Életmód
Életmód

Ismerje meg a kertek szelíd óriásait, a dongókat!

Ismerje meg a kertek szelíd óriásait, a dongókat!

Agrofórum Online

Ha tudnák az emberek, milyen hasznosak a dongók és milyen veszélytelenül végzik a munkájukat, nem akarnák mindenáron lecsapni, csapdába ejteni vagy rovarirtóval lefújni őket.

A TikTok e heti legnépszerűbb agrárvideóinak egyike a dongókat veszi górcső alá. Lássuk csak, mit tudhatunk meg e „félelmetes” beporzókról. Valójában csak védekezésre használják a fullánkjukat, és nagy méretük (a legnagyobb méhfajok tartoznak közéjük) ellenére barátságos és igen hasznos rovarok. A dongók teste jellegzetesen „szőrös”, sokszor színes, amiről könnyen felismerhetőek.

  • A nemzetségük latin neve (Bombus) zúgást, fülzúgást jelent, ami arra utal, hogy a dongók repülés közben hangosan „dongnak” és a repülési irányuk kiszámíthatatlannak tűnik – legalábbis emberi szemmel. A dongót más néven poszméhnek nevezik.
  • A dongók hideg és esős időben is tudnak repülni, mivel képesek szabályozni a saját testhőmérsékletüket.
  • Képesek felismerni az egyes virágok színeit, formáit és mintáit, ami segít nekik abban, hogy mindig megtalálják a számukra leginkább megfelelő virágporokat és nektárokat.
  • A hiedelmekkel ellentétben békés rovarok, csak nagyon ritka esetben használják a fullánkjukat.
  • Kiválóan tájékozódnak, sosem tévednek el, sőt, képesek megtanulni és megjegyezni bármilyen komplett repülési útvonalat.
  • Képesek megjegyezni különféle tereptárgyakat és vizuális formákat a repülésük során, ezek segítik őket abban, hogy mindig visszataláljanak a rajukhoz.
  • Akár 5 km magasan is képesek repülni és nagyon nagy távolságot megtenni.

A dongókról szóló videó itt tekinthető meg: https://www.tiktok.com/@dailyfunfact_/video/7236562495601675562?q=bumblebee%20interesting&t=1712561379058

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért egészséges vadhúst fogyasztani?

2024. május 26. 12:10

Rengeteg pozitívuma van a vadhús fogyasztásának, mégis sokan ódzkodnak tőle. Ismerjük meg jobban, aztán tegyünk vele egy próbát!

Miért igyunk uborkás vizet?

2024. május 26. 10:10

Kevesen tudják, de az uborkás víz napi szintű fogyasztása számtalan okból kifejezetten egészséges. Ismerjük meg ezeket!

Veszélyesebb a toklász, mint gondolná

2024. május 25. 14:10

Rengeteg kutyát kímélhetünk meg a toklász okozta szenvedéstől, gazdáikat pedig az állatorvosi költségektől, ha időben eltávolítjuk az egérárpát.

Hogyan űzzük el a vakondot a kertünkből?

2024. május 25. 08:10

Mit tehetünk a szépen gondozott pázsitban fel-feltörő földtúrások ellen?

Mire jó (és mire nem) a szexferomon csapda

2022. június 18. 08:36

A szántóföldi és kertészeti növénytermesztés során a legtöbb kultúra esetében védekeznünk kell a különböző állati károsítók ellen.

Glifozát és a poszméhek

2022. június 24. 14:26

A rovarok, különösen a beporzó rovarok visszaszorulása világszerte veszélyezteti az ökoszisztémák épségét és a zavartalan gazdasági működést.

A poszméhek esetében számít a méret?

2023. július 11. 08:40

A tudósok egyelőre nem tudják biztosan, hogy mi áll a poszméhek testméreteinek nagyfokú eltérése mögött, de a riverside-i Kaliforniai Egyetem új projektje ezt kívánja kideríteni.

A poszméhek fifikásan védekeznek az ázsiai lódarazsak ellen

2023. október 26. 16:10

Idén hivatalosan is megjelentek az ázsiai lódarazsak Magyarországon. Ezek a hártyásszárnyúak ugyan az európai lódarázsnál kisebbek, így nagy veszélyt nem jelentenek az emberre, ám gazdasági kárt okoznak azzal, hogy előszeretettel vadásznak méhekre.