Életmód, gasztronómia

Véghajrá a befőzésben: ezeket még el lehet rakni télire

Agrofórum Online

Nekünk, akik imádunk befőzni, talán az ősz az év legszebb időszaka. Nemcsak azért, mert a kert ontja magából az utolsó terményeket, hanem azért is, mert olyan jó érzés gondoskodni magunkról kicsit másképpen.

Minden háziasszony tudja, hogy a férfiak szívéhez a gyomrukon át vezet az út. És a téli finomságmentes időszakban mindennél nagyobb öröm levenni a kamrapolcról valami üvegbe zárt nyári ízélményt, legyen az egy olasz mártás a napsütötte paradicsomból, vagy egy kompót vagy lekvár. Nézzük is sorban, mely zöldségeket és gyümölcsöket lehet most ősszel befőzni és télire eltárolni!

Gyümölcsök az üvegben

A legtöbben a lekvárban gondolkodnak, ha gyümölcsről van szó. De ott a sok egyéb lehetőség is ám! Például lehet készíteni igazi békebeli kompótot, mely jó társa lesz a húsételeknek is a téli vacsoraasztalnál. Egy jó sült hús mellé egy birskompót vagy körtekompót igazán mesés.

Ugyanígy a kompótok mellett készülhet különleges fűszerezésű chutney is akár, mely egy édesen fűszeres étel, főleg a keleti konyhából ismerjük. Egy kis körte, gyömbér, chili és némi cukkini vagy sütőtök, és máris egy izgalmas ízt kevertünk ki.

A befőtteket se felejtsük el, hiszen a téli pitékhez is gondoskodhatunk enyhén cukros lében eltett gyümölcsökről: meggytől a cseresznyén át, akár félbevágott szilva vagy alma és körte is jól muzsikál majd befőttként!

Kész gyümölcsleves télire? Tejmentesen is készíthetünk gyümölcslevest, ami egytálételként elrakható üvegbe. Ha csíramentes az üveg és jól zár, dunsztolással akár még tartósítómentesen is eltárolható.

A legtöbben a lekvárban gondolkodnak egész évben, ha gyümölcs tartósításról van szó (fotó: https://pixabay.com/hu/photos/eper-befőzés-eperlekvár-819690/)

Zöldségek ősszel egyenesen a hordóba vagy üvegbe

Ősszel még rengeteg zöldség van a kertben és kár is lenne sietni a betakarítással. Csak szépen sorban szedünk ki mi is mindent, hiszen bőven van feldolgozási idő, így észszerűségi sorrendben érdemes dolgozni.

Az első szüretelni való ősszel a paradicsom és a paprika, és minden olyan gyorsan romló zöldség, mely már beérett, és ha túlérik, akkor az minőségromláshoz vezet.

Nekünk a legutolsó a sorban, már októberre esik a cékla és más gyökérzöldségek felszedése, mert a munkacsúcs így elkerülhető a házikertbe is, ahol akár párszáz kiló termény is “elkészülhet” egy kerti szezon alatt.

A csemegeszőlőt is szedjük le és nyugodtan beládázhatjuk télire. A Nagypapám kedvence a Szőlőskertek királynője volt, melyet kis faládákba és papírra tettünk és levittük a szőlőfürtöket a pincébe. Aztán karácsonykor kerülhetett a finom saját szőlő az asztalra!

A szárai elszáradnak már, de a bogyók mennyeiek maradnak!

A befőzésnél se „ragadjunk le” a lecsónál, gondolkodjunk bátrabban! A paprika és paradicsom nagyon jó alapanyag, házi salsaszósztól kezdve a keleti fűszerezésű mártásokig rengeteg lehetőség van a befőzésre és fontos is, hogy ne csak “unalmas” lecsót főzzünk, mert egy idő után megunja a család. Bátran kísérletezzünk új ízekkel is! Ajvártól a Zakuszkáig szintén rengeteg izgalmas recept létezik.

Ugyanígy a savanyítás! A legjobb dolog ősszel a savanyítás. Minden évben úgy 100-150 üveg saját levében készülő savanyúságot rakok el, amolyan vegyes vágottat, mert ezt szereti a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki. Emellett természetesen a savanyú káposzta sem hiányozhat a téli konyhából, mert igazi vitaminbomba!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

Házilag készített körömvirágkenőcs: recept!

2025. augusztus 24. 16:10

Természetes sebgyógyító és bőrápoló: készítsen otthon körömvirágkenőcsöt, amely megnyugtatja, regenerálja és védi bőrét!

A házi befőttek és dzsemek készítése hódít: íme a legjobb házi ötletek!

2025. augusztus 24. 05:40

A házi befőzés nemcsak hasznos, hanem örömteli elfoglaltság is, amelyben akár az egész család részt vehet.

Rejtett hibák, durva szabályszegések – ez a Nébih mérlege

2025. augusztus 22. 14:10

Több mint 160 ellenőrzést végzett a Nébih a nyári szezonban. Az első kör tapasztalatai alapján javul a higiénia, de nem mindenhol.

Kedvezőtlen klímaviszonyok miatt jelentkező hiánytünetek

2020. április 16. 06:36

Az asszimilációra ható környezeti tényezők (kevés van, ami nincs rá közvetlen hatással) a tápanyagfelvételt is kisebb-nagyobb mértékben, jól látható tünetekkel, vagy kevésbé észlelhető elváltozásokkal befolyásolják.

Paradicsomot termelő üvegházat adtak át Győrben

2019. május 27. 09:47

A győri üvegházban 150-200 ezer paradicsomtő található, és négy fajta paradicsomot termesztenek, klasszikus fürtös paradicsomot, koktélparadicsomot, cherry és datolya cherry paradicsomot.

Régi-új kedvelt zöldségünk, a spenót

A spenót felhasználását tekintve fontos ipari növény a mélyhűtőipar, a szárítóipar és a konzervipar számára. Friss fogyasztásra sokkal kevesebbet használunk, mint a feldolgozóipar.

Freshfel Europe az egészségesebb étrendért

2021. augusztus 10. 06:38

A gyümölcs- és zöldségtermelés jelenleg az uniós agrárpolitikai költségvetésnek csupán 3-5%-át kapja, miközben az összeurópai mezőgazdasági értéknek legalább 20%-át ezek az ágazatok adják.