21℃ 13℃
április 24. György, Fidél, Debóra
Életmód, gasztronómia

Ausztriában 19 százalékos a biotej piaci részesedése

Agrofórum Online

Tavaly is növekedett az ökológiai gazdaságokban termelt tej mennyisége a szomszédos országban. A 2019-es 585 ezer tonna biotej 2,9 százalékos növekedést jelent a 2018-as esztendőhöz képest.

A teljes osztrák tejtermelésen belül  ez a mennyiség 18,6 százalékos arányt képvisel. Ezzel az aránnyal Ausztria továbbra is élenjárónak tekinthető az organikusan előállított tej tekintetében. A háztáji gazdálkodók és a tejipari vállalkozások is növelték az előállított biotej mennyiségét. Különösen a nem feldolgozásra, hanem az egyéni fogyasztásra szánt tej mennyisége emelkedett látványosan. Itt több mint 8 százalékos, azaz 9,9 millió kilogrammos pluszt mutatnak az osztrák statisztikák.

Az erős növekedéshez a pasztőrözött, legalább 3,5 százalékos zsírtartalmú tej járult hozzá, lenyűgöző 7,4 millió kilogrammos mennyiséggel – számolt be a topagrar.at honlap. A hosszabb ideig eltartható, de friss ESL tej népszerűsége tovább emelkedett Ausztriában. Hűtést igényelnek az ESL tejek. Az ESL, azaz Extend Shelf Life technológia a pasztőrözés és az ultrapasztőrözés között helyezkedik el technológiai szempontból. A hőkezelés folyamata során a tejet rövid időre 100 és 135 Celsius fok közötti hőmérsékletre melegítik fel. Ezt gyors lehűtés követi. Az eljárásnak köszönhetően a tej élvezeti értéke nem csökken, viszont az eltarthatósága több mint húsz napra emelkedik.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Jelentősen csökkent a tej exportára

2022. július 19. 08:03

Július elején jelentősen csökkentek a tejtermékek exportárai, aminek makrogazdasági okai is vannak. Az elemzők azonban továbbra is optimisták.

Növekedhet a nyerstej és a feldolgozott tejtermékek ára

2019. július 19. 07:34

Rendkívül fontos feladat a tejtermelőktől a kiskereskedőkig terjedő termékpálya szereplői közötti, a megemelkedett előállítási költségek okozta feszültségek rendezése.

Kutyáink és macskáink tiltólistája – ezek ne szerepeljenek az étrendjükben!

2022. március 15. 08:36

Sok háztartásban napi szinten előfordul, hogy az ebédből, a vacsorából vagy a főzésből megmaradt ételmaradék vagy „potyadék” válogatás nélkül a macska vagy kutya táljában landol. Ez alapvetően nem probléma, hiszen ezeknek az élelmeknek a jelentős része alkalmas kedvenceink táplálására, de nem szabad mindent és minden mennyiségben eléjük tennünk! Lássuk a legfontosabb tudnivalókat!

Hogy függ össze a körömápolási napló és a kézműves sajt?

2019. május 23. 03:48

A magas minőségű tejnek ma már komoly felvevő piaca van. Nem túlzás azt állitani, hogy a Hétforrás Birtokról származó tejért, és csekély mennyiségű sajtért, túróért sorban kell állniuk a vevőknek, „akik” jelenleg éttermek, kávézók, reggelizőhelyek.