Életmód, gasztronómia

Mezőgazdaságról a táplálkozási tanácsadó szemével

Agrofórum Online

A táplálkozás, és ezen keresztül az egészség szervesen összefügg a mezőgazdasági termeléssel, az előállított termékek minőségével. Szerencsére egyre többet hangoztatott téma a talajélet állapotának, a talajegészségnek a növényekre, és közvetett módon a fogyasztókra gyakorolt hatása.

Az idei, Jakabszálláson megrendezett 8. Talajélet Konferencia és Szakkiállítás alkalmával az EGY-EGÉSZSÉG szemlélet köré fonták a szervezők a talaj-mezőgazdaság-egészséges élelmiszer hármasát. Itt ismerkedett meg az Agrofórum Pintér Noémivel is, aki a táplálkozás oldaláról közelíti meg a mezőgazdasági termelést, az egészség megőrzésének lehetőségeit. A tanácsadót hosszabb lélegzetvételű beszélgetésre kérte fel stábunk, melyet cikkünk végén vagy youtube-csatornánkon tekinthet meg.

Táplálkozási útvesztőben

A táplálkozási tanácsadás kissé vegyes előjelű fogalommá vált, mert olyan sok irányzat van, hogy az embereknek segítségre van szüksége az ebben való eligazodásban. Az egy főre eső táplálkozási tanácsadók száma igen sok lett az elmúlt időszakban.

– mondta el a szakértő, aki hivatásként kezeli az emberi egészség táplálkozás oldalról történő támogatását, mindezt a tudatos, fenntartható szemléletű mezőgazdasági gyakorlatból származó élelmiszerforrás-választás jelentőségének hangsúlyozásával.

A tanácsadó üzenete, hogy mindenekelőtt az egészséget kell fókuszba helyezni, hangsúlyozva, hogy az egészséges, ideális testalakot nem feltétlenül a papírvékony bőr, és soványság testesíti meg. Első sorban az egészséges fizikum megteremtése a cél, valamint a mentális-fizikális-lelki terhelhetőség megvalósulása, amely kedvező mellékhatása az ideális testalak lehet.

Magas biológiai értékű élelmiszerek és a táplálkozás

A kérdés bázisa az, hogy mennyire hozható egy kalap alá az értékes, és mezőgazdasági termelésből származó valódi, magas biológiai értékű élelmiszerek és a táplálkozás. És itt nagy hangsúlyt kell fektetni a ,,gyártott, ipari élelmiszer”, pontosabban fogalmazva termék megítélésére, vagyis elkerülésére.

Az, hogy utóbbiak fogyasztásának következménye az elhízás – csak egy dolog a szakértő szerint. Az elfogyasztott termék visszahat a gondolkodásra, érzelmi világra egyaránt…

Többnyire helytelenül tekintünk a táplálkozásra, ahogy hajlamosak vagyunk elfelejteni azt is, hogy mennyire szervesen kapcsolódik a mezőgazdasági termelés módjához a magas minőségű táplálék. A táplálkozás útján megújítjuk testünket, és energiához juttatjuk szervezetünket. Sokan azonban a fogyókúra eszközének tekintik, vagy akár lelki vigasznak…

Legfontosabb: jól tápláltnak lenni

A legfontosabb azonban az, hogy valóban jól tápláltak legyünk. Jól tápláltnak lenni azonban csak magas biológiai értékű, jól, szakértelemmel, tudatosan felépített, módszeres mezőgazdasági gyakorlatból származó élelmiszer-alapanyagok felhasználásával lehetséges.

Gondolatok a táj- és éghajlatazonos táplálék, az egykomponensű élelmiszerek, szemléletváltás és még sok minden más kapcsán.

További részletek a videóban!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

Mit is nevezünk talaj menti fagynak?

2022. december 8. 05:36

A fagy megnehezíti vagy lehetetlenné teszi a talajmunkálatok elvégzését, a talaj vízbefogadó képességét nagymértékben korlátozza.

A magyar termőföld nemzeti kincs... megóvása közös érdek

2023. február 9. 07:36

Az eseményen szó esett talajaink általános állapotásról, és a talajkondíció javításának lehetőségeiről.

Növényvédő szerek hatása a talajban élő, nem célzott mikroorganizmusokra és férgekre

2023. július 1. 06:38

Általánosan elfogadott vélemény, hogy a növényvédő szerek talajmikroorganizmusokra gyakorolt hatását nem az egyes szervezetekre gyakorolt hatás, hanem a talajfunkciók változása révén célszerű tanulmányozni.

Talajélet: összefüggések a talajélet-javítás mentén

2025. május 4. 05:40

A talajélet a talajban élő mikroorganizmusok - baktériumok, gombák, egysejtűek, fonálférgek -, valamint makroorganizmusok, például földigiliszták, rovarok tevékenységét foglalja magában.