Állattenyésztés

Íme, a példa: sikeres üzlet lehet a földigiliszta-tenyésztés

Agrofórum Online

Az emberek évszázadok óta tenyésztenek földigilisztákat a talaj javításához, szerves anyagok lebontásához vagy komposzt előállítása érdekében. Egy osztrák gazdálkodó ebből jól futó vállalkozást csinált, amely a kutatók figyelmét is felhívta magára.

Alfred Grand az alsó-ausztriai Tullnban él, és már a középiskola, tehát évtizedek óta foglalkozik földgilisztákkal. A legtöbb tudásra azonban tapasztalat útján tett szert, ő maga úgy mondja, hogy a giliszták, és nem az egyetem képezte. Idővel nemcsak az ő kutatás iránti elkötelezettsége nőtt meg, hanem a tudósok is egyre inkább felfigyeltek a gazdaságára. Ez késztette arra, hogy még abban az évben áttérjen a biotermesztésre.

Gilisztakomposzt két lépcsőben

Grand két lépcsőben állít elő földigiliszta-komposztot. Először is egy komposztálótérben forró komposztálást végeznek. (A termofil komposzt készítése során a hőmérséklet eléri a 65 °C-ot, vagy akár meg is haladja. Ez biztosítja, hogy a gyommagvak, a növényi és emberi kórokozók elpusztuljanak vagy deaktiválódjanak.)

A következő lépésben az anyagot a földigilisztáknak adagolják. Ez egy csarnokban, egy hosszú fóliaalagútban történik, ahol folyamatos a „munka”. A felszínre újabb és újabb réteg komposztot terítenek. A fóliaalagút valójában két darab, 1 méter magas acéllábakon álló, közel 40 méter hosszú vályú, amelyekben a komposzt és a több millió giliszta található.

Az állatok igényeinek biztosítása a termelés alapja

A gazda feladata, hogy fenntartsa a megfelelő környezeti feltételeket a giliszták számára, és jól érezzék magukat. Ez elegendő táplálékot, nedvességet, oxigént jelent – gyakorlatilag mindent, amire a gilisztáknak szükségük van. Mint minden területen az állattenyésztésben, minél jobban érzik magukat, annál termelékenyebbek az állatok, és annál jobban szaporodnak.

A legtöbb gilisztafaj a felső humuszrétegekben szeret élni. Ezt a tulajdonságukat használják ki azzal, hogy a felszínre terítik a mulcsréteget táplálék formájában. A giliszták mindig a friss anyagban táplálkoznak. Ez lehetővé teszi, hogy egy megfelelő eszközzel rendszeresen vékony rétegeket távolítsanak el a kész komposztból. Az egész rendszer felülről lefelé működik.

A „betakarítás” télen-nyáron folyamatos. A kész anyagot 3 mm-esre szitálják, és szerves trágyaként, tőzegmentes termesztőközegként, talajadalékként vagy komposztkivonatként forgalmazzák. A termékeket már a nagy kiskereskedelmi láncok árusítják. A földigilisztákra is nagy a kereslet. Többnyire nagyobb méretű gilisztákat értékesítenek, mivel ezeket könnyebb tenyészteni és forgalmazni, de általában nem őshonosak Közép-Európában.

A különleges mikrobiom a kutatókat is érdekli

A kutatás is fontos Alfred Grand számára. Nagyon érdekli a vetőmagok folyékony, tápanyagokban és micéliumban gazdag földigiliszta-humusszal történő csávázása. A csávázással ugyanis a mikroorganizmusok pontosan oda kerülnek, ahol a legnagyobb hatást fejtik ki. A gyökereken tenyésznek tovább, ezáltal a talaj élővilága változatosabbá, a növények pedig egészségesebbé válnak.

A forró korhasztásos komposztban kevés mikroba marad életben. Viszont amikor a földigiliszták feldolgozzák, a komposzt az ő mikrobiomjukkal gazdagodik. Egy kutatási projektben ezt a mikrobiomot izolálnák a földigiliszta-humuszból, és juttatnák a vetőmagra. A terméket pedig akár önmagában, akár már a csávázott vetőmaggal lehetne forgalmazni.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Karácsonyi süti xilittel: tudta, hogy a kutyának halálos méreg?

2024. december 17. 09:40

Karácsonykor sok kutya kerül xilitmérgezéssel állatorvoshoz. Miért veszélyes, és mit tegyünk, ha az eb beleevett a nyírfacukros süteménybe?

Miért tart valaki manapság háztáji csirkét?

2024. december 15. 16:10

A baromfitartás sok generáció óta az életformánk része. Egy kutatásból kiderült, hogy manapság a csirkék élelmiszerforrások, de társállatok is.

Most esszük meg az éves halfogyasztás közel kétharmadát – így alakul idén az ár

2024. december 14. 10:10

Magyarországon az egy főre eső halfogyasztás évi 6,5 kilogramm, de ez még jócskán elmarad a 20 kilogrammos uniós átlagtól.

Megér egy tenyésztésre szánt borjú 130 ezer eurót?

2024. december 12. 13:10

Még a nyáron rekordáron kelt el egy borjú Németországban: valaki 130 ezer eurót adott a kis jószágért. Vajon visszajön az ára?

A metrafenon hatása a csiperketermesztésben megjelenő gomba kórokozókra

2020. május 29. 04:36

Magyarországon a legnagyobb mennyiségben csiperkegombát fogyasztunk, aminek nagy előnye, hogy nem szezonális termék, termesztése az év 12 hónapjában folyamatosan zajlik. Ez a termesztési mód azonban kedvez a gomba károsítóinak a felszaporodásban.

A komposzt tulajdonságai, eredete és alkalmazása

2023. március 4. 06:34

Mi a komposzt, miből és miképpen áll össze? Az alábbiakban mindent elmondunk, amit a komposzt létrehozásáról, felhasználásáról és alkalmazásáról tudnia kell.

Ezt tedd, hogy többé ne okozzon bosszúságot az őszi avar

2020. október 22. 08:35

Az őszi kerti munkák sokak számára inkább fáradtságot jelentenek, mint gondtalan kikapcsolódást, hiszen a lehullott falevelek folyamatos összegereblyézése kimerítő tevékenység lehet. De nem akkor, ha tudatosan és kreatívan állunk a kerti munkához!

Hogyan lesz a baromfitrágyából tápanyagforrás?

2024. október 30. 15:10

A baromfitrágya komposztként történő használata csodát tesz a kertben. De hogyan hasznosítsuk újra, hogyan lesz belőle tápanyag?