26℃ 16℃
szeptember 1. Egyed, Egon, Noémi, Tamara
Életmód, gasztronómia

Mandulás pisztráng

Agrofórum Online

Kicsit citromos, kicsit fokhagymás pisztráng ropogós mandulával a tetején – egyszerűen mennyei.

Nevezhetjük mandulás pisztrángnak is, de fogalmazhatok úgy is szupertrendi módon, hogy „a legjobb dolog, ami a pisztránggal történhet a konyhában”. Mert szerintem ez az.

Én egy étteremben kóstoltam először, és már ott annyira ízlett, hogy akárhányszor visszatértünk oda, mindig ugyanezt rendeltem. Amikor aztán bezárt az étterem, kipróbáltam otthon is, és lám-lám, nem is volt túl bonyolult az elkészítése. Ha sikerül jó minőségű halat szerezni, akkor nem lehet elhibázni a receptet, egy kis salátával, vagy krumplival szuper ebéd lesz belőle.

Hozzávalók:

  • 2 db tisztított, konyhakész pisztráng
    2 db citrom
    4 gerezd fokhagyma
    8 dkg vaj
    só, bors
    5-10 dkg szeletelt mandula
    1 dl fehérbor
    kevés étolaj

A citromot felkarikázzuk, a vajat és a fokhagymagerezdeket vékony szeletekre vágjuk. A pisztrángokat megmossuk, leszárítgatjuk, majd kívül és belül is sózzuk-borsozzuk. Néhány szelet citromot félreteszünk a tálaláshoz, a többit a vaj és fokhagyma szeletekkel együtt a pisztrángok belsejébe tesszük.

Olajjal kikent sütőtálba / tepsibe fektetjük a pisztrángokat, majd meglocsoljuk kevés olajjal és ráöntjük a fehérbort is.

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és kb. 20 percig sütjük a pisztrángokat.

Közben száraz serpenyőben megpirítjuk a mandulát, és ha kész, ezzel szórjuk meg a halakat tálaláskor.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

Házilag készített körömvirágkenőcs: recept!

2025. augusztus 24. 16:10

Természetes sebgyógyító és bőrápoló: készítsen otthon körömvirágkenőcsöt, amely megnyugtatja, regenerálja és védi bőrét!

A házi befőttek és dzsemek készítése hódít: íme a legjobb házi ötletek!

2025. augusztus 24. 05:40

A házi befőzés nemcsak hasznos, hanem örömteli elfoglaltság is, amelyben akár az egész család részt vehet.

Megjelent az Agrofórum Szőlő Extra

2019. május 1. 08:33

Megjelent a Szőlő Extra kiadványunk, amelyben szőlészet, növényvédelem, borászat és gépesítés, gépek témakörben kínálunk olvasnivalót.

A legifjabb generáció is az Agrofórumot olvassa - Az Agrofil-SZMI Kft. Instagramjáról

2018. március 13. 13:57

Az Agrofil-SZMI Kft. Instagram oldala tanúsítja, hogy az Agrofórum böngészését nem lehet elég korán kezdeni, és az egyetemi jegyzetek mellé kortól függetlenül kötelező lapunkat is forgatni.

Kaptam egy levelet

2018. június 6. 13:44

A levél tartalma okán ide kívánkozik, a blogba, de van abban némi személyes indíttatás is, hogy szóba hozom…

Könyvajánló – Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

2018. november 16. 09:37

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.