30℃ 18℃
június 2. Kármen, Anita, Péter, Marcellinusz
Életmód, gasztronómia

A halból készült tej előnyei

Agrofórum Online

A New York Post beszámolója szerint Indonéziában már forgalomban van az a „tej”, aminek az alapanyaga – fogalmazzunk így – több mint meglepő.

Mivel az országban túl kevés a tejelő szarvasmarha ahhoz, hogy elég legyen a helyiek tejigényének kielégítésére, más forrással próbálkoznak. A tengerparti országban ugyanis érthető módon bőségesen áll rendelkezésre tengeri hal.

A halat porrá őrlik és haltejjé dolgozzák fel

Ezért a halakat, elsősorban a kisebb példányokat és a kevésbé értékes fajokat nem frissen árusítják, hanem finom, fehér, fehérjében gazdag porrá őrlik. Ezt aztán cukorral és eperrel vagy csokoládéval ízesítik. Állítólag ezután már csak vizet kell hozzáadni – és kész is van a „haltej”.

Igen, bár magyarul a haltej eredetileg a halikrát jelenti, bizony ez a termék halból készült tejpótló, más néven haltej. A gyártó pedig, amely havonta 90 tonna olyan halat dolgoz fel, amely senkinek sem kell, azt állítja, a terméke olyan ízű, mint a rendes tej.

Már az indiai iskolákban is felfigyeltek erre a kiváló fehérjeforrásra. Ugyanis a haltej telítetlen zsírsavakban gazdag, allergénektől mentes és könnyen emészthető.

A hal mint helyettesítő termék

De persze itt is, mint minden területen, az innovációt az első öröm és érdeklődés után a kritikusok is megtalálták. Egyes táplálkozási szakértők szkeptikusak a koncepcióval kapcsolatban, mivel a tejet cukorral és mesterséges édesítőszerek hozzáadásával készítik, tehát erősen feldolgozott termékről van szó.

Még az indonéz egészségügyi miniszter is azt mondta, hogy szerinte más módon is meg lehet oldani a szarvasmarhahiányt: „Teheneket tenyészthetünk, vagy importálhatunk tejet Ausztráliából. Vagy vásárolhatunk ausztrál tehenet vagy tejipari vállalatot. Sok-sok lehetőség van, mielőtt hozzálátnánk a hal megfejéséhez” – jelentette ki.

Az viszont, hogy a fogyasztóknak ízlik-e a haltej, nem derült ki a cikkből. Mi egy halat csak viszonylag kis mennyiségben fogyasztó, tenger közelségét nélkülöző országban élve egy kicsit azért gyanakszunk, hogy a halíz mennyire áll jól a cukornak, az epernek és a csokoládénak (vagy fordítva). Persze az is lehet, hogy egy globális új kedvenc van születőben, amelyet laktózintoleranciával élők is fogyaszthatnak, és amely egyszerre biztosítja a népesség fehérjeigényét, és váltja ki az üvegházhatású gázok kibocsátásért felelős szarvasmarha-ágazatot. Ki tudja…

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

Épül az ország egyik legnagyobb sertéshizlaldája

2018. március 30. 08:01

Magyarország egyik legnagyobb sertéshizlaldáját építteti meg a magyar tulajdonú Claessens Group a Somogy megyei Böhönyén, a 4 milliárd forintos beruházással.

Beárazzák a juh- és tehénböfögést az üvegházhatású gázok csökkentése érdekében

2022. június 29. 09:17

A kormány és a mezőgazdasági közösség képviselői által összeállított tervezet szerint a gazdálkodóknak 2025-től fizetniük kell gázkibocsátásukért.

Hogy függ össze a körömápolási napló és a kézműves sajt?

2019. május 23. 03:48

A magas minőségű tejnek ma már komoly felvevő piaca van. Nem túlzás azt állitani, hogy a Hétforrás Birtokról származó tejért, és csekély mennyiségű sajtért, túróért sorban kell állniuk a vevőknek, „akik” jelenleg éttermek, kávézók, reggelizőhelyek.

Nehéz lesz a szarvasmarha-ágazatnak a kibocsátáscsökkentés

2024. június 24. 10:10

A mezőgazdaság a legnagyobb metánkibocsátó, emiatt ütköznek a környezetvédelmi és a termelői érdekek. Ki fizesse meg a kibocsátáscsökkentés árát?