4℃ 1℃
december 1. Elza, Natália, Blanka, Bonita
Agrárközélet

Növényi alapú ételekkel nyomulnak Kínában

Agrofórum Online

A Starbucks növényi alapú étellel bővíti az ebéd menü kínálatát Kínában. A kávézólánc a Beyond Meat termékeivel tervezi a környezettudatosabb fogyasztókat megszólítani.

Az új ebédmenüben tészták és lasagnák szerepelnek a Beyond Meat és az Omnipork termékeinek felhasználásával, amelyek a növényi alapú marha- és sertéshús alternatíváit kínálják. A tej helyett is igyekeznek választási lehetőséget biztosítani, ezentúl a kávékat zabtejjel is kérhetik a kínai vásárlók. Az együttműködés fontos lépés a Beyond Meat számára, amely Ázsiában kívánja megvetni a lábát, ahol az alternatív húskészítmények még nem mutatják az Egyesült Államokban és Európában tapasztalt népszerűséget – állapította meg az Equilor Befektetési Zrt.

A projektben részt vevő mindegyik cég számára kiemelten fontos jelenleg a kínai piac, ahol a koronavírus-járvány utáni intézkedések egyre jobban a korlátozások feloldásáról szólnak. A Beyond Meat be is jelentette, hogy létrehoz egy kínai weboldalt, illetve két, az ázsiai országban népszerű közösségi oldalon is kommunikál majd a potenciális vásárlókkal, ezek a Weibo és a WeChat. A Beyond Meat számára komoly problémákat okoz, hogy a járvány kapcsán mind az Egyesült Államokban, mind Európában egyáltalán nem lehet még az intézkedések enyhe lazítása kapcsán a gazdasági fellendülés jeleit tapasztalni.

A Beyond Meat elsődleges terméke a hamburgerekbe való húspogácsát helyettesítő, növényi alapú pogácsa. Növényi alapú kolbászt, marhahús és csirkehús helyettesítőket is készítenek. A termékek elsősorban sárgaborsó alapú fehérjéből készülnek és tavaly még rendkívüli népszerűségnek örvendtek a vegán fogyasztók körében. A koronavírus miatti felvásárlási lázban azonban már inkább a valódi hústermékeket keresték a vevők és a vegán ételek háttérbe szorultak. A Beyond Meatben egyébként Leonardo di Caprio, színész és Bill Gates, Microsoft-alapító is tulajdonos. A Beyond Meat kurzusa 7,4 százalékkal kilőtt a tegnapi kereskedésben.

Növényi alapú húshelyettesítőkkel egyébként egyre többen próbálkoznak a piacon. Év elején például többek között a Burger Kingnek szállító Impossible Foods is közölte, hogy a marhahús után növényi alapú sertéshús terméket szállítanának a gyorsétteremláncnak. A Nestlé is eladta pár hónapja az európai húsfeldolgozó üzletágának, a Hertának a 60 százalékát, de megállapodás keretében megtartják a növényi alapú élelmiszergyártással foglalkozó részlegét a társaságnak.

A Starbucksra is ráférnek a jó hírek, hiszen másfél hete közölték: március utolsó hetében a meglévő üzletek eladásai éves összevetésben 60 és 70 százalékkal csökkentek. A Starbucks kávézók közel fele bezárt az Egyesült Államokban március végére. A Starbucks árfolyama tegnap 3,5 százalékkal csökkent.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Indul az egyéni gazdaságok mezőgazdasági összeírása

2025. november 17. 17:20

Több mint 21 ezer egyéni gazdaság adatait gyűjti a KSH november 14. és december 15. között, a válaszadás minden érintettnek kötelező.

Földvásárlás előtt áll? Ezt a hibát ne kövesse el!

2025. október 8. 10:10

Magyarországon földet csak földműves vásárolhat – ehhez pedig szinte kötelező az aranykalászos gazda végzettség.

KÁN Egyetemi Napok: új irányok a növénytáplálásban

2025. szeptember 30. 11:00

A kaposvári KÁN Egyetemi Napok részeként idén is megrendezték a IV. Alkalmazott Növénytudományi Konferenciát, fókuszban a tápanyagutánpótlással.

Nemzetközi figyelem övezi a MATE új MSc szakját

2025. szeptember 15. 15:10

Elindult a MATE Haltenyésztő mérnöki MSc-je, amely a fenntartható akvakultúrában képez új generációt.

Majonéz: egy kis kémia a konyhában

2018. december 22. 04:38

A majonéz olajból, tojásból, ecetből vagy citromléből áll, mégsem válik szét alkotórészeire, ennek titka pedig a tojássárgája „kémiájában” rejlik.

Feldman Zsolt: a baromfiágazat fejlődéséhez beruházások kellenek

2020. szeptember 20. 04:37

A jó szakembereknek, a jó genetikai potenciálnak, a jó fajtaszerkezetnek és a jó takarmányozási háttérnek köszönhetően minden adott a jó minőségű baromfihús előállításához.

Negyedik hónapja drágul az élelmiszer a világon

2020. október 9. 07:02

A tejindex alig változott a hónapban, a vaj, a sajt és a sovány tejpor árainak mérsékelt emelkedését ellensúlyozta a tejpor árának csökkenése.

Forgalomból kivont élelmiszereket kínálnak eladásra, visszaélnek a Nébih nevével

2023. július 13. 07:10

Az elmúlt napokban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nevével és adataival visszaélő csalók e-mailben léptek kapcsolatba gyanútlan ügyfelekkel: lefoglalt élelmiszereket kínáltak eladásra, amelyekről díjbekérőt is kiállítottak.