Állattenyésztés

Az áremelkedések áldozata lehet egy híres görög sajt

Agrofórum Online

A görögországi Naxos szigetén található kis gyárban a munkások a híres graviera sajt készítésén dolgoznak évek óta. A sziget farmjain kibontakozó válság félelmet kelt, hogy a helyben előállított halványsárga kerekek hamarosan eltűnhetnek a sajtpultról.

Stelios Zevlis tejtermelő a tűző májusi napsütésben tehenei között állva azt mondja, hogy az ukrajnai háború miatt mindennek megugró ára megfizethetetlenné tette állatai etetését, és kénytelen volt levágni azokat, akik túlságosan alultápláltak ahhoz, hogy elegendő tejet termeljenek.

A takarmányárak megháromszorozódnak, az üzemanyag, a műtrágya és az áram ára megkétszereződött. Ezek az állatok most mínuszba sodornak minket és veszteséget termelnek

– mondta.

Ha az állam nem segít nekünk, nem marad semmi. Az állatállomány eltűnik.

A helyi hatóságok szerint az elmúlt hetekben több mint 300 tehenet, valamint 30 000 kecskét és juhot vágtak le a szigeten. A gazdálkodók gondjait nehezíti, hogy a Naxian graviera kemény sajt, amely a svájci gruyere-ről kapta a nevét, az EU által biztosított „oltalom alatt álló eredetmegjelölés” (OEM) státuszával büszkélkedhet. Ez azt jelenti, hogy csak helyi tehén-, kecske- és juhtej kombinációjával kell elkészíteni. És ahogy a tej mennyisége csökken, úgy csökken a sajttermelés is.

Dimitris Kapounis, a Naxos Mezőgazdasági Szövetkezetek Szövetségének (EAS) vezetője szerint a Naxos évente körülbelül 1250 tonna OEM gravierát állít elő, de becslései szerint a teljes termelés 30%-kal csökkenhet idén.

Az általa „a sziget zászlóshajójának” nevezett termék károsodásának megfékezése érdekében Kapounis azt mondta, hogy az EAS azt tervezi, hogy korlátozza az exportot, hogy a görög piacra összpontosítson, és leállítja néhány más sajt előállítását, hogy a helyi tejet megőrizzék a graviera számára. A Naxian gravierát többek között Franciaországba, Németországba, az Egyesült Államokba és az Egyesült Arab Emírségekbe exportálják.

A sziget kikötőjében ezen a héten kikötött hajó takarmányimportot hozott Bulgáriából, hogy pótolják a Naxoson tapasztalható takarmányhiányt, amely elsősorban az időjárás okozta helyi takarmánytermelési hiány miatt alakult ki. De még ez sem jelent megkönnyebbülést a gazdálkodók számára, mivel a magas szállítási költségek tonnánként 230 euróra emelték az importált takarmány árát a tavalyi 70 euróról – mondta Kapounis.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kolosztrumos edények tisztítása sorsdöntő lehet

2025. május 21. 16:10

A kolosztrum életmentő lehet a borjak számára, de csak akkor, ha az itatáshoz használt eszközök megfelelően tiszták.

Hatékonyabb állattartással kevesebb antibiotikum?

2025. május 17. 16:10

A FAO szerint az állattartás hatékonyságának növelése akár 57%-kal is csökkentheti az antibiotikumhasználatot 2040-ig, megelőzve a rezisztencia terjedését.

A jövő takarmánya a rovarfehérje?

2025. május 14. 16:10

A rovarfehérje-alapú takarmányok fenntartható alternatívát kínálnak az állattenyésztésben, de vajon készen áll-e az iparág az áttörésre?

Szigorúbb védekezés: afrikai sertéspestis Szlovákiában

2025. május 9. 16:10

Szlovákiában házisertéseket is érint az ASP, ezért a magyar sertéstartóknak még szigorúbban kell betartaniuk a járványvédelmi szabályokat.

Hamarosan a Trappista sajtra is kiterjed a Magyar Élelmiszerkönyv

2022. szeptember 13. 08:02

Az új szabályozással a fogyasztók egyértelmű és tisztességes tájékoztatást kaphatnak a megnevezésen keresztül is a minőségről és a beltartalmi értékekről.

A parmezánsajtot is veszélyezteti az olasz szárazság

2022. július 18. 11:14

A parmezán mennyisége hamarosan megfogyatkozhat a szupermarketekben, mert az olaszországi termelés jelenleg nem megy zökkenőmentesen.

Egészségvédő tejtermékeket fejlesztettek ki

2023. január 21. 06:34

Egészségvédő sajtot, sajtkrémet és joghurtot is kifejlesztettek a MATE Kaposvári Campusa és a Fino Food Kft. közös projektje keretében.

Sajt készült olyan fehérjékkel, amelyek az anyatej fontos összetevői is

2023. szeptember 17. 09:10

2014 novemberében nyílt meg az a Vászolyi Sajtmanufaktúra, amelynek munkáját, illetve sajtját immár másodjára ismertek el a Mondial du Fromage versenyen. Vagyis azon a versenyen, amelyet a sajtok Bocuse D’Or”-jakén tartunk számon.