Állattenyésztés

A koca kondíciójának objektív értékelése a termelékenység alapja

Agrofórum Online

A rossz szaporodási ráta mellett a túlkondicionált kocáknál megnövekedhetnek az ellési problémák, valamint magasabb a takarmányköltség és a selejtezési arány. Mivel a kocák testtartalékaikat a malacaikra fordítsák, a súlyosan alulkondicionált kocák malacainak születési súlya csökkenhet. Az alulkondicionált kocáknál csökken a fialási arány, állatjóléti problémák merülhetnek fel és az állatok rövidebb ideig élnek.

Egy kocákkal teli istállóban az ideális kondíció fenntartása nem egyszerű és az értékelése erősen szubjektív. Könnyen elfogulttá válhat, aki az értékelést végzi, és akár egyedenként vagy istállónként mást tart megfelelőnek.

Gazdasági szükségszerűség

Fontos, hogy az ott dolgozók mindegyike értse, miért van szükség az ideális kondícióra a termelés szempontjából, és hogyan lehet ezt elérni egy teljes életcikluson át. Az is sokszor megtörténik, hogy a régebb óta ezzel foglalkozók nagy rutinnal rendelkeznek, az újak viszont nem tudják, mit kell elvárni az állatoktól.

Az Észak-karolinai Egyetem professzora és munkatársai egy olyan mérőeszközt fejlesztettek ki, amellyel viszonylag egyszerűen lehet objektív méréseket végezni kocákon. Az eszközt már sok országban használják, hiszen egyszerű és olcsó, ugyanakkor könnyen használható, és éppen a szubjektivitás kerül ki az értékelésből. A pontozás rendszer mindig konzisztens, így biztos eredményt ad.

Öt lépés a teljes állomány jó kondícióban tartásához

1. A kocák megfelelő kondíciójának eléréséhez az első lépés az elhízott és az alultáplált egyedek számának minimalizálása. Ehhez sokszor nehéz döntéseket kell meghozni.

2. A második lépés az állomány tenyészcsoportokra bontása a kondíciójuk alapján. Ez sem egyszerű feladat, és nem is megy gyorsan, de a későbbiekben rengeteg időt lehet vele megtakarítani. Egyszerűbbé válik ugyanis a későbbi kondíciómérés és az etetők beállítása, és egységesebbé válik a teljes folyamat. Az állatok kondíciójának megállapítása után a takarmányozás is egyszerűbb lesz.

Csoportos tartásnál kulcsfontosságú, hogy a hasonló kondíciójú és méretű kocák kerüljenek az egyes karámokba, hogy minden koca megfelelő ellátást kapjon.

3. Ezután érdemes a kocamérő eszközt használni, legalább a következő időpontokban:

  • Az ellés megkezdésekor, hogy az ideális kondíciójú kocák százalékos aránya ismert legyen. Minél magasabb ez az arány, annál jobb.
  • Az elválasztáskor, hogy képet kapjunk arról a laktáció során mennyire csökkent a testkondíció, és hogy kiindulási pontként szolgáljon az új tenyészcsoport számára.
  • Javasolt továbbá a testkondíció értékelése a vemhesség ellenőrzésekor vagy a vemhesség 30. napja körül, illetve a vemhesség 90. napján ismét ellenőrizzük a testkondíciót.

4. Az etető beállítása kritikus jelentőségű. Meg kell győződni róla, hogy minden kocát a testállapot-értékelésen alapuló protokollok szerint takarmányoznak, és biztosítani, hogy mindegyik állat a kívánatos takarmánymennyiséget adja.

A kalibrálás akkor is fontos, ha a vemhességi adagokban megváltozik a takarmány-összetevő vagy a tápanyag specifikációja. A takarmánykalibrálásról az elektronikus kocatakarmányozók esetében sem szabad megfeledkezni, mivel a helytelen kalibrálás problémákat okozhat.

A testállapot-értékelést két embernek kell elvégeznie. Az egyik a testállapot-értékelést, a másik pedig az etetőgép beállítását végzi egyidejűleg.

5. Az utolsó lépés a vízszint ellenőrzése, ugyanis a túl sok víz elhígítja a takarmányt és romolhat a kondíció. Ha nem rutinból végzik ezeket a feladatokat, hanem az ismételt mérésekre hagyatkozva, az a későbbiekben bőségesen kifizetődik az állomány produktivitásában.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért tart valaki manapság háztáji csirkét?

2024. december 15. 16:10

A baromfitartás sok generáció óta az életformánk része. Egy kutatásból kiderült, hogy manapság a csirkék élelmiszerforrások, de társállatok is.

Most esszük meg az éves halfogyasztás közel kétharmadát – így alakul idén az ár

2024. december 14. 10:10

Magyarországon az egy főre eső halfogyasztás évi 6,5 kilogramm, de ez még jócskán elmarad a 20 kilogrammos uniós átlagtól.

Megér egy tenyésztésre szánt borjú 130 ezer eurót?

2024. december 12. 13:10

Még a nyáron rekordáron kelt el egy borjú Németországban: valaki 130 ezer eurót adott a kis jószágért. Vajon visszajön az ára?

Fontosabb az állati takarmány előállítása az emberi fogyasztású élelmiszereké helyett?

2024. december 11. 12:10

A „rovaripar” az állatok intenzív tenyésztéséhez szükséges takarmány előállítására fókuszál az emberi élelmiszertermelés helyett.

Szenázsolási technológiák – mik a lehetőségeink?

2023. május 18. 10:47

Jászárokszálláson tartott előadást a SAATEN-UNION Hungária Kft. szervezésében számos, az állati takarmányozásban, szenázsolási technológiákban, valamint a humán élelmezésben felhasználható gabonafajtáink termesztésében, feldolgozásában és felhasználásában jártas szakember.

A takarmány gyenge minősége az állattenyésztési ágazatra is hatással lesz

2022. július 12. 12:16

Az aszály miatt több Békés megyei gazda elkezdte a kukorica silózását.

Növényi eredetű takarmányadalékot fejlesztettek ki

2023. május 16. 13:46

Az ellenőrzött, természetes anyagokra alapozott állati eredetű élelmiszerek iránt egyre nő a fogyasztói igény.

Jó tésztához jó minőségű (fürj)tojás kell

2024. április 7. 10:10

A kétsopronyi Ancsin fürjészettel a világhálón bolyongva találkoztam, amikor is valami ehető ajándék után kutattam, szakítani kívánva a megszokott csokoládé-kávé-bor gourmet szentháromsággal.