Állattenyésztés

Tényleg tesznek szamárhúst a téliszalámiba?

Agrofórum Online

Ami az alkoholos italok között a Zwack, az a húskészítmények közül a Pick téliszalámi, amely több mint 150 éves múltra tekinthet vissza. De mi az, ami egyedeivé, időtállóvá teszi ezt a terméket? És mitől téli a szalámi? Valóban előfordul, hogy külföldön kedvezőbb áron juthatunk hozzá a nemzeti büszkeségünkhöz? Igyekszünk mindezeket az alábbiakban megválaszolni.

Mint arról több forrás is megemlékezik, az 1800-as években még gyakorlatilag nem létezett professzionális húsfeldolgozás hazánkban. A legnagyobb problémát a tartósítás jelentette, vagyis az, hogy az elkészített termékek igen hamar megavasodtak, fogyaszthatatlanná váltak.

Olasz hatás

Nem először, és közel sem utoljára, Itáliából érkezett el hozzánk a gasztronómiai iránymutatás, olasz gesztenyesütők közvetítésével. Az olasz gesztenyesütők ugyanis télen, tehát a disznóvágás évszakában rendszeresen felkeresték hazánkat és erre az útra velük tartott szalámijuk is. Az első hazai szaláminak tekinthető húskészítményt, némi magyarosítást követően (értsd: fűszerezés) 1850-ben Pesten gyártotta az olasz gesztenyesütő, Piazzoni.

Sz, mint szalámi, sz, mint Szeged 

A szalámikészítés és Szeged összekapcsolásához szükség volt egy cseh-morva származású mesterre, olasz vendégmunkásokra és a Tiszára, pontosabban annak levegőjére is. Pick Márk a 19. század második felében nyitotta meg terményüzletét, emellett paprikaőrléssel és kereskedéssel is foglalkozott.

Majd olasz vendégmunkások szaktudására  támaszkodva 1878-tól telente kezdett el szalámit készíteni. Azért csak szezonálisan, mert a munkásai a többi évszakban más területeken dolgoztak, így csak idénymunkára volt lehetőség. Ez egybevágott azzal, hogy a klimatizált érlelőtornyok világa előtt csak télen voltak adottak a feltételek a szalámi készítésére.

Minderre, vagyis a szezonális gyártásra utal a termék elnevezése: téliszalámi. A nagyüzemi szalámigyártás 1885-ban kezdődött el. És mi köze mindehhez a Tiszának? Az, hogy az üzemet 1900-ban áthelyezték a Felső-Tisza-partra, ugyanis ráébredtek arra, hogy a hűs tiszai levegő kedvez az érlelés folyamatának. Mindeközben a szalámi ízvilága is megváltozott, egyre kevésbé hasonlított az olasz termékekre, kialakult a receptúra, amelyet azóta is hét pecsét alatt őriznek. 

Elismerve 

1906-ban az alapító legidősebb fia társtulajdonos lett, ezzel kezdetét vette az új korszak, a Pick számtalan elismerést kapott, ezek közül is kiemelkedik a brüsszeli világkiállítás nagydíja, amelyet  1935-ben vitt haza  Szegedre.

Számtalan technikai fejlesztés kellett mindehhez, hogy csak párat említsünk: 1929-ben vízzel hűtött levegőt vezetnek az egyik füstölőbe, amely így használhatóvá válik mesterséges érlelésre melegebb időben is. 1939-ben, több évig tartó kísérletezést után, sikerül nyáron is szalámit előállítani. Ezzel az innovációval a cég újabb komoly piaci előnyökre tett szert a versenytársakkal szemben. 

Hét pecsét alatt

A titkos, azóta is őrzött receptről annyit lehet tudni, hogy a téliszalámi csak nagysúlyú sertésből készülhet. Ennek az a magyarázata, hogy azok érettebbek, ízletesebbek. Rendkívül lényeges, hogy a húst nem darálják, hanem vágják, mindezt azért, hogy a szövetek ne sérüljenek.

Sokáig élt a legenda, hogy a Pick téliszalámi szamárhúst is tartalmaz. Olaszországban valóban kevernek a szalámikba olykor szamárhúst is, de ez Magyarországon nem válhatott elterjedtté, nincs olyan kiterjedt szamárállományunk.

Az ún. fűszerszobában mérik ki a szalámihoz szükséges hozzávalókat, az, hogy miből mennyit, már a titok része. Ez követően óriáskeverőkbe kerül a szalámipaszta, majd bélbe töltik azt. Miután ez megtörtént, jön a füstölő, ez nemcsak tartósítja, de ízesíti is a szalámit. Meghatározó a füstölés ideje, módja, ez ugyanis két hétig történik, kizárólag gondosan válogatott, két évig szárított bükkfa hasábokon.

Két hét múltával a szalámirudak az érlelőkamrákba kerülnek. Felületükön ekkor alakul ki a speciális légáramlat, a páratartalom, a hőmérséklet mellett a közel 100 napig tartó érlelést követően a hófehér nemespenész, amely a téliszalámi védjegye. A rudak felületét 3 hónap alatt fedi be ez a jellegzetes nemespenész.

Drága kincs

Több szempontból is az. A Pick márkanév alatt számos szalámit találhatunk, így nem célszerű azok árát összehasonlítani, hiszen eltérő minőségű termékekről van szó. Az árképzés nagyban függ az érlelési időtől és a hústartalomtól.

Külföldön járva meglepetten tapasztalhatjuk azt, hogy nemzeti büszkeségünkhöz bizony jóval elérhetőbb áron is hozzájuthatunk, mint idehaza.

Minderre leginkább (abban az esetben, ha ugyanabba a kategóriába tartozó szalámikról van szó) az egyes országokban érvényes áfakulcsok eltérő mértéke szolgál magyarázattal. Németországban a szalámi áfája 7%, Ausztriában 10%, Magyarországon pedig  ez a szám 27%.

A gyártó véleménye szerint szerepet játszhat az eltérő árazási gyakorlat is. Mindemellett, hangsúlyozza a cég, a termék árképzésében komoly szerepe van az előállítási és logisztikai költségek drasztikus emelkedésének, az energiahordozók árának a megtöbbszörözésének, a csomagolóanyag és gépalkatrész költségek drasztikus emelkedésének is.  

Ami külsőleg összetéveszthetetlenné teszi a téliszalámit :

  • A terméket körbefutó, spirális, nemzetiszínű szalag
  • A PICK logóval ellátott fém plomba
  •  A celofáncsomagolás piros zárószalagja
  •  A szalámirúd végén lévő aranyszínű záróklipsz
  • A jellegzetes nemespenész

Díjak az elmúlt századokból 

  • 1888: Pick Márk termékei Pécsett, az Általános Mű-, Ipar-, Termék- és Állatkiállításon „haladás és kivitelképességéért” aranyérmet nyernek.
  • 1890: Aradon, az Alföldi és Dél-magyarországi Általános Kiállításon Nagyérem és oklevél jutalmazza a termék versenyképességét.
  • 1900: Párizsi Világkiállításon bronzérem.
  • 1927: A PICK gyár nemzetközileg elismert minőségét Szalonikiben értékelő diplomával jutalmazzák.
  • 1935: Brüsszelben a Világkiállításon elismerő oklevéllel jutalmazzák a cég gyártmányait.
Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egységesítés a szarvasmarha-genetikában: új irányt mutat az EU

2025. augusztus 17. 14:10

Az Európai Unió új, egységes tenyészérték-rendszert vezet be, amely forradalmasíthatja a szarvasmarhatenyésztést.

Minőségi bála: szívvel-lélekkel-tapasztalattal + videó

2025. augusztus 5. 16:10

Komjáthi Gábor hazánk legnívósabb lovardáit, és egyik legszínvonalasabb tejelő tehenészetét látja el bálákkal, és garanciát is vállal.

Megelőzés a kulcs: az oltás időpontja dönt

2025. július 28. 16:10

A szarvasmarhák légzőszervi betegségének visszaszorítása a borjak választás előtti elővakcinázásával jelentős előnyt jelent.

Hazánk újra madárinfluenza‑mentes – mit jelent ez a gyakorlatban?

2025. július 22. 08:10

Július 5-től hazánk hivatalosan is mentes a madárinfluenzától – ez fontos mérföldkő az állattenyésztők és az exportpiacok számára.

A magyar kultúra és gasztronómia remekeivel ismerkednek Brüsszelben

2019. június 30. 10:10

A belvárosi Cinquantenaire parkban immár harmadik alkalommal megrendezett HUNGAstRY, kultúra és gasztronómia fesztiválon játékos és zenés gyerekprogramokkal, kézműves-foglalkozással, borkóstolóval és gasztrobemutatóval is várják az érdeklődőket.

Banyaerdő, a vállalkozás, amely harmóniában van a természettel

2022. november 12. 13:36

„Amikor egy gombaszakellenőr, Nagy Krisztina és egy biológus, Priksz Gábor találkozik, akkor jó esetben egy erdővel, gombákkal, gombás ételekkel teli könyv születik, mint ahogy ez most meg is történt. Hiszünk abban, hogy a felelős erdőhasználat, a felelős gombagyűjtés mindenki érdeke, hiszen természeti értékeinket óvni, védeni és természetesen ízlelni kell.”

Almaecet házilag, ha sok az almánk

2023. szeptember 25. 05:40

Sokan a diétás étrendjük részeként ismerik, vannak, akik egészségmegőrzés érdekében alkalmazzák, de az biztos, hogy igazi kincs otthon az almaecet. Mi kell az almaecethez? Nézzünk is egy receptet!

Legyen saját fűszerkertünk - 4. rész

2019. május 29. 12:52

Hol nevelhetjük házikertünkben sikeresen a bazsalikomot, a citromfüvet és a mentát? Mi a különlegessége ezeknek a fenséges illatú növényeknek, és milyen ínyencségek ízesíthetők ezekkel a fűszernövényekkel?