Életmód

Jelölési és minőségi hibák is akadtak a debreceni kolbászoknál

MTI

Élelmiszerbiztonsági szempontból a vizsgált 20 különböző debreceni kolbász mindegyike megfelelt, minőségi, illetve jelölési hibák miatt azonban 18 esetben kellett figyelmeztetnie a gyártókat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakembereinek.

A Nébih MTI-nek küldött csütörtöki közleménye szerint a Szupermenta legújabb nyári terméktesztjén 14 nem csípős és 6 csípős ízesítésű debrecenit ellenőriztek, amelyek 8 üzletlánc polcairól kerültek a hivatal akkreditált laboratóriumába.

Vizsgálták egyebek mellett a termékek mikrobiológiai megfelelőségét, megmérték fehérje-, víz-, zsír-, nátrium-klorid-, és kalciumtartalmukat.

Hét termék csomagolásán szerepelt laktóz-, szója, és/vagy gluténmentes felirat, a „mentes” felirattal ellátott debrecenik valóban nem tartalmaztak allergéneket.

Két debreceninél, bár a csomagoláson nem szerepelt, a vizsgálatok kimutatták az MSM és a baromfifehérje jelenlétét. A gyártónál tartott helyszíni ellenőrzésen megállapították, hogy a gépek nem megfelelő takarítása miatt keveredhetett baromfifehérje a termékekbe.

Több vizsgált húskészítmény nem felelt meg a Magyar Élelmiszerkönyv „csemege debrecenire” vonatkozó speciális előírásainak. Mikrobiológiai szempontból minden termék megfelelt, minőségi hibák miatt viszont 11 esetben kellett intézkedni.

Több hiányosságot tártak fel a jelöléseknél, a 20 húskészítmény közül a szakemberek 17 esetben találtak problémát. Az érintett vállalkozókat a hivatal figyelmeztette és kötelezte a hibák javítására.

A kedveltségi teszten a 14 nem csípős debreceni közül első helyen a Dárdás Csemege Debreceni végzett. A 4 csípős debreceni közül a dobogó első fokára a Spar Csípős Debreceni került.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ünnepi asztaldíszek – zöldségekből

2024. december 17. 13:10

Ha asztaldísznek „álcázzuk” a zöldségeket, biztos, hogy jól fogynak majd, egészségesebbé téve a sokszor kalóriadús karácsonyi étkezést.

Gyűjtsük össze a tobozokat, áldani fogjuk magunkat érte!

2024. december 15. 10:10

Tudja, mi az a life hack? Olyan ötletes megoldás, amely megkönnyíti az életet otthon és a ház körül. Mutatunk néhányat a karácsonyi szezonra.

Alternatív fűtési megoldások: mikor érdemes faaprítékkal fűteni?

2024. december 13. 09:40

Ha valaki alternatív fűtési rendszerre szavaz, már a fatüzelésen belül is többféle megoldást választhat. Kinek ajánlott faaprítékot használni?

Aki spórol, miért költ hatezer forintot egy dubaji csokira?

2024. december 11. 13:10

Egyszerűen emelni az árakat, de semmi újat nem kínálni kockázatos stratégia, amely jogosan büntetendő a vásárlók részéről.

Az élelmiszeripar fejlődésének kiemelt területei: minőség, élelmiszer-biztonság, nyomonkövethetőség

2019. január 23. 10:58

A fogyasztói megítélés helyreállításakor a feldolgozókon kívül a termékpálya egyéb szereplőire is ki kell terjeszteni a folyamatban megvalósuló törekvéseket, hiszen a legfontosabb, hogy megfelelő minőségű és élelmiszer-biztonsági szempontból kockázatmentes élelmiszer kerüljön a kosárba.

Perspektívák az ökológiai termelés fejlesztésére

2021. május 24. 11:22

Az ökológiai gazdálkodás egy meglehetősen fiatal, ám annál biztatóbb irányvonalat képez Oroszországban, melynek hatalmas gazdasági és az állampolgárok életminőségét javító súlya van.

A hibák betakarításkor derülnek ki (I.)

2023. november 6. 10:10

Sajnos az elmúlt években a gyökérzöldségfélék termőterületének csökkenése mellett sok kifogás volt a megtermelt áru minőségével kapcsolatban, ami egyrészt növényvédelmi, másrészt termesztéstechnológiai hibákból adódott.

Így növelhető akár negyedével a gyümölcsök minősége

2023. augusztus 21. 12:10

A gyümölcsök minősége közel egynegyed részben függ a beporzó állatok jelenlététől, az állati beporzás kulcsszerepet játszik a mezőgazdasági termelés minőségének meghatározásában.