Életmód, gasztronómia

Rejtett hibák, durva szabályszegések – ez a Nébih mérlege

Nébih

A nyári szezon idején a hatóságok kiemelt figyelmet fordítanak az élelmiszerlánc biztonságára és az állatjóléti szempontokra. A Nébih koordinálásával elindított országos ellenőrzéssorozat első szakasza lezárult, az eredmények vegyes képet mutatnak.

Bár a legtöbb helyszínen rendben találták a működést, akadtak komoly hiányosságok is – például lejárt húsáru, bejelentés nélküli tevékenységek. A hatóságok augusztus végéig folytatják az ellenőrzéseket.

Ellenőrzések a nyár közepén

A Nébih koordinálásával július 15-től kezdve több mint 160 ellenőrzést tartottak országszerte. A vizsgálatok célpontjai között szerepeltek lovastáborok, fröccsteraszok, húsfeldolgozók, szikvíz- és ásványvíz-palackozók, valamint termelői piacok árusai. A cél az élelmiszerbiztonsági és állatvédelmi előírások betartásának ellenőrzése volt.

Húskészítmények és grilltermékek fókuszban

Összesen 32 üzemben vizsgálták a grillezéshez kapcsolódó termékek – például grillkolbászok, pácolt húsok – előállítását. A legtöbb vállalkozás megfelelt az elvárásoknak, azonban egy esetben engedély nélküli előállítást tapasztaltak, máshol pedig 1,3 tonna lejárt, jelöletlen húst kellett kivonni a forgalomból.

Lovas szolgáltatók: nem minden ló papírozott

25 lovas szolgáltatónál ellenőrizték az állattartás körülményeit. Öt helyszínen indult hatósági eljárás, többek között jelöletlen lovak, hiányzó lóútlevelek és elmulasztott szűrővizsgálatok miatt. A nem megfelelő körülmények állatjóléti és biztonsági aggályokat vetnek fel.

Öt lovas szolgáltató ellen indult hatósági eljárás

Termelői piacok: többnyire rendben

30 termelői piac árusait is ellenőrizték. Általánosságban jó higiéniai viszonyokat tapasztaltak, és az árusítók többsége rendelkezett a szükséges engedélyekkel. Néhány őstermelő azonban bejelentés nélkül értékesített – ezt rövid határidővel pótolniuk kellett.

Ásványvíz és szikvíz: javuló gyakorlat

51 palackozóüzemet vizsgáltak meg. A legtöbb esetben rendben találták a HACCP-rendszert, takarítást és vízvizsgálatokat. Ugyanakkor előfordultak dokumentációs és jelölési hiányosságok, ezek miatt jelenleg is zajlik néhány eljárás.

Borteraszok: fröccsök rendben, bor nyomonkövethető

33 vendéglátóhely borfelhasználását is átvizsgálták. Mindenhol megfelelő volt a nyomonkövethetőség, a borok forgalomba hozatali azonosítóval rendelkeztek, tárolásuk hűtve történt. A kézmosók, fertőtlenítőszerek is mindenhol biztosítottak voltak.

A borteraszok rendben voltak

A folytatás következik

Az ellenőrzések augusztus 30-ig folytatódnak. A tapasztalatok összességében kedvezőek, de egyes területeken még mindig van mit javítani. A hatóságok célja továbbra is a biztonságos élelmiszerlánc és az állatvédelem erősítése a nyári időszakban.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

4 zseniális nyers cukkini recept pillanatok alatt

2025. szeptember 11. 11:10

Egészséges nassolás és könnyű saláták – mutatjuk, hogyan készíthet nyers cukkiniből gyors, ízletes fogásokat.

A csipkebogyó így őrzi meg erejét: szüret és feldolgozás szabályai

2025. szeptember 6. 14:10

A csipkebogyó gazdag C-vitamin-tartalma miatt értékes gyógynövény. A megfelelő időben szedve és feldolgozva egész télen kincset ér.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

Majonéz: egy kis kémia a konyhában

2018. december 22. 04:38

A majonéz olajból, tojásból, ecetből vagy citromléből áll, mégsem válik szét alkotórészeire, ennek titka pedig a tojássárgája „kémiájában” rejlik.

Kiváló minőségű pezsgőkből válogathatunk szilveszterre

2018. december 29. 07:31

A Nébih által tesztelt édes, fehér pezsgők élelmiszerbiztonsági és beltartalmi jellemzői minden esetben megfeleltek a jogszabályban előírtaknak.

Zárt baromfitartást írtak elő a madárinfluenza miatt

2020. január 26. 13:31

Az országos főállatorvos 1/2020-as számú határozatában előírt zártan tartás azokra a gazdaságokra vonatkozik, ahol az állatok kifutója felülről és oldalról nem védett megfelelő erősségű madárhálóval.

Újabb szarvasmarhatelepen azonosítottak gümőkór-fertőzöttséget

2022. július 12. 09:34

Újabb szarvasmarhatelepen azonosítottak gümőkór-fertőzöttséget, ezúttal Komárom-Esztergom megyében.