14℃ 7℃
szeptember 30. Jeromos, Honória, Hunor
Életmód, gasztronómia

Ausztriában 19 százalékos a biotej piaci részesedése

Agrofórum Online

Tavaly is növekedett az ökológiai gazdaságokban termelt tej mennyisége a szomszédos országban. A 2019-es 585 ezer tonna biotej 2,9 százalékos növekedést jelent a 2018-as esztendőhöz képest.

A teljes osztrák tejtermelésen belül  ez a mennyiség 18,6 százalékos arányt képvisel. Ezzel az aránnyal Ausztria továbbra is élenjárónak tekinthető az organikusan előállított tej tekintetében. A háztáji gazdálkodók és a tejipari vállalkozások is növelték az előállított biotej mennyiségét. Különösen a nem feldolgozásra, hanem az egyéni fogyasztásra szánt tej mennyisége emelkedett látványosan. Itt több mint 8 százalékos, azaz 9,9 millió kilogrammos pluszt mutatnak az osztrák statisztikák.

Az erős növekedéshez a pasztőrözött, legalább 3,5 százalékos zsírtartalmú tej járult hozzá, lenyűgöző 7,4 millió kilogrammos mennyiséggel – számolt be a topagrar.at honlap. A hosszabb ideig eltartható, de friss ESL tej népszerűsége tovább emelkedett Ausztriában. Hűtést igényelnek az ESL tejek. Az ESL, azaz Extend Shelf Life technológia a pasztőrözés és az ultrapasztőrözés között helyezkedik el technológiai szempontból. A hőkezelés folyamata során a tejet rövid időre 100 és 135 Celsius fok közötti hőmérsékletre melegítik fel. Ezt gyors lehűtés követi. Az eljárásnak köszönhetően a tej élvezeti értéke nem csökken, viszont az eltarthatósága több mint húsz napra emelkedik.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

4+1 gyógynövény, ami elűzi a téli depressziót

2025. szeptember 27. 11:10

A téli hónapok hosszú, sötét napjai gyakran rontják a hangulatot és csökkentik az energiaszintet, ezért érdemes természetes megoldásokhoz, például gyógynövényekhez nyúlni, amelyek segíthetnek a testi-lelki egyensúly fenntartásában.

Pálinkafesztivál Füzéren: ízek és hagyományok egy helyen

2025. szeptember 26. 13:10

A XVI. Füzéri Pálinkafesztivál nemcsak gasztronómiai élményt, hanem kulturális és közösségi ünnepet is kínál a látogatóknak.

Túró: az őszi fehérjebomba, ami formában tart

2025. szeptember 24. 13:10

A túró fehérjében gazdag, laktózmentes változatban is kapható – így ősszel mindenki élvezheti az egészséges finomságot!

Sütőtökmag: snackből a vetőmagig – minden, amit tudni kell

2025. szeptember 23. 11:10

Ismerje meg, hogyan pirítsa a sütőtökmagot, mire jó sütés előtt és után, és miként lehet magfogással biztosítani a jövőbeni termést.

Tejfeldolgozó üzemet adtak át Bács-Kiskun megyében

2019. december 15. 07:47

A mintegy 747 millió forint értékű beruházás a Vidékfejlesztési Program 347 millió forintos európai uniós támogatása mellett 400 millió forint önerővel épült meg.

A halból készült tej előnyei

2024. december 3. 08:10

Van egy ország, ahol ugyan kevés tejelő szarvasmarha él, de egy meglepő ötlettel abból készítenek „tejet”, amiből viszont sok van: halból.

A szarvasmarhák ősi genetikája lehet a tejallergia megoldása

2022. május 24. 13:36

A szarvasmarhák ősi genetikát próbálják visszaállítani a Baranya megyei Makrom Kft.-nél, hogy termékeiket a laktóz-intoleranciával vagy tejfehérje-allergiával küzdő vásárlóik is fogyaszthassák.

Gond lehet az A2 tejjel, talán mégsem egészségesebb

2024. november 9. 10:10

Egy egyetemi tanulmány szerint az A2 tej fogyasztásával nem előzhetők meg a gyulladásos eredetű bélbetegségek.