Életmód, gasztronómia

Mezőgazdaságról a táplálkozási tanácsadó szemével

Agrofórum Online

A táplálkozás, és ezen keresztül az egészség szervesen összefügg a mezőgazdasági termeléssel, az előállított termékek minőségével. Szerencsére egyre többet hangoztatott téma a talajélet állapotának, a talajegészségnek a növényekre, és közvetett módon a fogyasztókra gyakorolt hatása.

Az idei, Jakabszálláson megrendezett 8. Talajélet Konferencia és Szakkiállítás alkalmával az EGY-EGÉSZSÉG szemlélet köré fonták a szervezők a talaj-mezőgazdaság-egészséges élelmiszer hármasát. Itt ismerkedett meg az Agrofórum Pintér Noémivel is, aki a táplálkozás oldaláról közelíti meg a mezőgazdasági termelést, az egészség megőrzésének lehetőségeit. A tanácsadót hosszabb lélegzetvételű beszélgetésre kérte fel stábunk, melyet cikkünk végén vagy youtube-csatornánkon tekinthet meg.

Táplálkozási útvesztőben

A táplálkozási tanácsadás kissé vegyes előjelű fogalommá vált, mert olyan sok irányzat van, hogy az embereknek segítségre van szüksége az ebben való eligazodásban. Az egy főre eső táplálkozási tanácsadók száma igen sok lett az elmúlt időszakban.

– mondta el a szakértő, aki hivatásként kezeli az emberi egészség táplálkozás oldalról történő támogatását, mindezt a tudatos, fenntartható szemléletű mezőgazdasági gyakorlatból származó élelmiszerforrás-választás jelentőségének hangsúlyozásával.

A tanácsadó üzenete, hogy mindenekelőtt az egészséget kell fókuszba helyezni, hangsúlyozva, hogy az egészséges, ideális testalakot nem feltétlenül a papírvékony bőr, és soványság testesíti meg. Első sorban az egészséges fizikum megteremtése a cél, valamint a mentális-fizikális-lelki terhelhetőség megvalósulása, amely kedvező mellékhatása az ideális testalak lehet.

Magas biológiai értékű élelmiszerek és a táplálkozás

A kérdés bázisa az, hogy mennyire hozható egy kalap alá az értékes, és mezőgazdasági termelésből származó valódi, magas biológiai értékű élelmiszerek és a táplálkozás. És itt nagy hangsúlyt kell fektetni a ,,gyártott, ipari élelmiszer”, pontosabban fogalmazva termék megítélésére, vagyis elkerülésére.

Az, hogy utóbbiak fogyasztásának következménye az elhízás – csak egy dolog a szakértő szerint. Az elfogyasztott termék visszahat a gondolkodásra, érzelmi világra egyaránt…

Többnyire helytelenül tekintünk a táplálkozásra, ahogy hajlamosak vagyunk elfelejteni azt is, hogy mennyire szervesen kapcsolódik a mezőgazdasági termelés módjához a magas minőségű táplálék. A táplálkozás útján megújítjuk testünket, és energiához juttatjuk szervezetünket. Sokan azonban a fogyókúra eszközének tekintik, vagy akár lelki vigasznak…

Legfontosabb: jól tápláltnak lenni

A legfontosabb azonban az, hogy valóban jól tápláltak legyünk. Jól tápláltnak lenni azonban csak magas biológiai értékű, jól, szakértelemmel, tudatosan felépített, módszeres mezőgazdasági gyakorlatból származó élelmiszer-alapanyagok felhasználásával lehetséges.

Gondolatok a táj- és éghajlatazonos táplálék, az egykomponensű élelmiszerek, szemléletváltás és még sok minden más kapcsán.

További részletek a videóban!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Az első lépés lehet az aszály és az erózió ellen - Új, innovatív megoldás az AGRO.bio–tól: AlgaTer

2019. január 28. 10:52

Az AlgaTer® által termelt nagy molekulatömegű anyag (EPS), óvja a talajt a kiszáradástól és táplálja a talajban élő mikroorganizmusokat, egyúttal védi a növényvédő szerek és a műtrágyák káros hatásaitól.

Téli talajtakarás

2022. december 14. 05:37

A téli talajtakarás fő célja az, hogy megóvja a növényeket a téli fagyoktól, olvadásoktól, illetve a jeges szelektől. Továbbá megvédje a befagyott talajt a napsugaraktól, megakadályozva ezzel annak idő előtti felolvadását.

Talajtakarás mesterségesen: fólia

2023. január 19. 05:36

Amikor a talajtakarás előnyeiről beszélünk, nem elegendő a gyomszabályozás hatékonyságát önmagában hangsúlyozni, hanem egyidejűleg a termés mennyiségére, minőségére, a talajra, mikroklímára, károsítókra, biodiverzitásra gyakorolt hatása is figyelemre méltó. Tekintsük át a pozitív hatásokat!

Mikrobiológiai készítmények szerepe, előnye az AÖP támogatásban

2023. február 2. 14:17

Az AGROmashEXPO agrárkiállítás idején a Magyar Talajvédelmi Baktérium -gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetsége szakmai kerekasztal beszélgetést szervezett.