Életmód, gasztronómia

Pontyleves

Agrofórum Online

Halászlevet mi általában csak nyáron eszünk, nálunk nem része a karácsonyi menünek, így ilyenkor, február-március környékén már kezd kialakulni a hiányérzet.

A bográcsot persze nem vesszük elő, de azért egy ilyen B-tervünk mindig van ezekre a halászlé-ínséges időkre. Tapasztalatból mondom, egész jól ki lehet bírni ezzel a pontylevessel nyárig.

Hozzávalók:

  • 4 szelet ponty
    1 evőkanál citromlé
    kevés zsír vagy olaj
    1 fej vöröshagyma
    1 db burgonya
    1 db paradicsom
    10 dkg paradicsompüré
    1 hegyes zöldpaprika
    só, pirospaprika

A pontyszeleteket besózzuk, és citromlével meglocsoljuk, majd hűtőbe tesszük kb. 1 órára. A vöröshagymát felaprítjuk, a burgonyát meghámozás után lereszeljük, a paradicsomot apró kockákra vágjuk, a paprikát felkarikázzuk. Megdinszteljük kevés olajon a hagymát, szórunk rá egy kis pirospaprikát, és felengedjük 8 dl vízzel. Hozzáadjuk a paradicsompürét, a burgonyát, a paradicsomot, és a paprika felét, és a besózott halszeleteket. Ha újra felforrt, onnantól kezdve még 10 percig főzzük, ízlés szerint sóval, egy kis cukorral ízesítjük. A maradék paprikát rászórjuk, és friss kenyérrel tálaljuk.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Megvan a pótkocsi nyertese - véget ért az előfizetői nyereményjáték

2019. november 20. 08:16

November 18-án, közjegyző előtt sorsoltuk ki az Agrofórum előfizetői nyereményjáték nyerteseit.

Krémes sárgaborsó főzelék fasírttal

2018. január 19. 10:22

A beton. Így hívták sokán a menzás sárgaborsó főzeléket, mert úgy megkötött, mire leültünk az asztalhoz, mint a beton.

Burgonyakrémleves és kolbászchips

2018. január 5. 13:07

Télen sokszor az is elég, ha van egy kis forró leves otthon, és már kész is a vacsora.

Klasszikus rántott ponty

2018. december 20. 03:48

Ha valamikor, akkor karácsonykor ott a helye a halnak az asztalon. Szerintem persze máskor is, de ilyenkor különösen.