Életmód, gasztronómia

Ausztriában 19 százalékos a biotej piaci részesedése

Agrofórum Online

Tavaly is növekedett az ökológiai gazdaságokban termelt tej mennyisége a szomszédos országban. A 2019-es 585 ezer tonna biotej 2,9 százalékos növekedést jelent a 2018-as esztendőhöz képest.

A teljes osztrák tejtermelésen belül  ez a mennyiség 18,6 százalékos arányt képvisel. Ezzel az aránnyal Ausztria továbbra is élenjárónak tekinthető az organikusan előállított tej tekintetében. A háztáji gazdálkodók és a tejipari vállalkozások is növelték az előállított biotej mennyiségét. Különösen a nem feldolgozásra, hanem az egyéni fogyasztásra szánt tej mennyisége emelkedett látványosan. Itt több mint 8 százalékos, azaz 9,9 millió kilogrammos pluszt mutatnak az osztrák statisztikák.

Az erős növekedéshez a pasztőrözött, legalább 3,5 százalékos zsírtartalmú tej járult hozzá, lenyűgöző 7,4 millió kilogrammos mennyiséggel – számolt be a topagrar.at honlap. A hosszabb ideig eltartható, de friss ESL tej népszerűsége tovább emelkedett Ausztriában. Hűtést igényelnek az ESL tejek. Az ESL, azaz Extend Shelf Life technológia a pasztőrözés és az ultrapasztőrözés között helyezkedik el technológiai szempontból. A hőkezelés folyamata során a tejet rövid időre 100 és 135 Celsius fok közötti hőmérsékletre melegítik fel. Ezt gyors lehűtés követi. Az eljárásnak köszönhetően a tej élvezeti értéke nem csökken, viszont az eltarthatósága több mint húsz napra emelkedik.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A méz, ami nem is virágból készül

2025. november 10. 16:10

Nem virágból származik, mégis az egyik legerősebb gyógyító méz: az erdei mézharmat tele van ásványi anyaggal és természetes antibiotikummal.

Lefagyaszthatjuk a kenyeret vagy sem? A válasz mindenkit meg fog lepni

2025. november 9. 11:10

A hűtőbe, fagyasztóba téve hosszabb időn keresztül megőrizhetjük ételeink minőségét. De vajon érdemes a kenyerekkel és más pékárukkal is így bánni?

Három módszer: így készül a tökéletes házi birsalmalé

2025. november 8. 14:10

Illatos, aranyló és egészséges – a házi birsalmalé a legjobb őszi ital, amit bárki könnyen elkészíthet otthon.

Fagyasztott gesztenye: a házi tartósítás titkai

2025. november 4. 11:10

Ne hagyja, hogy megromoljon az őszi termés! Így fagyassza le a gesztenyét, hogy télen is élvezhesse az ízét.

Gond lehet az A2 tejjel, talán mégsem egészségesebb

2024. november 9. 10:10

Egy egyetemi tanulmány szerint az A2 tej fogyasztásával nem előzhetők meg a gyulladásos eredetű bélbetegségek.

A halból készült tej előnyei

2024. december 3. 08:10

Van egy ország, ahol ugyan kevés tejelő szarvasmarha él, de egy meglepő ötlettel abból készítenek „tejet”, amiből viszont sok van: halból.

Rekordszintű uniós tejszállításokat regisztráltak tavaly

2021. március 10. 03:46

2021-ben a központi tejpiaci jelentés szerint a szállítási mennyiségek eddig jóval az előző évi szint alatt maradtak.

A tej káros hatásai – mikre figyeljen?

2024. május 28. 07:10

Az alábbiakban összegyűjtöttük a lehetséges indokokat, hogy kiknek, miért jobb inkább elkerülni, mint elfogyasztani a tehéntejet.