Életmód, gasztronómia

4 ínycsiklandó céklás recept, melyeket ki kell próbálni

Agrofórum Online

A cékla igazi konyhai kaméleon: egyszerre lehet belőle tradicionális borscs, elegáns saláta, színes hummusz vagy ropogós chips. 

Nemcsak élénk színével, hanem sokoldalúságával is lenyűgözi a gasztronómia szerelmeseit, a tányéron mindig új arcát mutatja.

Vitaminbomba, ami a szívre és az emésztésre is jótékony

A cékla fogyasztása számos egészségügyi előnyt kínál, ezért érdemes rendszeresen beilleszteni az étrendjébe. Magas antioxidáns-tartalma segíthet a sejtek védelmében, miközben gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, többek között folátban, káliumban és vasban.

Természetes nitrátjai támogathatják a vérkeringést és a sportteljesítményt, így energikusabbnak érezheti magát. Rostban bővelkedik, ezért hozzájárulhat az emésztés egyensúlyához, miközben alacsony kalóriatartalma miatt diétába is beilleszthető.

Klasszikus kelet-európai leves, modern tápanyagokkal

A borscs Kelet-Európa legismertebb céklás levese, amely gazdag zöldségeivel és különleges, édeskés-savanykás ízvilágával igazi klasszikusnak számít. Elkészítésekor a cékla mellett káposzta, répa, burgonya és hagyma kerül az edénybe, majd lassú főzéssel és citromlével vagy ecettel ízesítve nyeri el jellegzetes színét és frissességét. A legjobb eredményt közepes méretű, feszes, sötétvörös gumókkal érheti el, amelyek nem rostosak, hanem húsosak és zamatosak.

Fontos, hogy a céklát ne főzze túl sokáig! A hosszan tartó hőhatás csökkenti a C-vitamin és az antioxidánsok mennyiségét. A savanyítás nemcsak az ízeket élénkíti, hanem segít megőrizni a cékla értékes színanyagait és tápanyagait is. Ha a céklát reszelve vagy a főzés végén adjuk hozzá, akkor a benne lévő nitrátok jobban érvényesülnek, támogatva a vérkeringést és a vitalitást.

A közel-keleti kedvenc újragondolva, extra immunerővel

A céklahummusz a klasszikus közel-keleti krém modern változata, amely a csicseriborsó selymességét a cékla édeskés, földes ízével ötvözi. Elkészítéséhez a céklát puhára főzve vagy sütve érdemes használni, majd tahinivel, fokhagymával, citromlével és olívaolajjal pürésítve születik meg a különleges, élénk színű fogás.

Elkészítéséhez a céklát puhára főzve vagy sütve érdemes használni

A legjobb eredményhez közepes méretű, friss, lédús céklát válasszon, amely nem túl öreg, így nem veszít az ízéből és beltartalmi értékéből! Itt is fontos, hogy semmiképp se főzze túl sokáig, hogy megmaradjanak azok az értékei amelyek támogatják az immunrendszer működését!  Friss citromlé hozzáadása pedig nemcsak az ízeket emeli ki, hanem hozzájárul a cékla színének és tápanyagainak megőrzéséhez is.

Probiotikus finomság, ami a bélflórát is védi

A marinált vagy savanyított cékla igazi klasszikus köret, amely nemcsak ízletes, hanem számos jótékony hatással is rendelkezik. Elkészítéséhez a céklát megfőzve vagy héjában megsütve szeleteljük fel, majd ecetes, fűszeres lébe tesszük, ahol néhány nap alatt átveszi a savanykás aromákat. A legjobb, ha fiatal, zsenge gumókat választ, mert ezek hamarabb átveszik a pác ízeit, és állaguk is roppanósabb marad.

Fogyasztásával a szervezet antioxidáns-védelme is erősödhet

A pácléhez adott fűszerek – például kömény, babérlevél vagy szegfűszeg – nemcsak az ízvilágot gazdagítják, hanem hozzájárulnak az emésztés támogatásához is. Külön figyelmet érdemel, hogy a cékla pácolása során a színanyagok és az antioxidánsok jól megőrződnek, így fogyasztásával a szervezet antioxidáns-védelme is erősödhet. A savanyított változat ráadásul probiotikus hatásával segíti a bélflóra egyensúlyát, így ez a készítési mód egyszerre finom és egészséges választás.

Egészséges nassolnivaló, ami ropogtatva is táplál

A céklachips az egyik legegyszerűbb és legtrendibb módja annak, hogy egészséges nassolnivalót készítsen ebből a különleges zöldségből. Elkészítéséhez a céklát vékonyra kell szeletelni, majd kevés olívaolajjal megkenve alacsony hőfokon, lassan sütni, amíg ropogós nem lesz. A legjobb, ha kemény húsú, élénk színű gumókat választ, mert ezek egyenletesebben sülnek, és intenzívebb ízt adnak.

Fontos, hogy a szeletek vastagsága közel azonos legyen, így elkerülhető a túlszáradás vagy az alulsülés. A chips készítésekor figyeljen arra, hogy a hőmérséklet ne legyen túl magas, mert a túlzott hőhatás csökkenti a cékla értékes antioxidánsait. A lassú sütés viszont megőrzi a gumó rosttartalmát és ásványi anyagait, így a végeredmény nemcsak ízletes, hanem a szervezet számára hasznos tápanyagokban is gazdag.

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az állati zsíroktól nem kell félni? Ezt mondják a kutatók

2025. szeptember 15. 14:10

Az állati zsírok évtizedekig száműzöttek voltak az egészséges táplálkozásból. Ma azonban újra terítéken vannak – szó szerint is.

4 zseniális nyers cukkini recept pillanatok alatt

2025. szeptember 11. 11:10

Egészséges nassolás és könnyű saláták – mutatjuk, hogyan készíthet nyers cukkiniből gyors, ízletes fogásokat.

A csipkebogyó így őrzi meg erejét: szüret és feldolgozás szabályai

2025. szeptember 6. 14:10

A csipkebogyó gazdag C-vitamin-tartalma miatt értékes gyógynövény. A megfelelő időben szedve és feldolgozva egész télen kincset ér.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

Milyen kórokozó okozza a cékla levelein megjelenő foltosodást?

2023. szeptember 11. 04:36

Nyár végén kör alakú foltokat figyeltem meg a cékla levelein. Mi okozza ezt az elváltozást? Képet mellékelten küldök.

Nyugodtan a földben lehet hagyni télire ezeket a zöldségeket

2024. november 16. 14:10

Megfelelő takarással ezek a növények a talajban hagyva is frissek maradhatnak, így akár télen is folyamatosan fogyaszthatók.

Céklaszendvics

2019. augusztus 2. 06:25

Ez az étel nem csak látványos és finom, hanem nagyon egészséges is.

Értékes zöldségnövényeink II. rész

2018. július 27. 11:07

Burgonyafélék, hagymafélék, gyökérzöldségek. Fogyasszuk őket is hasonlóan rendszeresen, mert egészségesek, kiskertekben is sikeresen termeszthetők hazánkban – kis odafigyeléssel. De pontosan miért is értékesek számunkra?