Állattenyésztés

Az áremelkedések áldozata lehet egy híres görög sajt

Agrofórum Online

A görögországi Naxos szigetén található kis gyárban a munkások a híres graviera sajt készítésén dolgoznak évek óta. A sziget farmjain kibontakozó válság félelmet kelt, hogy a helyben előállított halványsárga kerekek hamarosan eltűnhetnek a sajtpultról.

Stelios Zevlis tejtermelő a tűző májusi napsütésben tehenei között állva azt mondja, hogy az ukrajnai háború miatt mindennek megugró ára megfizethetetlenné tette állatai etetését, és kénytelen volt levágni azokat, akik túlságosan alultápláltak ahhoz, hogy elegendő tejet termeljenek.

A takarmányárak megháromszorozódnak, az üzemanyag, a műtrágya és az áram ára megkétszereződött. Ezek az állatok most mínuszba sodornak minket és veszteséget termelnek

– mondta.

Ha az állam nem segít nekünk, nem marad semmi. Az állatállomány eltűnik.

A helyi hatóságok szerint az elmúlt hetekben több mint 300 tehenet, valamint 30 000 kecskét és juhot vágtak le a szigeten. A gazdálkodók gondjait nehezíti, hogy a Naxian graviera kemény sajt, amely a svájci gruyere-ről kapta a nevét, az EU által biztosított „oltalom alatt álló eredetmegjelölés” (OEM) státuszával büszkélkedhet. Ez azt jelenti, hogy csak helyi tehén-, kecske- és juhtej kombinációjával kell elkészíteni. És ahogy a tej mennyisége csökken, úgy csökken a sajttermelés is.

Dimitris Kapounis, a Naxos Mezőgazdasági Szövetkezetek Szövetségének (EAS) vezetője szerint a Naxos évente körülbelül 1250 tonna OEM gravierát állít elő, de becslései szerint a teljes termelés 30%-kal csökkenhet idén.

Az általa „a sziget zászlóshajójának” nevezett termék károsodásának megfékezése érdekében Kapounis azt mondta, hogy az EAS azt tervezi, hogy korlátozza az exportot, hogy a görög piacra összpontosítson, és leállítja néhány más sajt előállítását, hogy a helyi tejet megőrizzék a graviera számára. A Naxian gravierát többek között Franciaországba, Németországba, az Egyesült Államokba és az Egyesült Arab Emírségekbe exportálják.

A sziget kikötőjében ezen a héten kikötött hajó takarmányimportot hozott Bulgáriából, hogy pótolják a Naxoson tapasztalható takarmányhiányt, amely elsősorban az időjárás okozta helyi takarmánytermelési hiány miatt alakult ki. De még ez sem jelent megkönnyebbülést a gazdálkodók számára, mivel a magas szállítási költségek tonnánként 230 euróra emelték az importált takarmány árát a tavalyi 70 euróról – mondta Kapounis.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Segítség a száj- és körömfájás miatt károsult gazdálkodóknak

2025. április 1. 11:10

A ragadós száj- és körömfájás miatt nehéz helyzetbe került gazdálkodók anyagi támogatást igényelhetnek a Bérgarancia Alapból.

Száj- és körömfájás: lezárások és kényszervágások jönnek

2025. március 27. 11:10

Újabb hazai szarvasmarhatelepen igazolta a Nébih a rendkívül fertőző száj- és körömfájás jelenlétét, ezúttal Győr-Moson-Sopron vármegyében.

Tojótyúkok ketreces tartása: Csehország uniós tilalmat sürget

2025. március 16. 11:10

Csehország 2027-től betiltja ezt a tartási formát, ezért a cseh tojástermelők egyenlő versenyfeltételeket szeretnének az uniós piacon.

Madárinfluenza Csongrád-Csanádban: új gócpontot találtak

2025. március 14. 08:10

Madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma Csongrád-Csanád vármegyében.

Megjelent a piacon az olcsó külföldi dobozos tej és félkemény sajt

2023. október 3. 07:10

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai tejtermeléssel és feldolgozással foglalkozó vállalkozások. Miközben a tej felvásárlási ára folyamatosan csökken, a magas infláció miatt csökken a kereslet a tejtermékek iránt. Ráadásul az import is új erőre kapott, az elmúlt nyolc hónapban jelentős mennyiségű félkemény sajt és UHT tej érkezett az országba.

A koronavírus a legendás Stilton sajtot is bajba sodorta

2020. június 23. 14:02

A gazdálkodóknak több ezer liter tejet kellett kiönteniük, és az élelmiszer-ipari vállalkozások azért küzdenek, hogy a nem eladható marhahúst és a burgonyahegyeket felhasználják valahogy.

Egy sajtmester, aki együtt lélegzik a tejjel

2021. október 3. 08:39

Pozsa Panni sajtmesterrel beszélgettünk sajtokról, elhivatottságról és a Sajtmustráról.

Sajtválogatás: sertés, jávorszarvas és chauri tejéből

2024. február 4. 11:10

Edward Lee séf, étteremtulajdonos nagyjából mindent elért szakmájában amit lehetett, de valószínű, hogy mégis hiányzott valami az életéből, ugyanis úgy döntött, hogy sajtot készít, disznósajtot. Mármint igazit, vagyis hús és por nélkülit, egyszerűen kocatejből.