Állattenyésztés

Miért pont a ponty?

AKI

A beérkezett és a feldolgozott adatok alapján 2017-ben a halastó művelési ágban 29604 hektár tóterület szerepelt az adatgyűjtés nyilvántartásában, ebből az üzemelt tóterület nagysága 26065 hektárvolt.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) az 1980-as évek közepe óta gyűjti a tógazdasági és természetes vizek lehalászási adatait, ezúttal a 2017-es időszakra vonatkozó jelentését adta közre.

Az előző évhez képest 2,4 százalékkal kisebb területen történt gazdálkodás 2017-ben, 37 hektár új halastavat létesítettek és 222 hektár területet rekonstruáltak.

A tógazdaságokban történt haltermelés nagysága 2017-ben 21208 tonna volt. A piaci halak előállításában a ponty képviseli a legnagyobb arányt, mivel hazánkban elsősorban pontyállományra alapozott polikultúrás tórendszerekben történik a haltermelés.

A magyarországi tógazdasági haltermelés legnagyobb részét évek óta ugyanaz a három régió adja: Dél-Dunántúl, Észak-Alföld és Dél-Alföld. 2017-ben, ahogy a korábbi években is, Hajdú-Bihar megyében termelték a legtöbb halat. Ezen kívül jelentős mennyiséget halásztak le Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Csongrád megyében.

A magyarországi tógazdasági haltermelés meghatározó halfaja a ponty, amely 2017-ben a tógazdaságokban termelt étkezési halak 81,1 százalékát tette ki. Az étkezésiponty-termelés az előző évhez képest 18,6 százalékkal növekedett. A hektáronkénti szaporulat összesen 563,9kg, az 1 hektárra vetített pontyszaporulat 462,3kg volt.

A növényevő halfajok közül az amur a lehalászott étkezési célú mennyiség 3,8 százalékát, a fehér busa 5,8 százalékát, a pettyes és hibrid busa pedig 1,4 százalékát adta. A megtermelt étkezési méretű ragadozó halak (csuka, harcsa, süllő) lehalászott mennyisége 2017-ben 284 tonna volt, ami az előző év adatához képest 2,9 százalékos csökkenést mutat. A halászati ágazatban felhasznált víz mennyisége 2017-ben 278 millió m3 volt, ami 1,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Hazánkban intenzív rendszert 2017-ben 19 vállalkozás 18 telephelyen üzemeltetett különféle halfajok tartására. A zárt rendszerekben termelt hal mennyisége meghaladta a 4100 tonnát, amely az előző évhez mérten 5,5 százalékkal emelkedett. Az értékesített étkezési hal mennyisége 3174 tonnát tett ki, ami 4 százalékkal haladta meg az előző évi értéket.

Az étkezési célra szánt hal mennyisége az elmúlt években folyamatosan emelkedett, köszönhetően az intenzív módon történő afrikaiharcsa-termelés növekedésének. Ezen kívül még termeltek tokféléket, pisztrángféléket és egyéb halfajokat is az intenzív rendszerekben.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elképesztő felfedezés a szarvasmarhákról, a kutatók már dolgoznak a problémán

2025. december 25. 16:10

A kormány támogatja az üvegház hatású dinitrogén-oxid kibocsátásának csökkentését elősegítő eszközök fejlesztését.

Borzasztó dologra derült fény, a mesterséges intelligencia is tettestárs benne

2025. december 23. 16:10

A baromfitenyésztésben és tojástermelésben már most kézzelfogható előnyöket kínál a mesterséges intelligencia alkalmazása a humán dolgozókhoz képest.

Új fertőzés terjed a macskák között, kétharmaduknál elhullást okoz

2025. december 22. 16:10

A madárinfluenza vírusa rendkívül változékony, előfordul, hogy madarakon kívül más fajokat is megbetegít. Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

Halat enne karácsonykor? Erre készüljön fel!

2025. december 16. 08:10

Mindenki panaszkodik a hal árára, mégis ez kerül az ünnepi asztalra. Mi áll a karácsonyi halőrület mögött?

EU fenntartható kék gazdaság

2021. június 27. 09:36

A kék gazdaság magába foglalja az összes tengeri és partvidéki régióhoz kapcsolható, és az EU területén legalább 4,5 millió lakos számára munkát biztosító tevékenységeket (halászat, hajózás, hajógyári kikötői munkák, turizmus).

A Balatonra is kiterjedt a világ 31 tavát érintő egyedülálló kutatás

2020. június 11. 08:54

A világ egyik legrangosabb tudományos folyóiratában közölt tanulmány szerint a vízminőségben bekövetkezett változások jelentős hatással lehetnek a tavakon regisztrált halfogási adatok alakulására, ami kihat az adott régió gazdaságára és élelmiszerbiztonságára is.

Akvakultúra - az intenzív üzemi rendszereké a jövő!

2019. március 7. 09:59

Az akvakultúra fejlődési lehetősége, elsősorban a humántőke javításában, a termeléshez szükséges erőforrások minőségi és mennyiségi megújulásában, a szerkezetátalakításában, az innovációban, valamint a minőségi termék-előállításban rejlik.

Ne csak karácsonykor együnk halat!

2018. december 19. 10:17

A friss magyar hal egész évben rendelkezésre áll, azonban a lakosság halfogyasztása a legtöbbet fogyasztó országokhoz képest alacsony, tizedannyi hal fogy egy évben, az európai fogyasztás mintegy harmada.