Agrárközélet
Agrárközélet

Nagyot nőtt a magyar gabonaexport

Nagyot nőtt a magyar gabonaexport

Magyar Idők

Mozgalmasan teltek a múlt év utolsó hónapjai a hazai gabonapiacon. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) jelentése szerint a január–novemberi időszakban összesen 7,7 millió tonnát szállítottak külföldre a hazai termelők és kereskedők, ez a mennyiség csaknem 35,7 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet.

A kivitt mennyiség 43 százalékát a búza, 45 százalékát a kukorica, 12 százalékát az árpa adta. A legtöbb terményt az Európai Unió belső piacán értékesítették a termelők, a közösségen kívülre a búza 6,5 és a kukorica 1,5 százaléka került csupán.

Kukoricából összesen 3,5 millió tonna került a külpiacokra az említett időszakban, ami mintegy 43 százalékos növekedésnek felel meg. A 3,3 millió tonnás búzaexport csaknem 30 százalékkal haladta meg a 2016 első tizenegy hónapjában eladott mennyiséget.

Az árbevétel ennél kicsit szerényebb mértékben nőtt, az ágazatban elért 1,4 milliárd forintos forgalom 31,4 százalékkal több az előző évinél. A kukorica exportátlagára 8, az árpáé 2 százalékkal alacsonyabb volt a 2016-os szintnél, ellenben a búza átlagára 3 százalékkal emelkedett.

Az AKI adatai szerint az említett időszakban a teljes agrár- és élelmiszeripari export értéke megközelítette a 8200 millió eurót, míg a behozatal 5236 milliárd eurót tett ki. Az állati termékek közül élő sertésből jóval több érkezett az országba, mint egy évvel korábban, a bővülés mértéke meghaladta a 44 százalékot, miközben a kivitel 15 százalékkal csökkent. Sertéshúsból 131 ezer tonnát, az egy évvel korábbinál ötezer tonnával többet vittünk ki, és tízezer tonnával többet, 141 ezer tonnát hoztunk be.

A baromfihús piacán még novemberben is éreztette hatását a madárinfluen­za-járvány. A kivitel mennyiségben és értékben is a megszokott szint alatt maradt. A termékből 18 százalékkal kevesebb került a külpiacokra, az árbevétel pedig 17 százalékkal csökkent.

Az EU-n belül Ausztria és Németország volt a legfontosabb piacunk, de Romániába is jelentős mennyiséget szállítottak a feldolgozók. Eközben az import dinamikusan nőtt – bár a mennyisége még így is messze elmaradt a kiviteltől –, az országba 62 százalékkal több baromfihús érkezett, elsősorban Lengyelországból.

A legkeresettebb exportcikkek lehetnek a magyar agrárinnovációs eredmények

2019. november 15. 12:47

A mintafarmok elindítása nem csak a ghánai-magyar agrárkapcsolatok szempontjából jelent mérföldkövet, de kihatással lehet a magyar agrártermékek és -technológiák egész Afrikát érintő megjelenítésére.

Megerősítette idei bevételi céljait a német BayWa Group

2019. november 15. 06:33

Az agrárüzletág első három negyedéves 8,19 milliárd eurós árbevétele 1,3 százalékkal kevesebb az egy évvel ezelőttinél, de az üzleti eredmény 18,1 százalékkal 65,8 millió euróra emelkedett.

Elkészítették Magyarország ökoszisztéma-alaptérképét

2019. november 14. 15:33

A térkép jól használható különböző fajok, területek kutatásához, de hasznos lehet az árvízi kockázatok felmérése során is.

A megfelelő birtokstruktúra megteremtése a cél

2019. november 14. 09:33

Tervezés alatt van az osztatlan közös tulajdonban lévő közel 1,1 millió darab, nemcsak a részarány földkiadás során keletkezett termőföld terület megosztását megkönnyítő és ösztönző új megoldások keresése, új szabályozás kidolgozása.

Kevesebb búza lesz?

2019. június 27. 07:41

A szélsőséges időjárás miatt az előzetes becslések alapján várt 5 millió tonna búza helyett akár 20 százalékkal is kevesebbet takaríthatnak be a gazdák – nyilatkozta a Népszavának a GOSZ tiszteletbeli elnöke. A kukorica egyelőre jól bírta az idei időjárási viszontagságokat, s jókor jött neki az eső is.

Többrétű védelem a gabonában

2018. szeptember 13. 07:31

Köztudott, hogy a csávázás a növényvédelmi eljárások közül a legcélzottabb, ugyanakkor a környezetet legkevésbé terhelő, illetve veszélyeztető.

Enyhén drágult a kukorica világpiaci ára

2019. július 24. 04:37

Emelkedett a kukorica ára azt követően, hogy az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) közölte, hogy a kukoricatermés elmaradhat a várakozásoktól.

Terménypiac: útkeresés a meglepetések után

2018. augusztus 17. 10:37

Az európai piaci árak ezen okok miatt is erősödtek korábban és az elmúlt napokban úgy látszik, hogy a korábbi áremelkedések egy része eltűnt ugyan, de jelentős árcsökkenésre nem lehet számítani.