33℃ 20℃
július 1. Tihamér, Annamária, Olivér, Áron
Életmód, gasztronómia

Téli finomság, ami a testnek is jót tesz: együnk sok céklát!

Agrofórum Online

A tél önmagában egy nagyon zöldséghiányos időszak lenne, ha nem tudnánk betárolni azokból, amelyeket nyáron megtermeltünk. A cékla is egy jól tárolható zöldség, ráadásul a vérképzés támogatásában is elsőrangú, tehát fogyasszunk belőle jó sokat!

Aki szereti a céklát, lehet, hogy próbálta már a pikáns rántott cékla recepteket, de ott vannak az orosz céklás káposztasaláták is, melyek laktatók és nagyon egészségesek a cékla és savanyúkáposzta kombinációtól.

Hogyan tároljuk télen a céklát?

Ha van egy száraz pincénk, akkor faládákat töltsünk meg homokkal és fektessük a homokba a lelevelezett céklákat. Így nem fognak kiszáradni a tél során.

Ha csak kamránk van, akkor kis ládába tegyük a földre, hogy minél hűvösebben legyen. Itt is mindenképp levelezzük le, hogy a levelek ne szívják el a nedvességet a gumótól.

Mindig csak sérülésmentes céklát használjunk fel tárolásra, mert a betegségek hamar felütik a fejüket, ha sérült zöldséget tárolunk be. Elindul a penészesedés és máris terjed át a többi zöldségre is, amiért igen csak kár lenne.

A céklát még az orvosok is ajánlani szokták, jótékony étrendi hatása miatt (fotó: Pixabay)

Mit kell tudni a cékláról, mint élelmiszer?

A céklát még az orvosok is ajánlani szokták, jótékony étrendi hatása miatt.

A színanyagaik segítik a vérképzést. Egyes országokban igazi superfoodként ismerik. A legtöbbször kiváló egészségvédő zöldségként tekintenek rá.

A gyönyörű püspöklila színű cékla A-, B-, C-, E-, K- és J-vitaminban gazdag, emellett biotint, bórt, cinket, folsavat, jódot, kalciumot, káliumot, ként, likopint, magnéziumot, mangánt, nátriumot, pantoténsavat, szilíciumot, vasat és rostot is tartalmaz. A színét adó, természetes ételfestékként is használt betacianin erős szívvédő antioxidáns.

Mivel az életerő nélkülözhetetlen forrása a vas, így a cékla ebben is segít! A vas megköti az oxigént a szervezetben, ami azért fontos, mert az oxigén jelenléte alapvető az egészséges testi működéshez.

“A préselt céklalé természetes nitrátokban gazdag, amit a szervezet nitrit és nitrogén-monoxid előállítására használ fel. Előbbi óvja az ereket a sérülésektől, utóbbi pedig rugalmasabbá teszi azokat, ezáltal jobb lesz a vér- és oxigénáramlás a sejtekhez, megnő az izmok teljesítőképessége, és az állóképesség. Mivel a cékla természetes cukrot tartalmaz, serkenti a hangulatjavító és „boldogsághormonként” emlegetett dopamin termelődését az agyban.” – írja egy amerikai superfood élelmiszerekkel foglalkozó kutatócsoport oldala is. Mivel a szervezet szempontjából a nitrogén-monoxid nagyon fontos, ezért is tartják ennyire nagyszerűnek a céklát, mint élelmiszert.

A cékla tápanyagai támogatják a hajat és a bőrt, ráadásul sok leírás szerint parazitaellenes hatású, akárcsak a medvehagyma.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

A borsmenta, ami megmenti a nyári kánikulától

2025. június 29. 14:10

A borsmenta hűsít, frissít és gyógyít: mutatjuk, hogyan használja italban, borogatásként, vagy akár aromaterápiában a nyári hónapokban!

Ezért issza egyre több ember a kecsketejet!

2025. június 25. 11:10

Egyre több tejtermék készül kecsketej alapanyagból – nem véletlenül: tápanyagokban gazdag, könnyen emészthető és sokoldalú.

Tihanyban virágzik a levendula – Szedje saját kezűleg!

2025. június 12. 13:10

A tihanyi levendulásban most Ön is arathat. Gyűjtse be az illatos virágokat, és tudja meg, mi mindenre használható a lila csoda!

Így lesz télen is ehető a burgonya: tárolási tippek

2022. november 2. 05:37

Hogyan tároljuk a burgonyát jól, otthoni körülmények között? Erre hoztam ma bevált praktikákat.

Nem elírás: boza – de mi a csuda ez? 

2024. január 28. 08:10

Bár ma már hazánkban ismeretlen, de egykor nálunk is elterjedt volt ez a gabonafélékből erjesztett, csekély alkoholtartalmú, savanykás ízű, malátázás nélkül készült ital. Azóta azt is tudjuk, hogy ez veszteség számunkra, hiszen a boza nemcsak igen tápláló, de rendkívül egészséges is.

Töltött dagadó

2018. február 9. 12:36

A mi családunkban ez A töltött hús, így, ebben a formában, ezzel a töltelékkel.

Kíméljük meg fűnyíráskor a pitypangot, milliónyi finomság készíthető belőle

2024. március 23. 08:10

Tinédzser lehettem, amikor egyszer nekiálltam füvet nyírni a kertben, és arra lettem figyelmes, hogy anyám egy tállal szaladgál előttem, és szedegeti le gyorsan a pitypangot, apám meg ott helyben, a gyep közepén, az orrom előtt megeszi a pitypangok leveleit.