Életmód, gasztronómia

A halból készült tej előnyei

Agrofórum Online

A New York Post beszámolója szerint Indonéziában már forgalomban van az a „tej”, aminek az alapanyaga – fogalmazzunk így – több mint meglepő.

Mivel az országban túl kevés a tejelő szarvasmarha ahhoz, hogy elég legyen a helyiek tejigényének kielégítésére, más forrással próbálkoznak. A tengerparti országban ugyanis érthető módon bőségesen áll rendelkezésre tengeri hal.

A halat porrá őrlik és haltejjé dolgozzák fel

Ezért a halakat, elsősorban a kisebb példányokat és a kevésbé értékes fajokat nem frissen árusítják, hanem finom, fehér, fehérjében gazdag porrá őrlik. Ezt aztán cukorral és eperrel vagy csokoládéval ízesítik. Állítólag ezután már csak vizet kell hozzáadni – és kész is van a „haltej”.

Igen, bár magyarul a haltej eredetileg a halikrát jelenti, bizony ez a termék halból készült tejpótló, más néven haltej. A gyártó pedig, amely havonta 90 tonna olyan halat dolgoz fel, amely senkinek sem kell, azt állítja, a terméke olyan ízű, mint a rendes tej.

Már az indiai iskolákban is felfigyeltek erre a kiváló fehérjeforrásra. Ugyanis a haltej telítetlen zsírsavakban gazdag, allergénektől mentes és könnyen emészthető.

A hal mint helyettesítő termék

De persze itt is, mint minden területen, az innovációt az első öröm és érdeklődés után a kritikusok is megtalálták. Egyes táplálkozási szakértők szkeptikusak a koncepcióval kapcsolatban, mivel a tejet cukorral és mesterséges édesítőszerek hozzáadásával készítik, tehát erősen feldolgozott termékről van szó.

Még az indonéz egészségügyi miniszter is azt mondta, hogy szerinte más módon is meg lehet oldani a szarvasmarhahiányt: „Teheneket tenyészthetünk, vagy importálhatunk tejet Ausztráliából. Vagy vásárolhatunk ausztrál tehenet vagy tejipari vállalatot. Sok-sok lehetőség van, mielőtt hozzálátnánk a hal megfejéséhez” – jelentette ki.

Az viszont, hogy a fogyasztóknak ízlik-e a haltej, nem derült ki a cikkből. Mi egy halat csak viszonylag kis mennyiségben fogyasztó, tenger közelségét nélkülöző országban élve egy kicsit azért gyanakszunk, hogy a halíz mennyire áll jól a cukornak, az epernek és a csokoládénak (vagy fordítva). Persze az is lehet, hogy egy globális új kedvenc van születőben, amelyet laktózintoleranciával élők is fogyaszthatnak, és amely egyszerre biztosítja a népesség fehérjeigényét, és váltja ki az üvegházhatású gázok kibocsátásért felelős szarvasmarha-ágazatot. Ki tudja…

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tihanyban virágzik a levendula – Szedje saját kezűleg!

2025. június 12. 13:10

A tihanyi levendulásban most Ön is arathat. Gyűjtse be az illatos virágokat, és tudja meg, mi mindenre használható a lila csoda!

Ezért jobb a lassan pasztőrözött tej, mint a bolti dobozos

2025. június 8. 14:10

Az alacsony hőmérsékleten és hosszabb ideig pasztőrözött tej újra reflektorfénybe került. De mitől jobb ez a módszer, mint az ipari gyorspasztőrözés? Nézzük a különbségeket!

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Így védhetjük meg a sertéseket az istállólegyektől

2024. június 3. 08:40

Az istállólégy higiéniai probléma, mivel betegségeket terjeszt a sertés- és szarvasmarha-istállóban, másrészt a termelékenységet is csökkenti.

Mélyponton a szarvasmarha-állomány Ausztriában

2021. február 25. 06:17

Miután Ausztriában a szarvasmarhák száma 2019-ben olyan alacsony szintre csökkent, amilyen alacsonyan a második világháború óta nem járt, a gazdák 2020-ban újabb csökkenést regisztráltak.

A víz jelentősége a szarvasmarhaistállóban

2024. március 11. 08:10

A víz létfontosságú a szarvasmarhák számára, így az azzal való spórolás hamar negatív hatással lehet az állatok teljesítményére és egészségére.

Kéknyelv-betegség: szarvasmarha-szállítmányok rekedtek a tengeren

2021. február 27. 05:37

A kéknyelv-betegség gyanúja miatt rekedt a hajón, csaknem ezer spanyol szarvasmarha.