramm termelői áron. A meggy termelői ára átlagosan 14 százalékkal volt alacsonyabb a 22–28. héten (409 forint/kilogramm) az elmúlt év azonos időszakának átlagárához képest.

(AKI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Emlékmorzsák Farády Lászlóról: búcsú egy kivételes embertől

2025. március 24. 17:10

A megemlékezést március 23-án, vasárnap délelőtt tartották a Turisztikai Központban, ahol több tucatnyi résztvevő idézte fel közös emlékeit.

Géntechnológia: EU-megállapodás a küszöbön

2025. március 9. 08:10

Az Európai Unió egyre közelebb kerül ahhoz, hogy közös álláspontot alakítson ki az új növénynemesítési technológiák (NZT) szabályozásáról.

Különleges magyar megoldásokat díjaztak, amelyek versenyképesebbé tehetik a mezőgazdaságot

2025. február 18. 14:40

Kihirdették a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat nyerteseit. A pályázók az agráriumhoz köthető problémákra keresik a választ.

EU-s agrárpolitikai konfliktust okozhat a lengyel elnökség

2025. január 28. 16:10

Lengyelország az olcsó brazil hústól és cukortól félti az uniós gazdákat. További agrártémák a vetőmag-szabályozás és az állatszállítás.

Spárgát is vethet az ősz első hónapjában - szeptemberi kerti munkák

2019. augusztus 13. 04:36

Szeptember az a hónap, amikor a zöldségeskertekből a legtöbb zöldségnövény betárolásra kerül, a gyümölcsösben pedig a nyári metszési munkálatok lezárásáról szól ez az időszak.

Egyre több a káposztabolha

F. István kérdése: A káposztámat apró fekete bogarak rágcsálják. Mik ezek és hogyan tudok védekezni ellenük?

Fejeskáposzta-palánták integrált szemléletű táplálása

2019. március 24. 09:46

A fejes káposzta egyike azoknak a zöldségféléknek, mely étkezésünkben szinte heti sűrűséggel jelen van.

A keresztesvirágúak földibolhái

2019. március 29. 10:37

A káposztaféléket már az ókori rómaiak is ismerték és nagyra értékelték, orvosságként tisztelték és a szegények orvosának titulálták. Jelentőségét nem véletlenül ismerték el, a hazánkban is évszázadok óta termesztett káposztafélék élettani szempontból számos előnyös tulajdonságokat hordoznak, magas a vitamin- (B1, B2, K1 és C), az ásványianyag- és a rosttartalmuk, így kedvelt élelmiszernövények.