Állattenyésztés

A trágyában képződő mérgező gáz miatt pusztult el négy szarvasmarha

Agrofórum Online

A szerves trágya kéntartalma hidrogén-szulfiddá alakul át, ami mind emberre, mind állatra erősen mérgező hatású. A trágya minőségének javítására szolgáló elemi kén még veszélyesebbé teszi ezt a folyamatot.

A közelmúltban történt Felső-Bajorországban, hogy egy gazda trágyát pumpált át a tárolótartályból az istálló mellett fekvő gödörbe, majd az istállóban négy fiatal elhullott szarvasmarhát talált. A helyi mezőgazdasági, erdészeti és kertészeti társadalombiztosító tette közzé, mi történhetett.

A telepi hígtrágyatároló ebben a gazdaságban egy nagyméretű, megemelt konténerből és egy kisebb gödörből áll, ez utóbbi egy csatornán keresztül közvetlenül kapcsolódik az istállóhoz. A gazda július közepén 90%-os elemi ként tartalmazó műtrágyát adott a szerves trágyához.

Követte a gyártó utasítását, 1 kg műtrágyát használt egy köbméter trágyához, és ezt a keveréket többször is kijuttatta a földjére. Augusztus elején újra meg akarta ismételni a műveletet, a tartályból a gödörbe pumpálta a trágyát, és ez okozhatta a négy fiatal állat halálát, amelyek kénhidrogén-mérgezést szenvedtek. 

A kén-hidrogén vagy más néven hidrogén-szulfid (H2S) színtelen, jellegzetesen záptojás szagú gáz, amely mind az emberre, mind az állatokra erősen mérgező. Még alacsony, 150 mg/m3 (100 ppm) koncentrációban is megbénítja a szaglást. 760 mg/m3 (500 ppm) koncentrációban pedig már a központi idegrendszert és a szívet is veszélyezteti, és a belélegzése halálos is lehet.

A trágyában a természetes lebomlási folyamatok során is keletkezik hidrogén-szulfid, akár veszélyes mennyiségben is. Ha elemi ként adunk a rendszerhez, a baktériumok azt is hidrogén-szulfiddá alakítják át, aminek következtében a koncentrációja a trágyában tovább nő, és ez a folyamat, amelynek során mérgező gáz áramlott vissza az istállóba, vezethetett a szarvasmarhák elhullásához.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A tehénlepény ritka állatok és a fajgazdagság megmaradását segíti

2024. szeptember 10. 09:40

Nem minden fekete-fehér: a szarvasmarhák hozzájárulnak az üvegházhatású gázok keletkezéséhez; ám a legeltetés számos faj táplálékát biztosítja.

A világ több halat dolgoz fel, mint amennyire szükség lenne

2024. szeptember 9. 13:10

2022-ben világszerte több tenyésztett halat fogtak ki, mint vadon élő halat, ami a történelem során első ízben fordult elő.

A jelen borjúja holnap már tejet ad, és most dől el, hogy mennyit

2024. szeptember 8. 16:10

Az állatorvosok szerint a jövő teheneit már az első pillanattól a tejadásra kell nevelni. Ennek alapja pedig a makkegészséges újszülött borjú.

A koca kondíciójának objektív értékelése a termelékenység alapja

2024. szeptember 6. 11:10

A kocák megfelelő kondíciójának biztosítása kritikus fontosságú – nemcsak a kocák egészsége és jóléte, hanem a gazdaság jövedelmezősége szempontjából is.

Megelőzi a láb- és tőgyfertőzések kialakulását a Lely robotja

2024. május 14. 13:10

A robot emcsak megtisztítja a padozatot a trágyától, de el is szállítja azt a gyűjtőhelyre, hogy ott megfelelő kezelésben részesülhessen.

Hogyan készítsük fel a letermett veteményeskertet a télre?

2022. szeptember 28. 04:37

Szeretném megtudni, hogy hogyan készítsem fel a konyhakertemet a télre? Milyen teendőim lehetnek még az ősz folyamán?

Szerves trágyák jelentősége és használata a zöldségtermesztésben, IV. (Érettség, trágyaadagok, kihelyezésük és talajba munkálásuk – mint gyakori termesztői kérdések)

2023. december 3. 11:10

Kedves Olvasónk! A szerves trágyákról és használatukról készült cikksorozatunk végén szeretnénk azokra a kérdésekre választ adni, amit eljuttattak a szerkesztőségünkbe, azokra, amiket a zöldségtermesztési tanácskozások és beszélgetések alkalmával gyakran feltesznek, felvetésként elhangzanak.

Ha büdös lett a keze, és nem viszi a szappan

2024. július 28. 16:10

A mezőgazdaságban szinte foglalkozási ártalom, hogy a gazdálkodók keze, mondjuk ki, időnként büdös lesz. Mivel tudjuk a szagokat eltávolítani?