Állattenyésztés

Az áremelkedések áldozata lehet egy híres görög sajt

Agrofórum Online

A görögországi Naxos szigetén található kis gyárban a munkások a híres graviera sajt készítésén dolgoznak évek óta. A sziget farmjain kibontakozó válság félelmet kelt, hogy a helyben előállított halványsárga kerekek hamarosan eltűnhetnek a sajtpultról.

Stelios Zevlis tejtermelő a tűző májusi napsütésben tehenei között állva azt mondja, hogy az ukrajnai háború miatt mindennek megugró ára megfizethetetlenné tette állatai etetését, és kénytelen volt levágni azokat, akik túlságosan alultápláltak ahhoz, hogy elegendő tejet termeljenek.

A takarmányárak megháromszorozódnak, az üzemanyag, a műtrágya és az áram ára megkétszereződött. Ezek az állatok most mínuszba sodornak minket és veszteséget termelnek

– mondta.

Ha az állam nem segít nekünk, nem marad semmi. Az állatállomány eltűnik.

A helyi hatóságok szerint az elmúlt hetekben több mint 300 tehenet, valamint 30 000 kecskét és juhot vágtak le a szigeten. A gazdálkodók gondjait nehezíti, hogy a Naxian graviera kemény sajt, amely a svájci gruyere-ről kapta a nevét, az EU által biztosított „oltalom alatt álló eredetmegjelölés” (OEM) státuszával büszkélkedhet. Ez azt jelenti, hogy csak helyi tehén-, kecske- és juhtej kombinációjával kell elkészíteni. És ahogy a tej mennyisége csökken, úgy csökken a sajttermelés is.

Dimitris Kapounis, a Naxos Mezőgazdasági Szövetkezetek Szövetségének (EAS) vezetője szerint a Naxos évente körülbelül 1250 tonna OEM gravierát állít elő, de becslései szerint a teljes termelés 30%-kal csökkenhet idén.

Az általa „a sziget zászlóshajójának” nevezett termék károsodásának megfékezése érdekében Kapounis azt mondta, hogy az EAS azt tervezi, hogy korlátozza az exportot, hogy a görög piacra összpontosítson, és leállítja néhány más sajt előállítását, hogy a helyi tejet megőrizzék a graviera számára. A Naxian gravierát többek között Franciaországba, Németországba, az Egyesült Államokba és az Egyesült Arab Emírségekbe exportálják.

A sziget kikötőjében ezen a héten kikötött hajó takarmányimportot hozott Bulgáriából, hogy pótolják a Naxoson tapasztalható takarmányhiányt, amely elsősorban az időjárás okozta helyi takarmánytermelési hiány miatt alakult ki. De még ez sem jelent megkönnyebbülést a gazdálkodók számára, mivel a magas szállítási költségek tonnánként 230 euróra emelték az importált takarmány árát a tavalyi 70 euróról – mondta Kapounis.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Brutális szaporítótelepeket buktattak le Vas és Zala vármegyékben

2024. november 14. 17:10

Szerdán, november 13-án állatvédők összefogásával 35, borzalmas körülmények között élő fajtatiszta kutyát foglaltak le. És ez csak a kezdet.

Szarvasmarhatartás kis léptékben: feladás helyett újratervezés

2024. november 14. 12:10

Egyetlen terméketlen bika majdnem tönkretett egy gazdaságot. A tulajdonos a mesterséges megtermékenyítésben látja a megoldást.

Baranyába is bekopogtatott a madárinfluenza

2024. november 13. 17:10

A Nébih szerint a baranyai Szárászon található, mintegy 5500 példányt számláló hízópulyka-telepen megemelkedett az elhullott állatok száma.

Beütött a madárinfluenza: magas szintű riasztás Ausztriában

2024. november 13. 12:10

A betegség eljut az osztrák baromfitenyésztés központjába. Amstetten 3,3 millió állatával az ország legmagasabb baromfisűrűségű kerülete.

A védővámok ellenére is megéri sajtot exportálni az arab térségbe

2019. augusztus 16. 09:23

Különböző országokra szabott egyedi termékekkel lehet leginkább érvényesülni az arab országok tejtermékpiacán. Egy magyar cég tudott is élni a lehetőséggel. Ám ezen államok termelése is erősödik.

A németek a legnagyobb sajtexportőrök

2020. június 19. 11:33

A Vinepair sajtexportáló országokat összesítő listáján a franciák csupán harmadikok, az Egyesült Államok pedig hatodik. A listát nem más vezeti, mint Németország.

Csíz sajtműhely: sajtkészítés mesteri szinten

2021. november 27. 07:36

Kun Anita sajtmesterrel a Csíz sajtműhely tulajdonosával a termékeikről, minőségbeli követelményekről, a nemzetközi versenyekről, sőt még az "ellopott" sajtról is beszélgettünk.

Sajtbírálói képzés indul

2019. február 15. 13:34

A sajtbíráló képzés elsősorban a sajt világában jártas, sajtversenyeken bírálni vágyóknak ajánlott, akik a képzés keretében elméleti és gyakorlati ismeretekre tehetnek szert.