8℃ -1℃
március 3. Kornélia, Kunigunda, Frigyes
Életmód, gasztronómia

Véghajrá a befőzésben: ezeket még el lehet rakni télire

Agrofórum Online

Nekünk, akik imádunk befőzni, talán az ősz az év legszebb időszaka. Nemcsak azért, mert a kert ontja magából az utolsó terményeket, hanem azért is, mert olyan jó érzés gondoskodni magunkról kicsit másképpen.

Minden háziasszony tudja, hogy a férfiak szívéhez a gyomrukon át vezet az út. És a téli finomságmentes időszakban mindennél nagyobb öröm levenni a kamrapolcról valami üvegbe zárt nyári ízélményt, legyen az egy olasz mártás a napsütötte paradicsomból, vagy egy kompót vagy lekvár. Nézzük is sorban, mely zöldségeket és gyümölcsöket lehet most ősszel befőzni és télire eltárolni!

Gyümölcsök az üvegben

A legtöbben a lekvárban gondolkodnak, ha gyümölcsről van szó. De ott a sok egyéb lehetőség is ám! Például lehet készíteni igazi békebeli kompótot, mely jó társa lesz a húsételeknek is a téli vacsoraasztalnál. Egy jó sült hús mellé egy birskompót vagy körtekompót igazán mesés.

Ugyanígy a kompótok mellett készülhet különleges fűszerezésű chutney is akár, mely egy édesen fűszeres étel, főleg a keleti konyhából ismerjük. Egy kis körte, gyömbér, chili és némi cukkini vagy sütőtök, és máris egy izgalmas ízt kevertünk ki.

A befőtteket se felejtsük el, hiszen a téli pitékhez is gondoskodhatunk enyhén cukros lében eltett gyümölcsökről: meggytől a cseresznyén át, akár félbevágott szilva vagy alma és körte is jól muzsikál majd befőttként!

Kész gyümölcsleves télire? Tejmentesen is készíthetünk gyümölcslevest, ami egytálételként elrakható üvegbe. Ha csíramentes az üveg és jól zár, dunsztolással akár még tartósítómentesen is eltárolható.

A legtöbben a lekvárban gondolkodnak egész évben, ha gyümölcs tartósításról van szó (fotó: https://pixabay.com/hu/photos/eper-befőzés-eperlekvár-819690/)

Zöldségek ősszel egyenesen a hordóba vagy üvegbe

Ősszel még rengeteg zöldség van a kertben és kár is lenne sietni a betakarítással. Csak szépen sorban szedünk ki mi is mindent, hiszen bőven van feldolgozási idő, így észszerűségi sorrendben érdemes dolgozni.

Az első szüretelni való ősszel a paradicsom és a paprika, és minden olyan gyorsan romló zöldség, mely már beérett, és ha túlérik, akkor az minőségromláshoz vezet.

Nekünk a legutolsó a sorban, már októberre esik a cékla és más gyökérzöldségek felszedése, mert a munkacsúcs így elkerülhető a házikertbe is, ahol akár párszáz kiló termény is “elkészülhet” egy kerti szezon alatt.

A csemegeszőlőt is szedjük le és nyugodtan beládázhatjuk télire. A Nagypapám kedvence a Szőlőskertek királynője volt, melyet kis faládákba és papírra tettünk és levittük a szőlőfürtöket a pincébe. Aztán karácsonykor kerülhetett a finom saját szőlő az asztalra!

A szárai elszáradnak már, de a bogyók mennyeiek maradnak!

A befőzésnél se „ragadjunk le” a lecsónál, gondolkodjunk bátrabban! A paprika és paradicsom nagyon jó alapanyag, házi salsaszósztól kezdve a keleti fűszerezésű mártásokig rengeteg lehetőség van a befőzésre és fontos is, hogy ne csak “unalmas” lecsót főzzünk, mert egy idő után megunja a család. Bátran kísérletezzünk új ízekkel is! Ajvártól a Zakuszkáig szintén rengeteg izgalmas recept létezik.

Ugyanígy a savanyítás! A legjobb dolog ősszel a savanyítás. Minden évben úgy 100-150 üveg saját levében készülő savanyúságot rakok el, amolyan vegyes vágottat, mert ezt szereti a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki. Emellett természetesen a savanyú káposzta sem hiányozhat a téli konyhából, mert igazi vitaminbomba!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Természetes otthon: illatosítás aromanövényekkel

2025. február 26. 05:40

Az aromanövények nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem jótékony hatással lehetnek a közérzetünkre is. Nézzük meg, milyen növények segíthetnek természetes módon felfrissíteni otthonunk levegőjét!

Gyümölcsök és zöldségek, amelyek a kutyáknak adhatók

2024. augusztus 14. 11:10

A zöldségek-gyümölcsök között vannak kifejezetten egészségesek a kutyák számára. Ezeket mutatjuk be a mindennapitól az egzotikus változatokig.

Gyakori gond az öntözés során a szórófejek eltömődése

2019. július 2. 07:37

Az öntözési technika fejlődése, a precíziós öntözés, egyre szigorúbb követelményeket támaszt a vízminőséggel szemben. Pontos víz- és tápoldat-adagolásnál használatos szórófejek és csepegtető testek rendkívül érzékenyek a vízminőségre, gyorsan eldugulnak, használhatatlanná válnak.

Mégis elfagyott, pedig betakartam!

2023. szeptember 22. 08:10

Lassan vége szeptembernek, és elmúlik a Vénasszonyok nyara is, elmúlnak a napsütéses, nappal kellemesen meleg, éjjel enyhén hűvös napok. Hogy mit hoz az október, azt nem lehet megjósolni, nem tudható, hogy a még talpon álló paprika, a gombabetegségektől megmenekült paradicsom, a másodvetésű bokorbab meddig bírja, vagy a Halottak napjára ültetett krizantém megmarad-e.

Nufarmer Magazin Kertészeti Különszám (+pdf)

2019. július 26. 08:33

A kertészetekben megjelenő kórokozók és kártevők elleni sikeres fellépéshez speciális ismeretekre, valamint egyszerre hatékony és a fogyasztókra veszélytelen hatóanyagokra van szükség.