2018 után idén április 12-13-án újra lesz Bárány Napok, melynek célja, hogy a ritkán választott bárányhúst megismertesse és megszerettesse a hazai fogyasztókkal.
A Juh- és Kecske Terméktanács és Szakmaközi Szervezet az Interovic (La Interprofesional del Ovino y Caprino de Carne) spanyol testvérszervezetével konzorciumban, a 2018-2020 közötti időszakra vonatkozó Európai Uniós támogatást nyert a juh- és kecskehús fogyasztásának népszerűsítésére, valamint annak újrapozícionálására.
A projekt keretében szervezik meg a Bárány Napokat 2019. április 12-13-án. A kampány célja, hogy a résztvevő éttermek segítségével megkóstoltassák az emberekkel a bárányhúsos ételeket, ezáltal ismertté téve ezt az amúgy általában mellőzött ételt. A programhoz csatlakozás feltétele egyszerű: akár állandóan, akár napi ajánlat alkalmával, de 2019. április 12-13-án legyen bárányhúst tartalmazó étel az étlapon. További részletek ide kattintva érhetőek el.
A bárányhús fogyasztása nemcsak finom, de egészséges is. A bárányhús magas minőségű élelmiszer. A legeltetésnek köszönhetően az állatok a szabadban nevelkednek, mozognak és ezáltal jobb a zsírsavösszetételük is. A legeltetés egyben a környezetre is jó hatással van, a helyben termelés és fogyasztás pedig tovább csökkenti az ártalmas környezeti hatásokat, például a szállítás minimalizálásával.