29℃ 17℃
június 14. Vazul, Elizeus, Herta
Életmód, gasztronómia

Homoktövis a konyhában

Agrofórum Online

A homoktövis sokak számára ismerős lehet – nem csak a kertből, hanem a különféle étrend-kiegészítők és szépségápolószerek összetevőjeként. Kevesen tudják, de a homoktövis bogyóit mi is felhasználhatjuk otthon, a konyhában is.

A növény zsenge bogyói frissen szedve vagy kiszárítva forró teákhoz vagy jeges turmixokhoz is felhasználhatók. A bogyókat pürésíthetjük is, préselt (ivó)levet készíthetünk belőlük, kiszáríthatjuk, vagy frissen felhasználhatjuk sós és édes ételekhez egyaránt.

A magokat gyakran porítják és magas fehérjetartalmú adalékanyagként használják fel a különféle ételekhez – különösen turmixokhoz és pékárukhoz. A homoktövis bogyóknak egyedi citrusos íze van, amely a kis mennyiségű oxálsav jelenléte miatt enyhén fanyar ízt ad neki, ami azonban csak még különlegesebbé teszi.

A homoktövis bogyókat és a magolajat az egészségre gyakorolt pozitív hatásai miatt gyakran ún. „szuper-élelmiszernek” titulálják. Különféle tanulmányok kimutatták, hogy a B1-, B2-, C- és K-vitaminokban, valamint folsavban, likopinban, lizinben és béta-karotinban bővelkedő bogyók fogyasztása segíthet csökkenteni a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat, valamint erősítheti az immunrendszert.

A levelekben és a bogyókban lévó flavonoidok javíthatják a szív- és érrendszer egészségét, erősítik az érfalakat és az egész érrendszer működését és optimalizálják a vérnyomást.

Ha homoktövist szeretne termeszteni a kertjében:

  • Ne feledje, hogy viszonylag nagy helyre lesz szüksége. A homoktövis ugyanis 3-5 m magasra növő tövises cserje, vagy esetenként 11 m-re is megnövő kis fa is lehet, amely néhány évtized alatt nagy területet népesíthet be. 
  • A homoktövis termesztéshez külön hímivarú és nőivarú növényeket kell ültetnie egymás közelében. A faiskolák ennek megfelelően címkézik fel a növényeket, hogy megkönnyítsék a vásárlást. 
  • A homoktövis sűrű, bokros növekedésű növény, az ágait ádáz tüskék borítják. (Egyes fajták nem annyira tüskések, mint mások.) 
  • Apró krémszínű virágai kora tavasszal jelennek meg, és kiváló nektár forrásként szolgálnak a beporzó rovarok, például a méhek számára. 
  • A fényes, lédús, kerek bogyók augusztusban vagy szeptemberben jelennek meg. Ezeket kézzel szedjük le (mindenképpen viseljünk kesztyűt). 
  • A kora reggeli hűvös órákban érdemes leszedni őket, ilyenkor a legjobb az állaguk. 
  • A madarak is kedvelik a homoktövis bogyókat, telente előszeretettel lakmároznak a fán maradt termésből. 
  • Egy nőivarú bokor négy év alatt éri el a termés csúcsot, és általában évente 6-11 kiló bogyót hoz. 
  • A homoktövis rendkívül szívós növény, a téli fagyokat is elviseli. 
  • Ültessük jó vízelvezetésű, homokos vagy agyagos talajba, napfényes helyre.
  • Telepítés után a szárazságot is elviseli. 
  • A bogyókat a szedés után minél hamarabb dolgozza fel, vagy tárolja hűtőszekrényben. Ha lehetséges, két napon belül használja fel őket. A homoktövis bogyók akár 3 hónapig is lefagyaszthatók: csak szedje le őket, mossa meg alaposan, és csomagolja őket fagyálló műanyag zacskókba.

Receptek:

Homoktövis Smoothie

Hozzávalók: 1 csésze homoktövisbogyó, 1 érett banán, 1/2 csésze görög joghurt (cukrozott), 1/2 csésze mandulatej vagy más növényi tej, méz ízlés szerint

Elkészítés: Az összes hozzávalót tegye turmixgépbe, majd pépesítsen mindent össze, amíg sima állagú nem lesz a keverék. Jég hozzáadásával még finomabb lesz, érdemes kipróbálni. A turmixot töltse poharakba, citromfű levelekkel díszítve kínálja. 

Homoktövis Szörp

Hozzávalók: 2 csésze homoktövisbogyó, 1 csésze víz, 1 csésze cukor

Elkészítés: Forralja fel a homoktövisbogyót (nyilván többszörös mennyiségben) megfelelő mennyiségű vízben, majd adja hozzá a cukrot, és főzze addig, amíg a cukor feloldódik. Szűrje le a szörpöt, majd töltse üvegekbe, tegye 24 órára száraz dunsztba, utána pedig a kamra polcaira, vagy egyenesen az asztalra. 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tihanyban virágzik a levendula – Szedje saját kezűleg!

2025. június 12. 13:10

A tihanyi levendulásban most Ön is arathat. Gyűjtse be az illatos virágokat, és tudja meg, mi mindenre használható a lila csoda!

Ezért jobb a lassan pasztőrözött tej, mint a bolti dobozos

2025. június 8. 14:10

Az alacsony hőmérsékleten és hosszabb ideig pasztőrözött tej újra reflektorfénybe került. De mitől jobb ez a módszer, mint az ipari gyorspasztőrözés? Nézzük a különbségeket!

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Homoktövis: immunerősítő vitaminbomba

2021. december 25. 08:11

A homoktövis hazánkban is sikeresen termeszthető és igazi vitaminbombaként tartják számon. Bár szedni nem a legvidámabb dolog, azért ár-érték arányban megéri foglalkozni vele, sőt, házikertben pár bokornyi is elegendő lehet egy család számára.

Őszi terméshatározó V. rész – a homoktövis és a fehér fagyöngy

2020. november 29. 11:21

A tavalyi terméshatározó sorozatból lecsúszott ez a két izgalmas növény, amelyeket érdemes közelebbről megismernünk. A növény kézzelfogható jellemzőin kívül számos érdekességet is felvonultat a cikk: nézzük, milyen a fehér fagyöngy és a homoktövis megítélése és milyen gyógyhatásaikról érdemes tudnunk?

Mikor és hogyan szüreteljük a homoktövist?

2022. szeptember 26. 04:36

Szeretném megtudni, hogy a homoktövis termését mikor és hogyan szedhetjük?

Hogyan gondozzuk a homoktövist?

2020. november 25. 12:45

A homoktövis bokrainak érdemes enyhén savanyú, jó vízgazdálkodású, laza szerkezettel rendelkező talajt választanunk.