Állattenyésztés

Tehéntől a fagylaltig: saját tejből készült termékeket forgalmaz egy gazda

Agrofórum Online

Egy német állattenyésztő, a 25 éves Adrian Campen családi vállalkozásban nyitotta meg boltját, ahol egyebek mellett saját készítésű fagylaltot árulnak – közvetlenül a fogyasztóknak.

Az élelmes fiatalember még tanulmányai alatt kapta az ihletet, hogyan tudná a direkt értékesítésben rejlő lehetőségeket kiaknázni, amihez a social mediát is felhasználja, és így hirdeti a termékeit.

A kezdetekkor egy kis faház adott helyet a boltnak, mára azonban lefokozták a régi épületet raktárrá, mert megnyílt az új, háromszor nagyobb tanyabolt, ahol tejet, tojást, sajtot, fagylaltot, valamint a környékbeli gazdáktól származó húst kínálnak.

Közvetlenül a fogyasztónak

A direkt értékesítés ötlete a szakirányú mezőgazdasági képzése harmadik évében érkezett, amikor egy sertéstenyésztő telepen gyakornokoskodott. Itt látta, hogy a főnöke, a terület tulajdonosa a megtermelt húsárut közvetlenül a kiskereskedőknek értékesítette, kihagyva egy lépést az ellátási láncból és függetlenítve magát a jól ismert piaci struktúrától. Ennek hatására, ahogy Adrian befejezte az iskolát, 2021 őszén belevágott a direkt értékesítésbe.

Az üzlet egy szórólappal indult, amelyen a gazdálkodóknak franchise-rendszerben kínáltak segítséget a saját gyártású fagylalt előállításához. Csak meg kellett vásárolni a franchise-t, és készen kapták a fagylaltkészítéshez szükséges eszközöket: a fagylaltkészítő gépet, recepteket, csomagolóanyagokat, címkét. Így ha az előírtak szerint jártak el, a végtermék minősége biztosított volt. Megkezdődött a fagylaltgyártás.

Évi 30 ezer adag fagylalt

A gazdálkodó édesanyja a „fagylaltfelelős”, szinte teljese állásban az üzletben dolgozik, de a többi családtag is besegít. Nyáron tíz-, télen négyféle ízt árulnak, ennek köszönhetően 2022-ben már 10 ezer liter tejet tudtak saját maguk feldolgozni, és 30 ezer adag (100 ml egy adag) fagylatot adtak el – 2023-ban még ennél is többet.

2023 óta magas, 4% feletti zsírtartalmú pasztőrözött friss tejet is kínálnak, noha ez utóbbira a kereslet még meglehetősen kicsi, egyelőre heti 20 liter fogy.

Ez összességében is csak a megtermelt tej 1%-a, de nagyra törő terveik vannak, és a céljuk az, hogy a teljes tejmennyiséget – pasztőrözve vagy feldolgozva – direkt értékesítéssel el tudják adni, akár az állatállomány csökkentésével is.

Tedd magad láthatóvá!

Persze mindez rengeteg nem mezőgazdasági feladattal is jár, a marketing idő- és energiaigényes folyamat. A social media megjelenésen túl arculatépítés, fesztiválokon, vásárokon árusítás is a részét képezi, hiszen ha nem ismerik a terméket fogyasztók, nem is vásárolnak belőle. Mindeközben Adrian a szakmájától sem szeretne megválni, hiszen a gazdálkodás szívügye. 

Szívesen látják a boltban nemcsak a helyieket, hanem a betérő kirándulókat, bicajosokat is, akik örülnek a lehetőségnek, hiszen számukra a friss, helyi termék a szupermarketek művinek tűnő kínálata után különleges, autentikus élményt jelent.

(Fotó: CathFrances/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Karácsonyi süti xilittel: tudta, hogy a kutyának halálos méreg?

2024. december 17. 09:40

Karácsonykor sok kutya kerül xilitmérgezéssel állatorvoshoz. Miért veszélyes, és mit tegyünk, ha az eb beleevett a nyírfacukros süteménybe?

Miért tart valaki manapság háztáji csirkét?

2024. december 15. 16:10

A baromfitartás sok generáció óta az életformánk része. Egy kutatásból kiderült, hogy manapság a csirkék élelmiszerforrások, de társállatok is.

Most esszük meg az éves halfogyasztás közel kétharmadát – így alakul idén az ár

2024. december 14. 10:10

Magyarországon az egy főre eső halfogyasztás évi 6,5 kilogramm, de ez még jócskán elmarad a 20 kilogrammos uniós átlagtól.

Megér egy tenyésztésre szánt borjú 130 ezer eurót?

2024. december 12. 13:10

Még a nyáron rekordáron kelt el egy borjú Németországban: valaki 130 ezer eurót adott a kis jószágért. Vajon visszajön az ára?

A kamarának így nem tetszik az Európai Zöld Megállapodás

2021. április 21. 08:42

A V4+ országok agrárkamarái átfogó hatásvizsgálat nélkül megalapozatlannak és kockázatosnak tartják a Közös Agrárpolitika reformjának, valamint a „Termőföldtől az Asztalig” és a Biodiverzitás stratégiák véglegesítését.

Töltött paprika - pontyból

2019. március 10. 07:24

Nagyböjtben a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) kampányt indít a halfogyasztás népszerűsítésére.

Csörögefánk

2018. február 16. 08:07

Az idei év felfedezése számomra a csörögefánk. Az első kísérlet óta már nem is tudom, hányszor készült, de egyértelmű favorit lett.

Sajtos-tejfölös tepsis hús hagymás krumplipürével

2017. december 1. 15:58

Ilyen egy tökéletes hétvégi ebéd. Könnyen összeállítható, nincs benne titokzatos hozzávaló, nem is telik sok időbe az elkészítése.