6℃ 4℃
december 12. Gabriella, Johanna, Franciska
Életmód, gasztronómia

4 ínycsiklandó céklás recept, melyeket ki kell próbálni

Agrofórum Online

A cékla igazi konyhai kaméleon: egyszerre lehet belőle tradicionális borscs, elegáns saláta, színes hummusz vagy ropogós chips. 

Nemcsak élénk színével, hanem sokoldalúságával is lenyűgözi a gasztronómia szerelmeseit, a tányéron mindig új arcát mutatja.

Vitaminbomba, ami a szívre és az emésztésre is jótékony

A cékla fogyasztása számos egészségügyi előnyt kínál, ezért érdemes rendszeresen beilleszteni az étrendjébe. Magas antioxidáns-tartalma segíthet a sejtek védelmében, miközben gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, többek között folátban, káliumban és vasban.

Természetes nitrátjai támogathatják a vérkeringést és a sportteljesítményt, így energikusabbnak érezheti magát. Rostban bővelkedik, ezért hozzájárulhat az emésztés egyensúlyához, miközben alacsony kalóriatartalma miatt diétába is beilleszthető.

Klasszikus kelet-európai leves, modern tápanyagokkal

A borscs Kelet-Európa legismertebb céklás levese, amely gazdag zöldségeivel és különleges, édeskés-savanykás ízvilágával igazi klasszikusnak számít. Elkészítésekor a cékla mellett káposzta, répa, burgonya és hagyma kerül az edénybe, majd lassú főzéssel és citromlével vagy ecettel ízesítve nyeri el jellegzetes színét és frissességét. A legjobb eredményt közepes méretű, feszes, sötétvörös gumókkal érheti el, amelyek nem rostosak, hanem húsosak és zamatosak.

Fontos, hogy a céklát ne főzze túl sokáig! A hosszan tartó hőhatás csökkenti a C-vitamin és az antioxidánsok mennyiségét. A savanyítás nemcsak az ízeket élénkíti, hanem segít megőrizni a cékla értékes színanyagait és tápanyagait is. Ha a céklát reszelve vagy a főzés végén adjuk hozzá, akkor a benne lévő nitrátok jobban érvényesülnek, támogatva a vérkeringést és a vitalitást.

A közel-keleti kedvenc újragondolva, extra immunerővel

A céklahummusz a klasszikus közel-keleti krém modern változata, amely a csicseriborsó selymességét a cékla édeskés, földes ízével ötvözi. Elkészítéséhez a céklát puhára főzve vagy sütve érdemes használni, majd tahinivel, fokhagymával, citromlével és olívaolajjal pürésítve születik meg a különleges, élénk színű fogás.

Elkészítéséhez a céklát puhára főzve vagy sütve érdemes használni

A legjobb eredményhez közepes méretű, friss, lédús céklát válasszon, amely nem túl öreg, így nem veszít az ízéből és beltartalmi értékéből! Itt is fontos, hogy semmiképp se főzze túl sokáig, hogy megmaradjanak azok az értékei amelyek támogatják az immunrendszer működését!  Friss citromlé hozzáadása pedig nemcsak az ízeket emeli ki, hanem hozzájárul a cékla színének és tápanyagainak megőrzéséhez is.

Probiotikus finomság, ami a bélflórát is védi

A marinált vagy savanyított cékla igazi klasszikus köret, amely nemcsak ízletes, hanem számos jótékony hatással is rendelkezik. Elkészítéséhez a céklát megfőzve vagy héjában megsütve szeleteljük fel, majd ecetes, fűszeres lébe tesszük, ahol néhány nap alatt átveszi a savanykás aromákat. A legjobb, ha fiatal, zsenge gumókat választ, mert ezek hamarabb átveszik a pác ízeit, és állaguk is roppanósabb marad.

Fogyasztásával a szervezet antioxidáns-védelme is erősödhet

A pácléhez adott fűszerek – például kömény, babérlevél vagy szegfűszeg – nemcsak az ízvilágot gazdagítják, hanem hozzájárulnak az emésztés támogatásához is. Külön figyelmet érdemel, hogy a cékla pácolása során a színanyagok és az antioxidánsok jól megőrződnek, így fogyasztásával a szervezet antioxidáns-védelme is erősödhet. A savanyított változat ráadásul probiotikus hatásával segíti a bélflóra egyensúlyát, így ez a készítési mód egyszerre finom és egészséges választás.

Egészséges nassolnivaló, ami ropogtatva is táplál

A céklachips az egyik legegyszerűbb és legtrendibb módja annak, hogy egészséges nassolnivalót készítsen ebből a különleges zöldségből. Elkészítéséhez a céklát vékonyra kell szeletelni, majd kevés olívaolajjal megkenve alacsony hőfokon, lassan sütni, amíg ropogós nem lesz. A legjobb, ha kemény húsú, élénk színű gumókat választ, mert ezek egyenletesebben sülnek, és intenzívebb ízt adnak.

Fontos, hogy a szeletek vastagsága közel azonos legyen, így elkerülhető a túlszáradás vagy az alulsülés. A chips készítésekor figyeljen arra, hogy a hőmérséklet ne legyen túl magas, mert a túlzott hőhatás csökkenti a cékla értékes antioxidánsait. A lassú sütés viszont megőrzi a gumó rosttartalmát és ásványi anyagait, így a végeredmény nemcsak ízletes, hanem a szervezet számára hasznos tápanyagokban is gazdag.

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Napi 1000 liter vizet teremtettek a semmiből, valóságos csoda történt

2025. december 12. 09:10

2,2 milliárd ember nem jut megfelelő, egészséges ivóvízhez a Földön. Nekik is megoldást jelenthet egy új, amerikai-izraeli találmány, amely zéró energiabefektetéssel működik. Valódi csoda!

Szénsavas vízzel öntözve sokat ártok a szobanövényeknek? A válasz meglepő lesz

2025. december 10. 16:10

A kissé állott, szobahőmérsékletű esővíz talán a legjobb a szobanövények öntözéséhez, ám ez nem mindenki számára elérhető. Ilyenkor jönnek elő a különleges alternatívák.

Olcsó karácsonyi trükkök: ünnepi klasszikusok diómentesen, recepttel

2025. december 10. 08:10

Idén a dió ára sokakat sokkol, de a karácsonyi sütésről ezért még nem mondunk le. Kipróbált receptjeinkkel könnyen pótolható az alapanyag.

Különös objektumok emelkedtek a zalai városban, mindenki a csodájukra jár

2025. december 9. 09:10

Karácsony előtt megsokasodnak a „csodák” az országban, már csak azért is, mert az emberek könnyebben jótékonykodnak, mint máskor.

Cékla kisokos: így választja ki a legjobbat!

2025. október 14. 08:10

A cékla igazi őszi vitaminforrás – de csak akkor, ha jól választjuk ki. Mutatjuk, mire figyeljünk a piacon!

Szuperélelmiszer a magyar földekről: a cékla

2023. november 8. 14:10

Igazi szuperélelmiszer terem a magyar földeken, a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag céklát egyre nagyobb területen termesztik a gazdálkodók – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeB közös piaci körképéből. A siker nem véletlen, hiszen egyre többen ismerik fel a sokoldalúan elkészíthető zöldség előnyeit.

Mik az érés jelei a céklánál?

2025. szeptember 13. 04:37

Több fajta céklát is vetettem kertembe, mikor kell melyiket kiszedni? Mik az érés jelei?

Meddig szüretelhetünk még a veteményesben?

2022. október 16. 05:37

Ősszel egyre többen kérdezik tőlem is, hogy mi vajon meddig szüretelünk? Titkon mindig reménykedünk a hosszú indiánnyárban, azért a korai fagyok bekavarhatnak a mi elképzeléseinkbe is.