Életmód, gasztronómia

Ausztriában 19 százalékos a biotej piaci részesedése

Agrofórum Online

Tavaly is növekedett az ökológiai gazdaságokban termelt tej mennyisége a szomszédos országban. A 2019-es 585 ezer tonna biotej 2,9 százalékos növekedést jelent a 2018-as esztendőhöz képest.

A teljes osztrák tejtermelésen belül  ez a mennyiség 18,6 százalékos arányt képvisel. Ezzel az aránnyal Ausztria továbbra is élenjárónak tekinthető az organikusan előállított tej tekintetében. A háztáji gazdálkodók és a tejipari vállalkozások is növelték az előállított biotej mennyiségét. Különösen a nem feldolgozásra, hanem az egyéni fogyasztásra szánt tej mennyisége emelkedett látványosan. Itt több mint 8 százalékos, azaz 9,9 millió kilogrammos pluszt mutatnak az osztrák statisztikák.

Az erős növekedéshez a pasztőrözött, legalább 3,5 százalékos zsírtartalmú tej járult hozzá, lenyűgöző 7,4 millió kilogrammos mennyiséggel – számolt be a topagrar.at honlap. A hosszabb ideig eltartható, de friss ESL tej népszerűsége tovább emelkedett Ausztriában. Hűtést igényelnek az ESL tejek. Az ESL, azaz Extend Shelf Life technológia a pasztőrözés és az ultrapasztőrözés között helyezkedik el technológiai szempontból. A hőkezelés folyamata során a tejet rövid időre 100 és 135 Celsius fok közötti hőmérsékletre melegítik fel. Ezt gyors lehűtés követi. Az eljárásnak köszönhetően a tej élvezeti értéke nem csökken, viszont az eltarthatósága több mint húsz napra emelkedik.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

Aranyvessző: természetes gyógyír vagy túlértékelt csodaszer?

2025. május 9. 11:10

Az aranyvessző hazánkban is ismert gyógynövény, amelyet évezredek óta használnak különféle egészségügyi problémák enyhítésére.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

Az Aldi megvásárolta az Alföldi Tej Kokárdás márkáját

2018. február 16. 11:00

Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. megvásárolta az Alföldi Tej Kft. Kokárdás márkáját, így hazai története során először szerez tulajdonjogot egy magyar brandben.

Tejkomplexum épül Szenttamáson

2019. október 1. 10:38

A TM Zrt. beruházása 15 új munkahelyet teremt, a cégnél jelenleg 115 ember dolgozik.

Fontos magyar fejlesztés a bélgyulladások, cukorbetegség megelőzésére

2024. március 31. 10:10

A 32. Magyar Innovációs Nagydíj bíráló bizottsága sikeres innovációnak minősítette a MATE égisze alá tartozó Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. fejlesztését.

Elmaradhat az országos „bespájzolás” az árstop eltörlése előtt

2023. július 29. 09:10

Már csak pár napig van érvényben az árstop bizonyos élelmiszertermékekre Magyarországon. Akadnak olyanok, akik a szokottnál most nagyobb tételben vásárolnak, ám a pánikszerű vásárlás, a „bespájzolás” ezúttal alighanem elmarad.