Agrárközélet

Növényi alapú ételekkel nyomulnak Kínában

Agrofórum Online

A Starbucks növényi alapú étellel bővíti az ebéd menü kínálatát Kínában. A kávézólánc a Beyond Meat termékeivel tervezi a környezettudatosabb fogyasztókat megszólítani.

Az új ebédmenüben tészták és lasagnák szerepelnek a Beyond Meat és az Omnipork termékeinek felhasználásával, amelyek a növényi alapú marha- és sertéshús alternatíváit kínálják. A tej helyett is igyekeznek választási lehetőséget biztosítani, ezentúl a kávékat zabtejjel is kérhetik a kínai vásárlók. Az együttműködés fontos lépés a Beyond Meat számára, amely Ázsiában kívánja megvetni a lábát, ahol az alternatív húskészítmények még nem mutatják az Egyesült Államokban és Európában tapasztalt népszerűséget – állapította meg az Equilor Befektetési Zrt.

A projektben részt vevő mindegyik cég számára kiemelten fontos jelenleg a kínai piac, ahol a koronavírus-járvány utáni intézkedések egyre jobban a korlátozások feloldásáról szólnak. A Beyond Meat be is jelentette, hogy létrehoz egy kínai weboldalt, illetve két, az ázsiai országban népszerű közösségi oldalon is kommunikál majd a potenciális vásárlókkal, ezek a Weibo és a WeChat. A Beyond Meat számára komoly problémákat okoz, hogy a járvány kapcsán mind az Egyesült Államokban, mind Európában egyáltalán nem lehet még az intézkedések enyhe lazítása kapcsán a gazdasági fellendülés jeleit tapasztalni.

A Beyond Meat elsődleges terméke a hamburgerekbe való húspogácsát helyettesítő, növényi alapú pogácsa. Növényi alapú kolbászt, marhahús és csirkehús helyettesítőket is készítenek. A termékek elsősorban sárgaborsó alapú fehérjéből készülnek és tavaly még rendkívüli népszerűségnek örvendtek a vegán fogyasztók körében. A koronavírus miatti felvásárlási lázban azonban már inkább a valódi hústermékeket keresték a vevők és a vegán ételek háttérbe szorultak. A Beyond Meatben egyébként Leonardo di Caprio, színész és Bill Gates, Microsoft-alapító is tulajdonos. A Beyond Meat kurzusa 7,4 százalékkal kilőtt a tegnapi kereskedésben.

Növényi alapú húshelyettesítőkkel egyébként egyre többen próbálkoznak a piacon. Év elején például többek között a Burger Kingnek szállító Impossible Foods is közölte, hogy a marhahús után növényi alapú sertéshús terméket szállítanának a gyorsétteremláncnak. A Nestlé is eladta pár hónapja az európai húsfeldolgozó üzletágának, a Hertának a 60 százalékát, de megállapodás keretében megtartják a növényi alapú élelmiszergyártással foglalkozó részlegét a társaságnak.

A Starbucksra is ráférnek a jó hírek, hiszen másfél hete közölték: március utolsó hetében a meglévő üzletek eladásai éves összevetésben 60 és 70 százalékkal csökkentek. A Starbucks kávézók közel fele bezárt az Egyesült Államokban március végére. A Starbucks árfolyama tegnap 3,5 százalékkal csökkent.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogyan tudja a gazdaság vezetője a jó alkalmazottat megtartani?

2024. december 15. 12:10

A mezőgazdaságban folyamatosan kevés a munkavállaló. A legtöbb gazdaságban probléma ez. Néhány alapvető módszer a foglalkoztatottak megtartására.

Hogyan lesz a jó zongoraművészből kiváló marketinges?

2024. december 13. 11:40

Ahhoz, hogy maradandót alkoss a munkáddal, ki kell tűnnöd az átlagból, ott kell lennie valami plusznak önmagadból is.

Alapítványi Bál

2024. december 2. 09:10

Időpont: 2025. január 24. (péntek), 18:00 óra, Helyszín: Hotel Helikon, 8360 Keszthely, Mikus Gyula sétány 5.

A sáskák tehetik tönkre az afrikai Nagy Zöld Fal-projektet?

2024. november 29. 14:10

A biztonsági helyzet is komoly akadályt jelent, mivel több terrorista csoport a projekt által érintett területeken tevékenykedik.

Új alkalmazás készült az élelmiszerhamisítás ellen

2020. december 6. 08:45

A Tokiói Egyetem kutatói által fejlesztett új alkalmazás célja, hogy teljes átláthatóságot biztosítson a tanyától az asztalig az élelmiszer-ellátási láncok mentén.

A vidéki ízek legjavát szállítják a budapesti vásárlók ajtajáig

2019. október 4. 12:03

A NekedTerem a vidéki termelők készítményeit szállítja házhoz - legyen szó szezonális zöldségekről, gyümölcsökről, pékáruról, lekvárról, tejtermékekről, borokról, vagy olyan különlegességekről mint a szarvasgomba, esetleg a levendulás, homoktövises italok.

Magyarország a világ élmezőnyében - Az élelmiszer-termelésünk fenntartható

2018. december 30. 08:25

A CNN Intelligence Unit és a Barilla közös felmérése alapján Magyarország a 10. helyet szerezte meg 2018-ben a Food Sustainability Indexen.

Folyamatosan növekszik a kistermelők száma

2019. április 29. 06:03

Az adminisztratív akadályok lebontásával korábban nem létező értékesítési csatornák nyíltak a kistermelők előtt, továbbá sikerült megduplázni azon piacok számát, amelyek összekötik az élelmiszerek előállítóit a fogyasztókkal.