Állattenyésztés

Az áremelkedések áldozata lehet egy híres görög sajt

Agrofórum Online

A görögországi Naxos szigetén található kis gyárban a munkások a híres graviera sajt készítésén dolgoznak évek óta. A sziget farmjain kibontakozó válság félelmet kelt, hogy a helyben előállított halványsárga kerekek hamarosan eltűnhetnek a sajtpultról.

Stelios Zevlis tejtermelő a tűző májusi napsütésben tehenei között állva azt mondja, hogy az ukrajnai háború miatt mindennek megugró ára megfizethetetlenné tette állatai etetését, és kénytelen volt levágni azokat, akik túlságosan alultápláltak ahhoz, hogy elegendő tejet termeljenek.

A takarmányárak megháromszorozódnak, az üzemanyag, a műtrágya és az áram ára megkétszereződött. Ezek az állatok most mínuszba sodornak minket és veszteséget termelnek

– mondta.

Ha az állam nem segít nekünk, nem marad semmi. Az állatállomány eltűnik.

A helyi hatóságok szerint az elmúlt hetekben több mint 300 tehenet, valamint 30 000 kecskét és juhot vágtak le a szigeten. A gazdálkodók gondjait nehezíti, hogy a Naxian graviera kemény sajt, amely a svájci gruyere-ről kapta a nevét, az EU által biztosított „oltalom alatt álló eredetmegjelölés” (OEM) státuszával büszkélkedhet. Ez azt jelenti, hogy csak helyi tehén-, kecske- és juhtej kombinációjával kell elkészíteni. És ahogy a tej mennyisége csökken, úgy csökken a sajttermelés is.

Dimitris Kapounis, a Naxos Mezőgazdasági Szövetkezetek Szövetségének (EAS) vezetője szerint a Naxos évente körülbelül 1250 tonna OEM gravierát állít elő, de becslései szerint a teljes termelés 30%-kal csökkenhet idén.

Az általa „a sziget zászlóshajójának” nevezett termék károsodásának megfékezése érdekében Kapounis azt mondta, hogy az EAS azt tervezi, hogy korlátozza az exportot, hogy a görög piacra összpontosítson, és leállítja néhány más sajt előállítását, hogy a helyi tejet megőrizzék a graviera számára. A Naxian gravierát többek között Franciaországba, Németországba, az Egyesült Államokba és az Egyesült Arab Emírségekbe exportálják.

A sziget kikötőjében ezen a héten kikötött hajó takarmányimportot hozott Bulgáriából, hogy pótolják a Naxoson tapasztalható takarmányhiányt, amely elsősorban az időjárás okozta helyi takarmánytermelési hiány miatt alakult ki. De még ez sem jelent megkönnyebbülést a gazdálkodók számára, mivel a magas szállítási költségek tonnánként 230 euróra emelték az importált takarmány árát a tavalyi 70 euróról – mondta Kapounis.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Karácsonyi süti xilittel: tudta, hogy a kutyának halálos méreg?

2024. december 17. 09:40

Karácsonykor sok kutya kerül xilitmérgezéssel állatorvoshoz. Miért veszélyes, és mit tegyünk, ha az eb beleevett a nyírfacukros süteménybe?

Miért tart valaki manapság háztáji csirkét?

2024. december 15. 16:10

A baromfitartás sok generáció óta az életformánk része. Egy kutatásból kiderült, hogy manapság a csirkék élelmiszerforrások, de társállatok is.

Most esszük meg az éves halfogyasztás közel kétharmadát – így alakul idén az ár

2024. december 14. 10:10

Magyarországon az egy főre eső halfogyasztás évi 6,5 kilogramm, de ez még jócskán elmarad a 20 kilogrammos uniós átlagtól.

Megér egy tenyésztésre szánt borjú 130 ezer eurót?

2024. december 12. 13:10

Még a nyáron rekordáron kelt el egy borjú Németországban: valaki 130 ezer eurót adott a kis jószágért. Vajon visszajön az ára?

Megjelent a piacon az olcsó külföldi dobozos tej és félkemény sajt

2023. október 3. 07:10

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai tejtermeléssel és feldolgozással foglalkozó vállalkozások. Miközben a tej felvásárlási ára folyamatosan csökken, a magas infláció miatt csökken a kereslet a tejtermékek iránt. Ráadásul az import is új erőre kapott, az elmúlt nyolc hónapban jelentős mennyiségű félkemény sajt és UHT tej érkezett az országba.

A parmezánsajtot is veszélyezteti az olasz szárazság

2022. július 18. 11:14

A parmezán mennyisége hamarosan megfogyatkozhat a szupermarketekben, mert az olaszországi termelés jelenleg nem megy zökkenőmentesen.

Sajtos-paradicsomos napsugár

2019. szeptember 15. 04:39

Ez egy igazi vendégváró vagy éppen vendégmarasztaló fűszeres finomság, amit a napraforgómezők ihlettek.

Poroszlói kalandok - vizák, sajtok, betyárok

2022. február 25. 05:36

A Tisza-tó és környéke az elmúlt évtizedben elképesztő fejlődésen ment keresztül, jól érzékelhető, hogy igen népszerű mind a hazai, mind a külföldi turisták között.