27℃ 15℃
június 13. Antal, Anett
Életmód, gasztronómia

Friss, zamatos szamóca – itt az idő, használjuk ki!

NAK – Sajtóközlemény

Minél érettebb, annál zamatosabb a szamóca. Itt az idei év első igazi hazai gyümölcse!

A szamóca az év első igazi hazai gyümölcse, amely a fogyasztók körében óriási népszerűségnek örvend édes íze és élettani szempontból is kiváló beltartalmi értékei miatt. Ráadásul sokféleképpen elkészíthető és kiválóan beilleszthető a különböző étkezésekbe, étrendekbe. Az Európai Friss Csapat sajtóworkshopján utánajártunk, mit érdemes tudni a friss hazai szamócáról. Frutti és Veggi szamócaültetvényen jártak Kozák Lucával, a program sportoló nagykövetével, és az általuk szedett gyümölcsből Bernáth József séf egy különleges, zamatos tavaszi szamócás spárgasalátát készített el.

Jó terméskilátásokat ígér az idei hazai szabadföldi szamócaszezon, mert szerencsére a tavaszi fagy nem tett kárt a szabadföldi szamócában, bár a hűvösebb időjárás okozott némi késést az érésben.

– mondta el Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Kiemelte, hogy Magyarországon mintegy 840 hektáron termesztünk szamócát, a fajtaválasztásnál az íz, a zamat a fő szempont, nem pedig a hosszú eltarthatóság, ezért kifejezetten a jó ízű, a hazai termőhelyhez jól alkalmazkodó fajták, mint a Clery, a Joly, az Aprica, a Frederica váltak be a termelők és a fogyasztók körében is.

Szamóca vagy eper?

Fruttit, Veggit, Káoszt és Kozák Lucát, az Európai Friss Csapat program sportoló nagykövetét Barta Edit gyümölcskertész látta vendégül családi kertészetükben és számos érdekességet, hasznos információt osztott meg velük a szamócával kapcsolatban.

Először is tisztázzuk, hogy eper vagy szamóca! Az eper egy fán termő gyümölcs, melyet szederfaként is szoktak emlegetni. A szamóca vagy földieper hazánkban eredetileg erdei aljnövény volt. A ma termesztett fajtákat viszont már nemesítéssel hozták létre.

A termelő hozzátette, hogy Magyarországon kedvezőek az adottságok a szamóca számára, mert nemcsak a tápanyagdús talaj és a sok napsütés, hanem a téli időjárás is kedvez a gyümölcs jelentős hidegigényének. Figyelmeztetett, hogy a szamócát óvatosan kell leszedni: úgy, hogy a „csuma” rajta maradjon, mert különben hamar kifolyik a leve.

A legfontosabb pedig, hogy teljesen érett állapotban szedjük le a gyümölcsöt, és minél hamarabb fogyasszuk el vagy használjuk fel, mert így lehet leginkább érezni a szamóca valódi ízét.

Kozák Lucának, az Európai Friss Csapat sportoló nagykövetének egyik nagy kedvence a szamóca, ami nemcsak fantasztikusan jó ízű, zamatos, frissítő gyümölcs, hanem pozitív hatással van a teljesítményére és a regenerálódására is.

A szamócát nemcsak enni szeretem, minden évben járunk szedni is, ami egy igazi egészséges kikapcsolódás. Rendszeresen fogyasztom reggelire zabkásával, szuper napindító fogás! Sportolóként a kiegyensúlyozott, tudatos táplálkozás, a szezonális friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztása a versenyfelkészülésemnek is alapvető része.

A szamócában, bár nem gondolnánk, több C-vitamin található, mint a citrusfélékben. Emellett kiemelkedő a kalcium- és a magnéziumtartalma, illetve található benne egy nitrátvegyület is, amely előnyösen hat a véráramlásra, az izmok oxigénellátására. Kalóriatartalma alacsony, víztartalma magas, így tényleg ideális a sportolók számára is.

A zamatos szamóca

A valódi szamóca íze mintegy háromszázféle komponensből áll, amelyek tökéletes összhangja adja a szamóca utánozhatatlan ízét, különleges aromáját. Ha a legintenzívebben szeretnénk érezni ezt az egyedi ízvilágot, akkor ne hidegen kóstoljuk a gyümölcsöt! Ha hűtőben tároljuk, felhasználás vagy fogyasztás előtt 10-20 perccel mindenképpen vegyük ki, és tartsuk szobahőmérsékleten!

Próbáljuk ki salátában!

Az édes szamócát érdemes salátában is kipróbálni, mert az édes és a sós íz tökéletes párt alkotnak. A só ugyanis – megfelelő adagolás mellett – hatékonyabbá teszi az édes ízt érzékelő receptorokat, és ezáltal fokozza az édes ízt.

Bernáth József, az Európai Friss Csapat séfje a főzőworkshopon egy szamócás spárgasalátát készített hollandi mártással, amelyben nagyszerűen harmonizálnak a friss tavaszi zöldség és gyümölcs könnyed aromái, kiegészülve a sós és édes ízek összhangjával. A spárga és a szamóca jól illenek egymáshoz, a spárgához pedig a klasszikus hollandi mártás. Így együtt nemcsak a saláta látványa, hanem az íze is csodás.

A szamócához édes íze miatt elsősorban a desszerteket társítjuk, de most pont azt szerettem volna bemutatni, hogy nemcsak desszertként, hanem akár főételként, salátákhoz is kiválóan felhasználható.

– mesélte Bernáth József, aki főzés közben néhány hasznos tanácsot is adott a szamóca feldolgozásával kapcsolatban.

Elmondta többek között, a szamócát a szár eltávolítása után érdemes megmosni, hogy a levelek alatt ne maradjon föld vagy homok. Kitért arra is, lehetőleg minél rövidebb ideig hőkezeljük a gyümölcsöt, hogy friss, üde íze megmaradjon, valamint a lehető legkevésbé törjük meg, mert úgy nemcsak az állaga, hanem az íze is sokkal csábítóbb marad!

A szamócával a gyerekek szempontjából is szerencsénk van, ugyanis a málnához képest nincsenek benne akkora magok, így az nem ragadhat be a fogak közé. Ráadásul kevésbé savas, ezért az édes ízeket kedvelő gyermekek körében talán az egyik legkedveltebb gyümölcs.

– tért ki a séf arra is, hogyan tehetjük vonzóvá a gyermekek számára a szamócát.

Bernáth József különleges szamócás spárgasaláta receptje elérhető a program honlapján és közösségmédia-felületein! De addig se felejtsük el, itt a hazai szamócaszezon, fogyasszunk minél több friss, zamatos szamócát, vagy abból készült fogásokat!

Az Európai Friss Csapattal hétvégenként személyesen is lehet találkozni országszerte. A hétvégi bevásárlások során a program az Auchan és a Penny áruházak zöldség-gyümölcspultjainál várja a családokat június 2. és 24 között. Az idei hat állomásos roadshow pedig május 20. és szeptember 16. között zajlik.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tihanyban virágzik a levendula – Szedje saját kezűleg!

2025. június 12. 13:10

A tihanyi levendulásban most Ön is arathat. Gyűjtse be az illatos virágokat, és tudja meg, mi mindenre használható a lila csoda!

Ezért jobb a lassan pasztőrözött tej, mint a bolti dobozos

2025. június 8. 14:10

Az alacsony hőmérsékleten és hosszabb ideig pasztőrözött tej újra reflektorfénybe került. De mitől jobb ez a módszer, mint az ipari gyorspasztőrözés? Nézzük a különbségeket!

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Hogyan végezhetjük el a diófa oltását?

2023. február 21. 04:36

Dió oltásáról szeretnék információt kérni. Érdemes a diót oltani? Hogyan lehet elvégezni ezt a feladatot?

Tűzelhalás betegségre számíthatunk az almatermésű gyümölcsösökben

2019. április 13. 08:36

A kórokozó baktérium korábban zárlati (karantén) státuszú volt, ami ellen hatóságilag irányított, kötelező védekezést kellett folytatni valamennyi termelőnek. A betegség ellen ma is szükséges fellépni, de a növényvédő szeres kezelések csak pontos időzítés és megfelelő kijuttatás mellett biztosítanak védelmet.

Megsokszorozódott a birstermesztés Magyarországon

2024. december 5. 13:50

Egyre nagyobb lendületet vesz a hazai birstermesztés. Legnagyobb termőterülettel Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye rendelkezik.

Őszi terméshatározó I. rész – galagonya, csipkerózsa és húsos som

2019. szeptember 26. 04:36

Ilyen tiszta, gyönyörű őszi időben érdemes beiktatni egy-egy kirándulást a varázslatos hazai erdőkben. Lépten-nyomon színpompás növényekre bukkanhatunk, amik ezekben a hetekben nemcsak tarka leveleikkel tűnnek fel. Értékes beltartalmú, nem ehető vagy éppen mérgező terméseket hozó növényekre bukkanhatunk. Tekintsük át a cikksorozatban, vajon milyen növényfajokat keresztezhet az utunk az őszi kirándulások alkalmával!