Szőlő-Bor

Szekszárdi, tolnai, tokaji és badacsonyi volt a legjobb bor

Agrofórum Online

Rekordszámú, összesen 539 nevezés érkezett az ország valamennyi borvidékéről a tizenhetedik alkalommal rendezett Országos Syngenta Borversenyre.

A siófoki díjátadón a szekszárdi Schieber Pincészet, a tokaji Tokajicum Borház, a tolnai Tomolik Pincészet, valamint a badacsonyi Varga Pincészet érte el a legmagasabb pontszámot és kapta a SynVino-díjakat.

„A gasztronómia és a turisztika folyamatos fejlődésével felértékelődött az igény az egyre magasabb minőséget képviselő borok iránt.  A magyar szőlőtermesztés és borgazdálkodás fejlődése jól lemérhető a tizenhét éve szervezett Országos Syngenta Borversenyen”, hangsúlyozta Vajda Beáta. A Syngenta marketingvezetője kifejtette: a gazdálkodók tudatos, korszerű technológiákat alkalmaznak, amelyek egészséges szőlőt eredményeznek és minőségi alapanyagát jelentik a borkészítésnek. Ha az időjárás is megfelelő, akkor olyan kiváló termést könyvelhetünk el, mint az elmúlt évben.

Az elmúlt évi szőlőtermesztési szezonról Varga Zoltán kampánymenedzser kifejtette: növényvédelmi szempontból átlagos év volt a tavalyi, a januári kemény tél, a tavaszi fagyok, később a szárazság és néhány borvidéken a jégverés ellenére. A szőlő a kritikus időszakokat jól tűrte, így kiváló minőséget szüretelhettek a gazdák. Az elmúlt években állandó kihívást jelentő lisztharmat ellen már korán és intenzíven meg kellett kezdeni a védekezéseket. Ezen kívül most már csaknem az összes borvidéken megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegségét hordozó szőlőkabóca, amely szintén kihívást jelent a szőlő-termelők számára.

Dr. Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a rendezvényen elmondta:  a 2017-ben az 53 ezer hektáros termőterületről leszüretelt szőlő mennyisége meghaladja a 450 ezer tonnát, amely magasabb az azt megelőző évinél. A tavalyi évben összesen 3 millió hektoliter seprős bor készült, amely az elmúlt évekhez hasonló mennyiséget jelent, ám a minősége kiemelkedően jó.

Az idei Országos Syngenta Borversenyre rekordszámú, összesen 539 nevezés érkezett Soprontól Tokajig, az ország valamennyi borvidékéről, ismertette Vajda Beáta. Ezek körül 315 fehér-, 128 vörösbor, 93 rozé, 2 siller, egy pedig pezsgő. A remekül bemutatkozó 2017-es évjárat 316 borral képviseltette magát, ebből 73 arany, 1 nagyarany, 1 pedig a legmagasabb Synvino-díjat kapott.

„Az idei borversenyre rendkívül kiegyenlített, magas színvonalat képviselő nevezések érkeztek. A bírák elé szinte minden kategóriában nagyszerű borok kerültek, sok olyan értékes bort először kóstolhattunk, amelyek még sok szép eredményt érnek el a jövőben”, értékelt, dr. Janky Ferenc, a Budapesti Corvinus Egyetem Borászati Tanszékének nyugalmazott docense, a borverseny elnöke.

Nagy öröm számomra, hogy a klasszikus borvidékek mellett az ország csaknem összes területé-ről érkeztek olyan borok, amelyek a verseny élmezőnyében végeztek. Különösen igaz ez a 2017-es évjáratra, amely igazolta az előzetes várakozásainkat. Tekintettel arra, hogy a tavaly hor-dókba került vörösborok pár év múlva fognak beérni, egészen biztos vagyok abban, hogy még sokat fogunk hallani ennek a kitűnő évjáratnak az eredményeiről. Az idei verseny sokszínűségét mutatja, hogy fehérborok kategóriájában a kiemelkedő aszúk, sauvignon blanc-ok, furmintok, chardonnay-ék mellett olyan különleges fajták is előkelő helyen végeztek, mint a zöld veltelini, a siller, a királyleányka, a badacsonyi zenit, a rizlingszilváni, valamint a tramini. Mellettük a korábbi évjáratokból is kiváló borokat bíráltunk: például a verseny legjobb – 2011-es – vörösbora a szekszárdi Schieber Pincészetet dicséri, de a legrégebbi – 2007-es – Fitomark Tokaji 5 puttonyos Aszú is nagyaranyat érdemelt.

A siófoki díjátadón ebben évben a legmagasabb pontszámot kapott borokat a zsűri SynVino-díjjal jutalmazta. Az elismerést idén a szekszárdi Schieber Pincészet 2011-es Solutio Perfecta CS cabarnet sauvignonja, a Tokajicum Borház Kft. 2013-as 6 puttonyos Tokaji Aszúja, a tolnai Tomolik Pincészet 2017-es Cabernet Rozéja, valamint a badacsonyi Varga Pincészet 2016-os Aranymetszés Badacsonyi Szürkebarát bora érdemelte ki.

Nagyarany elismerést kapott a Csubák Testvérek Szőlőbirtok és Pincészet, a Fitomark 94, a Royal Tokaji Borászat, a Tokaji – Oremus Szőlőbirtok és Pincészet, valamint a Tomolik Pincészet egy-egy bora. A zsűri rajtuk kívül 140 arany-, 290 ezüst-, 87 bronzérmet, valamint 21 oklevél elismerést adott készítőiknek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ez a borászat felborította a szabályokat: ilyen még nem volt!

2025. június 16. 14:10

Egy kaliforniai pincészet történelmet írt: elsőként palackozta fajtaborként a Châteauneuf-du-Pape-ban engedélyezett szőlőfajtákat.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

Borfogyasztás: ki iszik többet?

2025. május 16. 16:10

A globális borfogyasztás 2024-ben 1961 óta nem látott mélypontra süllyedt, de egyes országok továbbra is kiemelkednek a mennyiség és az egy főre jutó fogyasztás terén.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

Elérhető-e a 6 t/ha termésátlag üzemi szinten napraforgóban? – termelői szemmel

2021. december 1. 11:42

Tudjuk, hogy sokak számára megdöbbentő az általunk kitűzött cél, és csak legyintenek, hogy úgyis lehetetlen 6 t/ha termésátlagot elérni napraforgóban. Megígérni sajnos mi sem tudjuk, hogy mindenki eléri üzemi szinten, azt azonban erősen hisszük, hogy nem lehetetlen megvalósítani! Sőt!

A tarlókezelést ne hagyjuk ki! De mikor végezzük?

2021. július 10. 05:36

A tarlókezelés kihagyhatatlan művelési elem. Ezzel az egyszerű, jól tervezhető gyomirtási beavatkozással tudunk a legtöbbet tenni azért, hogy a területeinken ne szaporodjon a gyommagkészlet, visszaszorítsuk az állományból nehezen irtható, gyakran már rezisztenciát mutató évelőket. Utána egyszerűbb és hatékonyabb a következő évi gyomirtás.

Változó körülmények, alkalmazkodó napraforgó hibridek a Syngenta-tól

2023. október 25. 12:40

Az időjárás szélsőséges kilengéseihez hozzá nem szokhatunk, de alkalmazkodhatunk. Ennek egyik fő eszköze a talajművelés, amelyre komplexen kell tekinteni. Továbbra is egyik lényegi eleme a vízmegtartás, amely idén másként volt fontos, mint korábban.

Első közös lépések a 6 tonna felé vezető úton – avagy az alapoknál kell kezdeni

2021. október 13. 06:01

A napraforgó alaposabb kiismerésére - 2019 telén a termelőkkel közösen indított - több éves progamot sajnos a koronavírus járvány nem engedte kiteljesedni. Részeredmények születtek, amelyet egy korábbi cikksorozatban megosztottunk az érdeklődökkel, mivel nem volt módunk az alapokat teljes mértékben megismerni, érdemileg keveset tudtunk előrelépni az elmúlt évben.