Agrárközélet

Mi mennyi a Budapesti Nagybani Piacon?

Agrofórum Online

Egyes zöldségfélék és gyümölcsök olcsóbbak, míg mások drágábbak a tavaly ilyenkori árakhoz viszonyítva. Mélyen kell a pénztárcájába nyúlni annak, aki ribiszkét vagy szedret vásárolna.

A Budapesti Nagybani Piacon a belföldi gömb típusú paradicsom termelői ára átlagosan 49, a fürtös típusú paradicsomé 34 százalékkal haladta meg ezen a héten a tavalyi év azonos hetében mért árat. Mérettartománytól függően az előbbit 235–250 forint/kilogramm, az utóbbit pedig 275–280 forint/kilogramm közötti leggyakoribb áron értékesítették.

A hazai gömb-csíkos típusú görögdinnyét a 28. héten 105 forint/kilogramm, a gömb-sötétzöld típust 125 forint/kilogramm, a hosszú-csíkos típust 115 forint/kilogramm áron kínálták.

A belföldi fejes káposzta 90 forint/kilogramm termelői ára 20 százalékkal volt magasabb a 28. héten a tavalyi év azonos hetének átlagárához viszonyítva. A kelkáposzta 140 forint/kilogramm termelői ára 27 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor a kínai kel 180 forint/kilogramm ára 8 százalékkal, a brokkoli 280 forint/kilogramm ára 11 százalékkal elmaradt a megfigyelt héten a 2016
ugyanazon hetében jellemző ártól.

A nyári alma ára csökkent és 13 százalékkal volt alacsonyabb (213 forint/kilogramm), mint az előző év azonos hetében. A belpiaci fehér húsú őszibarackot mérettől és típustól függően 240–325 forint, a sárga húsút mérettől és típustól függően 220–300 forint között kínálták kilogrammonként. A kajszi 425 forint/kilogramm leggyakoribb áron szerepelt a felhozatalban.

A Budapesti Nagybani piac kínálatában új termék a ringló 300 forint/kilogramm, a Cacanska lepotica 240 forint/kilogramm és a nagyobb méretű Cacanska rana
szilvafajta 250 forint/kilogramm leggyakoribb áron. Megjelent még a feketeribiszke 950 forint/kilogramm, valamint a szeder is 1475 forint/kilogramm leggyakoribb
áron.

A Budapesti Nagybani Piacon a korai meggyfajták a 22. héten jelentek meg 625 forint/kilogramm termelői áron. A meggy termelői ára átlagosan 14 százalékkal volt alacsonyabb a 22–28. héten (409 forint/kilogramm) az elmúlt év azonos időszakának átlagárához képest.

(AKI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mit hozhat az új KAP ciklus? + podcast

2025. július 15. 16:10

A KAP átalakítása számos kérdést vet fel, ugyanakkor nehéz konkrétumokról beszélni. A BASF és NAK olyan platformot hoztak létre, ahol a témával kapcsolatos kérdéseket vitatták meg a meghívottak.

Gödöllőn kap új otthont a Mezőgazdasági Múzeum

2025. június 11. 13:10

Gödöllőre, a MATE területére költözik a Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Az új létesítmény 2029-re készülhet el.

Akkumulátorok új élete: elindult a BASF új üzeme

2025. június 9. 13:10

A BASF új üzeme évente 40.000 EV-akkumulátor feldolgozására képes – kulcsszerepet kap az EU nyersanyagfüggetlenségi céljaiban.

Fügepálinka, aszú, libamáj – ilyen bonbont még nem evett!

2025. június 8. 13:10

Rekordszámú nevezéssel zárult a Brillante-2025 verseny, ahol a legjobb párlatok és pálinkás bonbonok is díjazásban részesültek.

Spárgát is vethet az ősz első hónapjában - szeptemberi kerti munkák

2019. augusztus 13. 04:36

Szeptember az a hónap, amikor a zöldségeskertekből a legtöbb zöldségnövény betárolásra kerül, a gyümölcsösben pedig a nyári metszési munkálatok lezárásáról szól ez az időszak.

Ellepték a káposztát a liszteskék

T. Attila kérdése: A káposztában rajzanak a liszteskék, hogyan tudok védekezni ellenük?

Ha péntek, akkor halas recept: Sült ponty káposztával

2019. április 19. 06:03

A MA-HAL a Nagyböjtben minden pénteken megoszt egy különleges, de könnyen elkészíthető halas receptet, ami kizárólag hazai halat használ alapanyagként.

Értékes zöldségnövényeink I. rész

2018. június 29. 07:17

Hüvelyesek, levélzöldségek, káposztafélék. Nap mint nap használjuk, fogyasztjuk őket, mivel számtalan ételünknek elengedhetetlen alkotórészei, és kiskorunktól kezdve az „egyed, gyermekem, mert egészséges” kategóriába kerültek az érték- és étrendünkben.