11℃ 0℃
március 4. Kázmér, Lúciusz, Zorán
Életmód, gasztronómia

Homoktövis a konyhában

Agrofórum Online

A homoktövis sokak számára ismerős lehet – nem csak a kertből, hanem a különféle étrend-kiegészítők és szépségápolószerek összetevőjeként. Kevesen tudják, de a homoktövis bogyóit mi is felhasználhatjuk otthon, a konyhában is.

A növény zsenge bogyói frissen szedve vagy kiszárítva forró teákhoz vagy jeges turmixokhoz is felhasználhatók. A bogyókat pürésíthetjük is, préselt (ivó)levet készíthetünk belőlük, kiszáríthatjuk, vagy frissen felhasználhatjuk sós és édes ételekhez egyaránt.

A magokat gyakran porítják és magas fehérjetartalmú adalékanyagként használják fel a különféle ételekhez – különösen turmixokhoz és pékárukhoz. A homoktövis bogyóknak egyedi citrusos íze van, amely a kis mennyiségű oxálsav jelenléte miatt enyhén fanyar ízt ad neki, ami azonban csak még különlegesebbé teszi.

A homoktövis bogyókat és a magolajat az egészségre gyakorolt pozitív hatásai miatt gyakran ún. „szuper-élelmiszernek” titulálják. Különféle tanulmányok kimutatták, hogy a B1-, B2-, C- és K-vitaminokban, valamint folsavban, likopinban, lizinben és béta-karotinban bővelkedő bogyók fogyasztása segíthet csökkenteni a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat, valamint erősítheti az immunrendszert.

A levelekben és a bogyókban lévó flavonoidok javíthatják a szív- és érrendszer egészségét, erősítik az érfalakat és az egész érrendszer működését és optimalizálják a vérnyomást.

Ha homoktövist szeretne termeszteni a kertjében:

  • Ne feledje, hogy viszonylag nagy helyre lesz szüksége. A homoktövis ugyanis 3-5 m magasra növő tövises cserje, vagy esetenként 11 m-re is megnövő kis fa is lehet, amely néhány évtized alatt nagy területet népesíthet be. 
  • A homoktövis termesztéshez külön hímivarú és nőivarú növényeket kell ültetnie egymás közelében. A faiskolák ennek megfelelően címkézik fel a növényeket, hogy megkönnyítsék a vásárlást. 
  • A homoktövis sűrű, bokros növekedésű növény, az ágait ádáz tüskék borítják. (Egyes fajták nem annyira tüskések, mint mások.) 
  • Apró krémszínű virágai kora tavasszal jelennek meg, és kiváló nektár forrásként szolgálnak a beporzó rovarok, például a méhek számára. 
  • A fényes, lédús, kerek bogyók augusztusban vagy szeptemberben jelennek meg. Ezeket kézzel szedjük le (mindenképpen viseljünk kesztyűt). 
  • A kora reggeli hűvös órákban érdemes leszedni őket, ilyenkor a legjobb az állaguk. 
  • A madarak is kedvelik a homoktövis bogyókat, telente előszeretettel lakmároznak a fán maradt termésből. 
  • Egy nőivarú bokor négy év alatt éri el a termés csúcsot, és általában évente 6-11 kiló bogyót hoz. 
  • A homoktövis rendkívül szívós növény, a téli fagyokat is elviseli. 
  • Ültessük jó vízelvezetésű, homokos vagy agyagos talajba, napfényes helyre.
  • Telepítés után a szárazságot is elviseli. 
  • A bogyókat a szedés után minél hamarabb dolgozza fel, vagy tárolja hűtőszekrényben. Ha lehetséges, két napon belül használja fel őket. A homoktövis bogyók akár 3 hónapig is lefagyaszthatók: csak szedje le őket, mossa meg alaposan, és csomagolja őket fagyálló műanyag zacskókba.

Receptek:

Homoktövis Smoothie

Hozzávalók: 1 csésze homoktövisbogyó, 1 érett banán, 1/2 csésze görög joghurt (cukrozott), 1/2 csésze mandulatej vagy más növényi tej, méz ízlés szerint

Elkészítés: Az összes hozzávalót tegye turmixgépbe, majd pépesítsen mindent össze, amíg sima állagú nem lesz a keverék. Jég hozzáadásával még finomabb lesz, érdemes kipróbálni. A turmixot töltse poharakba, citromfű levelekkel díszítve kínálja. 

Homoktövis Szörp

Hozzávalók: 2 csésze homoktövisbogyó, 1 csésze víz, 1 csésze cukor

Elkészítés: Forralja fel a homoktövisbogyót (nyilván többszörös mennyiségben) megfelelő mennyiségű vízben, majd adja hozzá a cukrot, és főzze addig, amíg a cukor feloldódik. Szűrje le a szörpöt, majd töltse üvegekbe, tegye 24 órára száraz dunsztba, utána pedig a kamra polcaira, vagy egyenesen az asztalra. 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Természetes otthon: illatosítás aromanövényekkel

2025. február 26. 05:40

Az aromanövények nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem jótékony hatással lehetnek a közérzetünkre is. Nézzük meg, milyen növények segíthetnek természetes módon felfrissíteni otthonunk levegőjét!

Hogyan ültessük át a homoktövist?

2022. március 1. 05:06

Néhány tő homoktövis ültetését tervezem. Vannak-e nehézségei, buktatói a homoktövis nevelésének?

Kistermelői ajándékok karácsonyra

2019. november 19. 05:36

Hamarosan elérkezik a kereskedelem legpörgősebb időszaka és egyben (amennyiben a saját oldalunkat is nézzük) a lehetősége annak, hogy a pénzünkkel „szavazzunk”. Arra szavazunk, hogy a multik szeptember óta csillivilli módon csalogató termékeivel lepjük meg szeretteinket, vagy idén adunk valami újat nem csak az ajándékozottaknak, hanem hazai kistermelőknek, akik szívből készítik termékeiket?

Hogyan gondozzuk a homoktövist?

2020. november 25. 12:45

A homoktövis bokrainak érdemes enyhén savanyú, jó vízgazdálkodású, laza szerkezettel rendelkező talajt választanunk.

5 fontos tudnivaló a homoktövisről

2024. augusztus 5. 07:10

A homoktövis egyre több bőrápolási termékben, valamint kapszulákban, olajokban, gyümölcslevekben, porokban és teákban bukkan fel.