Állattenyésztés

Nőtt a sertés-, csökkent a baromfi vágások száma

Magyar Idők

Több sertést és juhot dolgoztak fel tavaly az országban, míg marhából és baromfiból kevesebb került a vágóhidakra. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentése szerint az elmúlt évben 2,5 százalékkal esett vissza a szarvasmarha-feldolgozás.

Egy hónapban átlagosan 4400 tonnányi marhát dolgoztak fel, egyedül a november volt kiemelkedő időszak, amikor a vágások mértéke élősúlyban meghaladta az 5200 tonnát. A tavaly levágott állatok élősúlya összesen 53 400 tonna volt, míg a vágósúly 27 200 tonnát ért el, ami egyaránt háromszázalékos csökkenést jelent.

A gazdaságok többségében tehenet vágtak le, ez adta a feldolgozás 64 százalékát, míg a bikák aránya 23 százalék volt. A baromfiféléknél egyértelműen a madárinfluenza-járvány áll a jelentősnek mondható, 4,5 százalékos visszaesés hátterében. Míg csirkéből összességében egy százalékkal többet dolgoztak fel a vállalkozások, mint egy évvel korábban, kacsából 34, libából pedig 17 százalékkal került kevesebb a vágóhidakra. Pulykából 6,9 milliót vágtak 2017-ben, hat százalékkal kevesebbet, mint a bázisidőszakban.

A sertéspiacon ugyanakkor folytatódott a növekedés: a múlt évben összesen 4,76 millió hízó került a magyar vágóhidakra, ami csaknem 80 ezerrel, 1,7 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. A sertéstartás jövőjét illetően bizakodásra ad okot, hogy az előző évhez képest lényegesen kevesebb anyakocát vágtak le az országban, számuk az előző évi 105 700-ról 83 600-ra csökkent. Juhból is többet dolgoztak fel a magyar vágóhidak, a 35 ezer levágott egyed 4 százalékkal haladja meg a 2016-ban mért szintet. Anyajuhból több mint 5200-at vágtak, az élősúly 245 tonna volt a vizsgált időszakban.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egészen furcsa viselkedést mutat a magyar házi macskák ötöde, friss kutatás fejtette meg a titkot

2025. október 31. 16:10

Biztosan sok macskatartó felfigyelt már arra, hogy a házi kedvence valahogy „más”, mint a többi cica. És ez nem véletlenül van így.

Újra felütötte fejét a madárinfluenza Magyarországon

2025. október 30. 10:10

Ismét megjelent a madárinfluenza hazánkban – a Nébih Tiszajenőn erősítette meg a H5N1 vírus jelenlétét egy közel húszezer kacsát számláló gazdaságban.

Újra pestismentes Magyarország!

2025. október 28. 10:10

Zala vármegyéből indult a fertőzés, de gyors hatósági fellépéssel sikerült megfékezni – most a nemzetközi elismerés is megérkezett.

Fenntartható tejpótló, ami működik

2025. október 26. 16:10

A HP 100 enzimkezelt szójafehérje hozza a tejfehérje teljesítményét, miközben olcsóbb és fenntarthatóbb.

Jól kezdték az évet a hazai vágóhidak

2018. május 28. 07:43

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentése szerint az üzemekben 11 százalékkal több szarvasmarhát, 1,7 százalékkal több sertést és 15 százalékkal több baromfifélét dolgoztak fel az első negyedévben, mint az előző év azonos időszakában.

Húsüzemi dolgozók fertőződtek meg Romániában

2020. július 21. 08:34

Az üzem Temes megyében található, a termelés csak egy alapos fertőtlenítés és a dolgozók újabb tesztelése esetén indulhat újra.

Tovább csökken a sertés- és szarvasmarha-állomány az EU-ban

2024. október 8. 13:10

Az állatállomány-összeírások legfrissebb eredményei szerint 2024-re tovább csökkent a sertés- és szarvasmarha-állomány az Európai Unióban.

Miért egészséges a sertéshús?

2019. március 14. 09:36

Mint minden egészséges ételnek, a vörös húsnak, köztük a sertéshúsnak is fontos szerepe van a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásban.