Életmód, gasztronómia

Együnk-e rendszeresen instant leveseket vagy sem?

Agrofórum Online

A ramen egyre népszerűbb hazánkban is. Hogy miért? Mert olcsó, finom és könnyen elérhető. Ezeken kívül extrém gyorsan elkészíthető.

A ramen kiváló marketinggel rendelkezik. Ebből kifolyólag egészséges ételnek érezzük amiatt, hogy sok zöldséget és különböző fűszereket tartalmaz.

No és egyébként is, az ázsiai emberek, akik ezt eszik nap mint nap, jóval magasabb átlagéletkort élnek meg, mint mi, hétköznapi európaiak. Legalábbis ez az általános vélekedés. De vajon mennyi igazság van e mögött?

Ramen ma már nem csak az ázsiai boltokban, hanem a legtöbb hipermarketben és kisebb-nagyobb élelmiszerboltokban is kapható.

Az elkészítése annyira pofonegyszerű, hogy tinigyerekeknek sem okoz nehézséget. A zacskó tartalmát általában forró vízzel kell leönteni, picit állni hagyni (máskor pár percig főzni), és máris lehet fogyasztani. A ramen finom, ízletes és laktató. Egy komplett ebédet tud vele helyettesíteni az ember.

Egy házi levessel teli dobozt kényelmetlen és komplikált pl. tömegközlekedéssel a munkahelyünkre szállítani. Azonban egy csomag ramen szinte bármilyen táskában elfér és nem folyik ki. Így nem keni össze a holminkat és nem koszol össze semmit. Nos, ennyit a hirtelen előnyökről.

Japán? Kínai? Milyen az eredeti ramen?

A japánok rengeteg friss zöldséget, tengeri algát, friss gyümölcsöt, zöld teát, egészséges magvakat és tengeri halat fogyasztanak. Bár a ramen Kínából származik, mégis Japánban lett népszerű. Azonban nem az instant, „egészségtelen” változata, hanem az egészséges, adalékanyagmentes verzió. A ramen mára a japán gasztronómia ikonikus ételévé vált.

Az ilyen tésztás ételeket előkelő éttermekben szolgálják fel. Ezek nem is annyira levesek, nem is tészták. A magyar nyelv talán egytálételként aposztrofálná.

Eredeti ramen
Eredeti ramen

Az instant ramen születése

Az első instant ramen Japánban született meg. Méghozzá – ez lehet, hogy sokakat megdöbbent, mert azt hisszük valamiért, hogy ez egy modern étel – 1958-ban. Persze, akkor a világ nem tudott erről. A z instant ramen ugyanis Japánban volt divatos.

A feltalálója Ando Momofuku volt, aki a „Chikin Ramen” nevet adta a saját találmányának. A termék nagyon gyorsan meghódította a japánokat. Momofuku jókor, jó helyen dobta piacra a levesét. A terméket úgy reklámozta, hogy ez egy olyan tápláló étel, amit bárki „SOS”, gyorsan el tud készíteni.

Akkoriban természetesen káros adalékanyagokat és olcsó térfogatnövelőket nem tartalmazott az instant ramen. A csomagban lévő tésztát előfőzték és kiszárították. Így az a forró vízben könnyen ehetővé vált. A finom, gondosan hozzáadott fűszerek pedig megadták az étel egyedi, finom ízét.

Japán ekkortájt még a második világháború okozta károkat nyögte. Az élelmiszerhiány folyamatosan probléma volt. Momofuku levesei azonban sok éhes gyomrot jóllakattak.

Hogyan „romlott el” a ramen?

Nehéz megmondani, hol, mikor és hogyan kerültek bele első ízben a mesterséges adalékanyagok a ramenbe. Kínában hatalmas kereslet alakult ki ezekre a levesekre. A kínai konyha alapvetően legalább olyan egészséges, mint a japán.

A ramen tömeggyártása idővel megkövetelte az adalékanyagok használatát. Ezekre főleg a hosszú eltarthatóság miatt volt igény. Az ízfokozók használata sokkal érdekesebb kérdés. Ezeknek a bevetése valószínűleg marketingalapú döntés lehetett. Hiszen ez még több igényt, még több ramenrajongót hozott a gyártó és a forgalmazó cégeknek.

Egészséges vagy káros?

Nehéz erre a kérdésre egyértelmű választ adni. Ugyanis nem mindegy, hogy az éttermi, az egészséges házi ramenről vagy pedig a bolti, instant verziókról beszélünk. Utóbbiak között vannak már adalékanyag-mentesek is.

A bolti instant rámenekről nagy általánosságban elmondható, hogy igen magas a nátrium- és zsírtartalmuk, valamint sok adalékanyagot tartalmaznak. Ezért hosszútávon, ha nagy mennyiségben fogyasztják, illetve nem változatos étrendet vagy életmódot követnek, akkor egészségkárosító hatásúak lehetnek. Ugyanis növelhetik a magas vérnyomás és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Ha alkalmi jelleggel fogyasztják ezeket, akkor nem okoznak egészségügyi panaszokat. Hiszen a bennük lévő adalékanyagok szabályozott mennyiségben vannak jelen a termékben.

A szakemberek szerint az instant verziót is érdemes friss zöldségekkel, friss sovány hússal, tojással és/vagy tofuval időnként „feljavítani”. Így csökkenthető némileg a leves „káros mivoltának” nagysága.

A házi vagy az éttermi ramen nagyjából olyan tápanyagtartalommal bír, mint egy hazai, tésztás, friss zöldségekkel és fehérjével teli húsleves. Vagyis egészségesnek és táplálónak mondható.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

A borsmenta, ami megmenti a nyári kánikulától

2025. június 29. 14:10

A borsmenta hűsít, frissít és gyógyít: mutatjuk, hogyan használja italban, borogatásként, vagy akár aromaterápiában a nyári hónapokban!

Hogy a bio tényleg bio legyen: ellenőrizzük a minősítést!

2024. október 10. 12:10

Minden biotermelőnek rendelkeznie kell hivatalos minősítést igazoló okmánnyal. Aki ezt meg tudja mutatni, annak a termékében megbízhatunk.

Télen veszélyesen magas, nyáron károsan alacsony, II. – Zöldségfélék páraigénye és a páratartalom szabályozásának lehetősége fóliák alatt

2023. október 21. 15:10

Közeledik a primőrök termesztésének ideje, a téli zöldséghajtatási szezon. Folytatva a korábban, légnedvességgel kapcsolatban megkezdett írásunkat, számba vesszük gyakorlati oldaláról az egyes zöldségnövények páraigényét és a páraszabályozás lehetőségeit, továbbá ismertetjük a rossz páraszabályozásból adódó fejlődési rendellenességeket és betegségeket.

Folytatódott az alma lendületes drágulása

2020. július 12. 10:17

Éves összehasonlításban az alma drágult a legjobban, de a citrom 45 százalékos és a narancs 43 százalékos ralija is kiemelkedik a zöldségek és gyümölcsök országos fogyasztói átlagárának változásai közül.

Padlizsán hajtatása

2020. március 6. 04:37

A padlizsán fóliás és üvegházi termesztése - a holland tapasztalatokat átvéve, és a hazai viszonyokra adaptálva - járható útnak bizonyult.