24℃ 12℃
április 30. Katalin, Kitti, Zsófia, Piusz
Állattenyésztés

A koca kondíciójának objektív értékelése a termelékenység alapja

Agrofórum Online

A rossz szaporodási ráta mellett a túlkondicionált kocáknál megnövekedhetnek az ellési problémák, valamint magasabb a takarmányköltség és a selejtezési arány. Mivel a kocák testtartalékaikat a malacaikra fordítsák, a súlyosan alulkondicionált kocák malacainak születési súlya csökkenhet. Az alulkondicionált kocáknál csökken a fialási arány, állatjóléti problémák merülhetnek fel és az állatok rövidebb ideig élnek.

Egy kocákkal teli istállóban az ideális kondíció fenntartása nem egyszerű és az értékelése erősen szubjektív. Könnyen elfogulttá válhat, aki az értékelést végzi, és akár egyedenként vagy istállónként mást tart megfelelőnek.

Gazdasági szükségszerűség

Fontos, hogy az ott dolgozók mindegyike értse, miért van szükség az ideális kondícióra a termelés szempontjából, és hogyan lehet ezt elérni egy teljes életcikluson át. Az is sokszor megtörténik, hogy a régebb óta ezzel foglalkozók nagy rutinnal rendelkeznek, az újak viszont nem tudják, mit kell elvárni az állatoktól.

Az Észak-karolinai Egyetem professzora és munkatársai egy olyan mérőeszközt fejlesztettek ki, amellyel viszonylag egyszerűen lehet objektív méréseket végezni kocákon. Az eszközt már sok országban használják, hiszen egyszerű és olcsó, ugyanakkor könnyen használható, és éppen a szubjektivitás kerül ki az értékelésből. A pontozás rendszer mindig konzisztens, így biztos eredményt ad.

Öt lépés a teljes állomány jó kondícióban tartásához

1. A kocák megfelelő kondíciójának eléréséhez az első lépés az elhízott és az alultáplált egyedek számának minimalizálása. Ehhez sokszor nehéz döntéseket kell meghozni.

2. A második lépés az állomány tenyészcsoportokra bontása a kondíciójuk alapján. Ez sem egyszerű feladat, és nem is megy gyorsan, de a későbbiekben rengeteg időt lehet vele megtakarítani. Egyszerűbbé válik ugyanis a későbbi kondíciómérés és az etetők beállítása, és egységesebbé válik a teljes folyamat. Az állatok kondíciójának megállapítása után a takarmányozás is egyszerűbb lesz.

Csoportos tartásnál kulcsfontosságú, hogy a hasonló kondíciójú és méretű kocák kerüljenek az egyes karámokba, hogy minden koca megfelelő ellátást kapjon.

3. Ezután érdemes a kocamérő eszközt használni, legalább a következő időpontokban:

  • Az ellés megkezdésekor, hogy az ideális kondíciójú kocák százalékos aránya ismert legyen. Minél magasabb ez az arány, annál jobb.
  • Az elválasztáskor, hogy képet kapjunk arról a laktáció során mennyire csökkent a testkondíció, és hogy kiindulási pontként szolgáljon az új tenyészcsoport számára.
  • Javasolt továbbá a testkondíció értékelése a vemhesség ellenőrzésekor vagy a vemhesség 30. napja körül, illetve a vemhesség 90. napján ismét ellenőrizzük a testkondíciót.

4. Az etető beállítása kritikus jelentőségű. Meg kell győződni róla, hogy minden kocát a testállapot-értékelésen alapuló protokollok szerint takarmányoznak, és biztosítani, hogy mindegyik állat a kívánatos takarmánymennyiséget adja.

A kalibrálás akkor is fontos, ha a vemhességi adagokban megváltozik a takarmány-összetevő vagy a tápanyag specifikációja. A takarmánykalibrálásról az elektronikus kocatakarmányozók esetében sem szabad megfeledkezni, mivel a helytelen kalibrálás problémákat okozhat.

A testállapot-értékelést két embernek kell elvégeznie. Az egyik a testállapot-értékelést, a másik pedig az etetőgép beállítását végzi egyidejűleg.

5. Az utolsó lépés a vízszint ellenőrzése, ugyanis a túl sok víz elhígítja a takarmányt és romolhat a kondíció. Ha nem rutinból végzik ezeket a feladatokat, hanem az ismételt mérésekre hagyatkozva, az a későbbiekben bőségesen kifizetődik az állomány produktivitásában.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti bárányhús: hagyomány és exportkincs

2025. április 20. 08:10

Húsvétkor sok kultúrában hagyomány a bárányhús fogyasztása, Magyarországon azonban a szerepe visszafogottabb.

Véget ért a fertőzött RSZKF-telepek felszámolása

2025. április 15. 11:10

A ragadós száj- és körömfájás (RSZKF) legutóbbi két kitörésének helyszínein, Győr-Moson-Sopron vármegyében található Darnózselin és Dunakilitin, befejeződött a fertőzött szarvasmarhák leölése és ártalmatlanítása.

Kártalanítás és vis maior segíti az állattartókat

2025. április 14. 11:10

A ragadós száj- és körömfájás vírus miatt vis maior helyzetet hirdetett ki Nagy István agrárminiszter.

Segítség a száj- és körömfájás miatt károsult gazdálkodóknak

2025. április 1. 11:10

A ragadós száj- és körömfájás miatt nehéz helyzetbe került gazdálkodók anyagi támogatást igényelhetnek a Bérgarancia Alapból.

Hatszáz bála gyulladt ki

2024. október 23. 12:10

A károsult gazda a bérelt réteken lekaszált szénát a tél folyamán 70 lovának etetésére akarta felhasználni.

Elkerülhető a baromfi-kannibalizmus? Hogyan?

2023. augusztus 27. 13:40

Az ártatlannak tűnő csipkedés, mészevés hamar átválthat kannibalizmusba, ha nem figyelünk a baromfiállományra. Megfelelő takarmányozással, a tartási körülmények javításával a probléma hatékonyan megelőzhető.

Jó tésztához jó minőségű (fürj)tojás kell

2024. április 7. 10:10

A kétsopronyi Ancsin fürjészettel a világhálón bolyongva találkoztam, amikor is valami ehető ajándék után kutattam, szakítani kívánva a megszokott csokoládé-kávé-bor gourmet szentháromsággal.

Cinket és vitaminokat is tartalmaz az innovatív takarmánykiegészítő

2021. július 24. 07:50

Speciális takarmánykiegészítőt fejlesztett ki és tesztelt egy hároméves nemzetközi projekt keretében az Adexgo Kft., a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézete (MATE ÉTTI), valamint négy román partner közös konzorciuma. Az ásványi anyagokban, vitaminokban és polifenolokban gazdag ZYNCOPPYEAST kiegészítő valamennyi gazdasági haszonállat takarmányozásában felhasználható.