Életmód

Így készíthet mézes-ibolyás vajkrémet

Agrofórum Online

Amiért nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is rajonganak. Így „konferálják” fel a TikTok egyik legnézettebb és legszebb agrár-gasztronómiai videóját, amelyben megmutatják nekünk, miként lehet a kertben nyíló ibolyákból lélegzetelállítóan szép mézes-ibolyás vajkrémet készíteni.

Aki valaha volt óvodás, bizonyára emlékszik azokra a délutánokra, amikor a vajas-mézes kenyeret készítettek a konyhás nénik, de nem ám úgy, hogy a mézet a kenyérre csurgatták, hiszen úgy nem lehet gyerekek kezébe adni, hanem úgy, hogy összekeverték a vajjal.

Az eredmény egy édes illatú vajkrém lett, amit még azok a gyerekek is megettek, akik otthon nem szerették a mézet.

Nos, ebből az alapreceptből „fejlődik” tovább az ibolyás vajkrém, hiszen ebbe a mézes-vajas alapba kell belekeverni a frissen szedett és alaposan megmosott ibolyákat. Fontos – bár ezt a videóban is elmondják -, hogy nem szabad túlságosan felolvasztani a vajat, mert nem az a lényeg, hogy olajszerűvé váljon, hanem az, hogy könnyen lehessen kenni, akár egy krémet.

Ebbe a lágy vajba kell belekeverni a mézet (ezt nyilván ízlés szerint, ki mennyire szereti édesen), majd legvégül kell hozzáadni az ibolyát, ami nemcsak mesés állagot és illatot, de elképesztően szép látványt is ad a mézes vajnak, ezért érdemes áttetsző üvegedénybe, dobozba, fedeles kis üvegbe vagy vajtartóba tölteni, és úgy fogyasztani.

Mézes-ibolyás vajkrém

Hozzávalók: 12 dkg teavaj, 3 ek méz, 1 marék ibolya (virág)

Elkészítés: a vajat megolvasztjuk, összekeverjük a mézzel, majd óvatosan hozzáadjuk a megmosott, lecsepegtetett ibolya virágokat. Üvegbe töltjük, hűtőben tartjuk fogyasztásig.

Remekül illik pirítóshoz, kalácshoz, kekszekhez, a nap bármely szakában, és még egészséges is. Gyerekeket érdemes belevonni mind az ibolyaszedésbe, mind a recept elkészítésébe, mert nagyon könnyű, nagyon kellemes program és garantált a sikerélmény.

A szóban forgó TikTok videó, amelyben megnézhetjük, miként készül el ez a meseszép vajkrém, itt tekinthető meg: KATTINTSON!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ünnepi asztaldíszek – zöldségekből

2024. december 17. 13:10

Ha asztaldísznek „álcázzuk” a zöldségeket, biztos, hogy jól fogynak majd, egészségesebbé téve a sokszor kalóriadús karácsonyi étkezést.

Gyűjtsük össze a tobozokat, áldani fogjuk magunkat érte!

2024. december 15. 10:10

Tudja, mi az a life hack? Olyan ötletes megoldás, amely megkönnyíti az életet otthon és a ház körül. Mutatunk néhányat a karácsonyi szezonra.

Alternatív fűtési megoldások: mikor érdemes faaprítékkal fűteni?

2024. december 13. 09:40

Ha valaki alternatív fűtési rendszerre szavaz, már a fatüzelésen belül is többféle megoldást választhat. Kinek ajánlott faaprítékot használni?

Aki spórol, miért költ hatezer forintot egy dubaji csokira?

2024. december 11. 13:10

Egyszerűen emelni az árakat, de semmi újat nem kínálni kockázatos stratégia, amely jogosan büntetendő a vásárlók részéről.

20 szilveszteri étel, ami garantálja a jó szerencsét 2024-ben 

2023. december 30. 16:40

Lencse, káposzta, mák, narancs – mindenki másban hisz, mindenki más babonának „ül fel”, hiszen a tét hatalmas: ezeken az ételeken múlik ugyanis, mennyire lesz sikeres, gazdag és szerencsés a következő évünk – legalábbis a hiedelmek szerint.

Elfeledett magyar ételek

2024. december 12. 10:40

Lássuk, melyek azok a hagyományos magyar ételek, amelyek egykoron igen közkedveltek voltak, mára azonban „kimentek a divatból”.

Imádni való pulykás finomságok

2018. november 1. 06:35

Gyermekek nagy kedvence lehet a sütőtökös pulyka, de vitamin- és fehérjedús fogást varázsolhatunk szilvából és pulykából is. A Gallicoop háziasszonya, Dosso Gabi ad ötleteket, hogy mivel is érdemes tálalni a pulykahúst.

Hideg van: jöhet egy klasszikus marhagulyás?

2019. november 23. 05:39

Egy tányér forró gulyás – aki szereti annak egy kis csípős paprikával megbolondítva – még a legborongósabb őszi napokon is képes „feléleszteni” az embert!