3℃ -1℃
február 23. Alfréd, Polikárp, Mirtill
Életmód, gasztronómia

A bélflóra állapota kihat az öregedés gyorsaságára

Agrofórum Online

Magyar kutató részvételével tárták fel az emberi bélflóra állapota és az öregedés közötti összefüggést.

A gyorsult öregedés, a bélflóra összetétele és a fizikai edzettség közötti kapcsolatot vizsgálta egy nemzetközi kutatás, amelyben a HUN-REN Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (HUN-REN SZTAKI) tudományos munkatársa, Kerepesi Csaba is részt vett. Az eredményekről a rangos Aging Cell szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint az emberi bélflóra állapota összefüggést mutat az öregedés gyorsaságával és a fizikai edzettséggel.

Ami számít: az edzettség és a mikrobiom állapota

A mesterségesintelligencia-alapú epigenetikai órák képesek az öregedési folyamat mérésére és betegségek, illetve a halál előrejelzésére. A magasabb edzettségi fokot a kutatók a lassabb öregedéssel és az egészségesebb élettel hozzák összefüggésbe. A mikrobiom – ezen belül a bélfóra is – különféle betegségek és az öregedés hatására változik, azonban az epigenetikai öregedésórákkal való kapcsolata eddig ismeretlen volt.

Az összefüggés feltérképezése érdekében a kutatók aktív emberek bélflórájából metagenomikai, vérükből pedig epigenetikai mintákat gyűjtöttek, amelyeket edzettségi adataikkal vetettek össze.

Egészséges középkorúakat vizsgáltak

„Az epigenetikai öregedésórák alkalmazásával összefüggéseket kerestünk a gyorsult öregedés, a bélflóra összetétele és az edzettség között. Azt találtuk, hogy a fizikailag aktív középkorú, illetve idős egyének körében a gyorsult öregedés a bélflóra megnövekedett megváltozásával (entrópiájával) és alacsonyabb edzettségi fokkal, valamint rosszabb egészségi állapottal párosult” – mondta Kerepesi Csaba, a HUN-REN SZTAKI tudományos munkatársa.  

A kutatók azt is megfigyelték, hogy a lassult öregedést és magasabb edzettségi szintet mutatók bélflórájában nagyobb arányban fordultak elő a gyakran gyulladásgátlással összefüggésbe hozott jótékony baktériumok. Összefoglalva, az eredmények arra utalnak, hogy a mikrobiomban bekövetkezett bizonyos változások összefüggésbe hozhatók a vérből mért gyorsult öregedéssel és az edzettséggel.

Forrás: HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hatásos magyar gyomorkeserű született „krumpliországban”

2025. február 22. 14:10

Az 1900-as években Kisvárda (is) komoly fejlődésnek indult, ennek motorja a burgonyatermesztés, illetve az arra épülő szeszgyártás volt.

Prémium japán kávézó nyílt Magyarországon – tényleg az ő kávéjuk a legfinomabb a világon?

2025. február 18. 09:40

A % Arabica kávézólánc a 2014-es alapítása óta folyamatosan terjeszkedik, és immár Budapesten is van üzletük.

Kiosztották a pálinkák „Oscar-díjait” Magyarországon – ezeket kóstolja meg!

2025. február 17. 09:40

Magyarországon kívül Romániából, Szlovákiából és Szerbiából is adtak be tételeket, összesen 151 településről.

Sütőtök februárban: a vastag héjú fajták igazán ellenállóak

2025. február 16. 14:10

A sütőtök az őszi és téli időszak egyik legkedveltebb zöldsége, amely nemcsak ízletes, hanem rendkívül jól tárolható is.

Tasakospatkányok 24 óra alatt ástak életet a St. Helens-hegyen

2024. november 19. 16:10

Pontosabban: a tasakospatkányok a felszínre hozták a mikorrhiza gombákat, amelyek pedig a növények fejlődését gyorsították fel.

Adjuk meg az esélyt a választásra – avagy a növény az aktuális igényei szerint szabályozza mikrobiomjának összetételét

2020. június 11. 08:35

Ki ne ismerné a levegőben szálló levágott fű üde illatát? De, vajon ezzel a számunkra kellemes illatcsokorral mit üzen a növény a környezetének? Hogyan válogatja ki az egészséges növény az egyedi és aktuális szükségleteinek megfelelően a fejlődését támogató baktériumok és gombák összetételét?

El kell hinni, hogy van másik út... csak ki kell próbálni

2023. február 13. 14:37

A ,,ma” gazdálkodója nem élhet abban a tudatban, hogy a talajaink minősége így marad. Szakértői vélemények – röviden.

Tudta, hogy a szájában élő mikrobiom tükrözi az életmódját?

2024. november 7. 14:40

Ki mint él – olyan a szájában a mikrobiomja; avagy az életmód erősebben hat a mikroba-összetételre, mint a származás.